Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχεται βροχή - έρχεται μπόρα...

Στον αρνητικό ρυθμό που δίνει από χθες το βράδυ ξεκάθαρα η Wall Street κινούνται στην πλειονότητά τους τα περισσότερα χρηματιστήρια. Συμπεριλαμβανομένης της Σοφοκλέους, η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται αρκούντως ”ιδιαίτερη”, κυρίως για όσους βραχυπρόθεσμα τοποθετήθηκαν σε υψηλότερες τιμές, ειδικότερα στη συνεδρίαση της Παρασκευής και της Δευτέρας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με ”βουτιά” 240 μονάδων για τον Dow Jones δίνεται το έναυσμα για τον επόμενο κύκλο διόρθωσης στις ξένες αγορές. Ένα μήνυμα που λίγο ως πολύ είχε περάσει σε ικανή μερίδα ”παικτών” σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, με τη διάθεση και την τάση να γίνεται ξεκάθαρη από τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης.

Αρνητικό το κλίμα νωρίτερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μέχρι και 0,54% χαμηλότερα τα συμβόλαια του Dax, πριν από περίπου 20 λεπτά, στη Φρανκφούρτη.

Στη Σοφοκλέους ζητούνται άμυνες, αν και οι χαμηλές συναλλαγές των τελευταίων 3-4 συνεδριάσεων έδιναν λίγο ως πολύ το στίγμα της επιφυλακτικότητας κυρίως των βραχυπρόθεσμων ”παικτών” και της... αδιαφορίας τους να εμφανιστούν ως αγοραστές σε υψηλότερες τιμές.

Η απουσία ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν αυτή που οδήγησε χθες σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης βασικούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι εν δυνάμει αγοραστές δεν έχουν και πολλούς λόγους για να βιαστούν, να ενεργοποιήσουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των πιθανών εντολών τους. Λογικά θα περιμένουν χαμηλότερα, καθώς η απουσία ειδήσεων, ουσιαστικών εξελίξεων στον τραπεζικό χώρο, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας είναι εμφανής.

Θα πρέπει κατά συνέπεια οι εν δυνάμει αγοραστές να περιμένουν χαμηλότερα, προκαλώντας ίσως τους πωλητές μέχρι και την αμέσως επόμενη σοβαρή περιοχή στήριξης και όσους θα επιδιώξουν να κλείσουν θέσεις ακόμη και με ζημία.

Μετοχές εταιριών που τις τελευταίες ημέρες κινούνται κυρίως μέσω κωδικών του εξωτερικού, όπου αγορές κυρίως βραχυπρόθεσμες διενεργούνται μέσω επενδυτικών οίκων για τελικούς πελάτες και υπεράκτια σχήματα, εκτιμάται πως θα δεχθούν το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης που θα εκδηλωθεί σήμερα.

Για μετοχές εταιριών με μικρότερη τη συμμετοχή ξένων ή ”ξένων” (με έδρα εξωτικούς προορισμούς) πιθανολογείται πως θα ταλαιπωρηθούν λιγότερο.

Πρόκειται για μια τάση που παρατηρείται σχεδόν συστηματικά από τη διόρθωση του περυσινού Μαΐου - Ιουνίου, όπου σε μετοχές εταιριών της μεσαίας αλλά και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης εκδηλώνονται μικρότερης έντασης και έκτασης προσφορά και περιορισμένες πωλήσεις.

Βραχυπρόθεσμα για Εθνική, ΟΤΕ, Eurobank και Alpha Bank ως πρώτη στήριξη θεωρούνται από μερίδα αναλυτών οι χθεσινές ενδοσυνεδριακά χαμηλές τιμές. Ανάλογου ενδιαφέροντος θεωρείται και η συμπεριφορά που θα επιδείξουν σήμερα μετοχές θυγατρικών εταιριών του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς η Χαλκόρ δέχθηκε πιέσεις χθες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ για τον Μυτιληναίο χαμηλή τιμή καταγράφηκε χθες στα 34,66 ευρώ.

Με σχετικά αυξημένες συναλλαγές υπενθυμίζεται πως διαμορφώθηκαν χθες ανοδικά μετοχές των Newsphone (με χαμηλή το 1,63 ευρώ), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (με χαμηλή τιμή το 1,14 ευρώ), Σφακιανάκης (στα 11,68 ευρώ), Κυριακίδης (στα 2,01 ευρώ), Mermeren (στα 7,00 ευρώ), Βιομηχανία Ζάχαρης (στα 3,26 ευρώ), Μηχανική (ΠΟ στα 3,74 ευρώ) και Μινωικές Γραμμές (στα 5,04 ευρώ).

Οι συναλλαγές χθες διαμορφώθηκαν στα 365,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 4.485,56 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v