Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mετοχές: Τα ομόλογα φρενάρουν την πτώση

Η αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές δημιουργεί ανησυχίες για μεγάλη πτώση. Ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει ένα τουλάχιστον σημαντικό μαξιλαράκι που λειτουργεί ανασταλτικά.

Mετοχές: Τα ομόλογα φρενάρουν την πτώση
Η χθεσινή υποχώρηση των μετοχών στη Σοφοκλέους και σε άλλες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών υπενθύμισε σε αρκετούς ότι η διόρθωση δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη της.

Οι ανησυχίες για μια μεγάλη πτώση που θα μπορούσε, υπό ορισμένες συνθήκες, να σηματοδοτήσει το τέλος του χρηματιστηριακού ράλι που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003 εντάθηκαν αλλά δεν μετέβαλαν τις ισορροπίες στο μέτωπο μετοχών - ομολόγων.

Οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν μικρά κέρδη από την αρχή του 2007, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές και τον πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, ο οποίος απαρτίζεται από τις 600 μεγαλύτερες εταιρίες της Γηραιάς Ηπείρου, που βρέθηκε στο ”κόκκινο” μετά τη χθεσινή πτώση.

Η υποχώρηση των τιμών των περισσότερων μετοχών σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2007 αυτή την περίοδο έχουν συμπιέσει τον γνωστό πολλαπλασιαστή κερδών, Ρ/Ε.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν το Ρ/Ε του Γενικού Δείκτη να διαμορφώνεται κοντά στο 15 και του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20 πιο κοντά στο 14,5 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2007.

Από την άλλη πλευρά, ο λόγος τιμής προς κέρδη ανά μετοχή του πανευρωπαϊκού δείκτη των 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βρίσκεται κοντά στο 12,4, ενώ του DJ Stoxx 600 είναι πιο ψηλά, κοντά στο 13,6.



Η σύγκριση του πολλαπλασιαστή κερδών κάθε αγοράς έχει την αξία της.

Όμως για όσους θέλουν να αποφασίσουν αν έχουν κατανείμει σωστά τα λεφτά τους μεταξύ μετοχών και ομολόγων, που μαζί με τα ρευστά διαθέσιμα συνιστούν τις μεγαλύτερες κατηγορίες επενδύσεων στα χαρτοφυλάκιά τους, η σύγκριση με τα ομόλογα έχει επίσης μεγάλη σημασία.

Μια τέτοια σύγκριση δείχνει σήμερα ότι οι μετοχές είναι σχετικά φθηνές σε σχέση με τα ομόλογα και επομένως δικαιολογεί μεγαλύτερες τοποθετήσεις σε μετοχές.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη ξεκινούν από 3,94% για τη Γερμανία και φθάνουν στο 4,20% για την Ελλάδα.

Ακόμη κι αν αποφασίσει να λάβει κάποιος υπόψη του την απόδοση του 10ετούς εταιρικού ομολόγου μιας ευρωπαϊκής εταιρίας με διαβάθμιση ΑΑΑ ή ΒΒΒ διαπιστώνει ότι δεν θα έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση.

Η απόδοση του 10ετούς εταιρικού ομολόγου ΑΑΑ είναι κοντά στο 4,26% και του 10ετούς εταιρικού με διαβάθμιση ΒΒΒ κοντά στο 4,55%.

Αν συγκρίνει κάποιος τις αποδόσεις των προαναφερθέντων ομολόγων με τις αντίστοιχες αποδόσεις (κέρδη ανά μετοχή διά τιμή) του Γενικού Δείκτη στην Ελλάδα ή του πανευρωπαϊκού DJ Stoxx 600 που είναι 6,66% και 7,4% αντίστοιχα διαπιστώνει ότι οι μετοχές υπερέχουν αρκετά.

Για να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει είτε οι αποδόσεις των ομολόγων να ανέβουν αρκετά είτε το εκτιμώμενο Ρ/Ε των μετοχών για το 2007 να ανέβει στο 20 είτε και τα δύο.

Αναμφισβήτητα στις αγορές τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν. Προς το παρόν, όμως, τα ομόλογα προσφέρουν μαξιλαράκι στις μετοχές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v