Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση euro2day για μεγέθη ’06 του ΟΤΕ

Στα 787,9 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη 2006 του ΟΤΕ έναντι ζημιών 216,8 εκατ. ευρώ το 2005, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 8 αναλυτών. ”Περιμένω περαιτέρω διευκρινίσεις για τις εξελίξεις στην OTE Estate, το ενδεχόμενο απορρόφησης της Cosmote και μια νέα ενημέρωση για τη μερισματική πολιτική”, δηλώνει ο Β. Καραρίζος.

Δημοσκόπηση euro2day για μεγέθη ’06 του ΟΤΕ
Στα 787,9 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη 2006 του ΟΤΕ έναντι ζημιών 216,8 εκατ. ευρώ το 2005, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 8 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση την οποία διοργάνωσε το euro2day.gr.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Alpha Finance, Citigroup, Eurobank Sec., HSBC Pantelakis, Marfin-Egnatia, Π&Κ Χρηματιστηριακή, Piraeus Securities και Proton.

To εύρος των εκτιμήσεων των καθαρών κερδών για το 2006 κυμάνθηκε μεταξύ 713 και 846 εκατ. ευρώ. Ο αναλυτής κ. Κώστας Καραγιώργος της Eurobank Securities τόνισε: ”Αναμένω βελτιώσεις στη χρηματοοικονομική απόδοση του 2006 λόγω ισχυρών μεγεθών στην κινητή τηλεφωνία και σημαντικών περικοπών κόστους στον κλάδο εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας. Ο κ. Καραγιώργος πρόσθεσε ότι ”ο ΟΤΕ ενέγραψε καθαρές ζημίες το 2005 λόγω έκτακτης χρέωσης 914 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Proton Bank, κ. Βασίλης Καραρίζος, επισημαίνει: ”Περιμένω περαιτέρω διευκρινίσεις για τις εξελίξεις στην OTE Estate, το ενδεχόμενο απορρόφησης της Cosmote και μια νέα ενημέρωση για τη μερισματική πολιτική”.

Τα EBITDA προβλέπεται να ανέλθουν στα 2,277 δισ. ευρώ το 2006, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων ανέρχεται μεταξύ 2,156 και 2,42 δισ. ευρώ από 1,131 δισ. ευρώ το 2005. Τα EBITDA του 2005 είχαν επίσης δεχτεί πλήγμα από το κόστος της εθελούσιας εξόδου, οπότε δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα, τόνισαν οι αναλυτές.

Ένας αναλυτής που δεν θέλησε να κατονομαστεί τόνισε ότι ”τα ΕΒΙΤDΑ ενδέχεται να διαμορφωθούν χαμηλότερα τόσο στο έτος όσο και στο δ’ τρίμηνο, δεδομένης της ισχύος τους στο γ’ τρίμηνο. Ειδικότερα, τα EBITDA από τη σταθερή τηλεφωνία δεν θα είναι τόσο ισχυρά στο τελευταίο τρίμηνο λόγω εποχικότητας”.

Η αναλύτρια κ. Στέλλα Δημαράκη της Marfin-Egnatia αναφέρει: ”Το τελευταίο τρίμηνο του 2006 θα είναι θετικό λόγω της πλήρους επίπτωσης έπειτα από τρία χρόνια εθελούσιας εξόδου. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το νέο τριετές business plan το οποίο ενδέχεται να εμπεριέχει θετικές εκπλήξεις. Η βασική ανησυχία αφορά στην πορεία της θυγατρικής στη Ρουμανία, Romtelecom, και στο πότε θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή της”.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 7,4% το 2006, διαμορφούμενες στα 5,885 δισ. ευρώ, με τις προβλέψεις να ποικίλλουν μεταξύ 5,718 και 6,057 δισ. ευρώ. Η Citigroup επισημαίνει σε έκθεσή της ότι περιμένει ισχυρή αύξηση των εσόδων λόγω βελτίωσης στα περιθώρια κερδοφορίας σταθερής και κινητής που απορρέουν από τη μείωση του προσωπικού. Η Citigroup αναφέρει επίσης ότι περιμένει πως ο ΟΤΕ θα διανείμει ένα ”μαζεμένο” μέρισμα για τη χρήση 2006, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η διοίκηση.

Ο κ. Δημήτρης Γιαννούλης, αναλυτής της Alpha Finance, αναφέρει ότι ”το τριετές business plan του ΟΤΕ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα συντηρητικό, ευθυγραμμιζόμενο με τη συνήθη πρακτική της εταιρίας, αλλά οι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι καθώς οι πιέσεις στα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία είναι ηπιότερες του αναμενομένου”.

Αναφορικά με το δ΄ τρίμηνο, τα κέρδη, τα EBITDA και οι πωλήσεις του ΟΤΕ εκτιμώνται στα 347,1 εκατ., 569,2 εκατ. και 1,59 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο αναλυτής κ. Βαγγέλης Καρανίκας της HSBC Pantelakis αναφέρει: ”Στο δ’ τρίμηνο περιμένω ότι ο ΟΤΕ θα εγγράψει κεφαλαιακά κέρδη 293 εκατ. ευρώ από την πώληση της Armentel. Όμως θα υπάρξει και πρόβλεψη ύψους 63 εκατ. ευρώ για μελλοντικές χρηματοοικονομικές απώλειες λόγω της επέκτασης του δανείου με χαμηλό επιτόκιο προς το επικουρικό του ταμείο”.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 22 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v