Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραγδαία πτώση - Στο ”κόκκινο” 220 μετοχές

Η... μπόρα, αναμενόμενη λίγο έως πολύ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις ξένες αγορές, πιέζει χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις την αγορά χαμηλότερα και των 4.400 μονάδων, με συναλλαγές συγκριτικά περισσότερες απ’ ό,τι στη διάρκεια των προηγούμενων ανοδικών αντιδράσεων και με αιχμή ρευστοποιήσεις θέσεων σε μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, ΟΤΕ, Χαλκόρ. Ελάχιστες οι συναλλαγές σε αρκετούς τίτλους χαμηλότερης αποτίμησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι και 2,4% υποχωρούσε μετά τα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης η Σοφοκλέους. Περίπου την ίδια ώρα ο FTSE στο Λονδίνο διόρθωνε κατά 1,4%, ο CAC στο Παρίσι κατά 1,48% και ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 1,52%.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε αμέσως με το άνοιγμα σε τιμές χαμηλότερες, για να φθάσει μέχρι την περιοχή των 4.380 μονάδων.

Μία σχεδόν κάθετη κίνηση που πραγματοποιήθηκε με περίπου 70 εκατ. ευρώ, τζίρος που θεωρείται μάλλον υψηλός σε σχέση με τις συναλλαγές των προηγούμενων συνεδριάσεων, και πόσο μάλλον που στη σημερινή υπήρχε διαμορφωμένη προδιάθεση πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, μεσοπρόθεσμος ορίζοντας στήριξης έχει διαμορφωθεί στην περιοχή των 4.330-4.240 μονάδων (αμέσως προηγούμενο χαμηλό).

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της μέχρι τώρα συνεδρίασης, θεωρούνται, πέραν των αυξημένων συναλλαγών, οι υψηλές πωλήσεις που βγήκαν σχεδόν από το άνοιγμα, στις μετοχές της Εθνικής (-2,6%), Alpha Bank (-2,4%), ΟΤΕ (-2,5%), Χαλκόρ (-4,4%).

Με αυξημένες συναλλαγές διαμορφωνόνταν χαμηλότερα προς τα 34,56 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, ενώ πιέσεις δέχονταν και ο ΟΠΑΠ μέχρι τα 28,30 ευρώ.

Αδύναμη, από τεχνικής πλευράς, εμφανιζόταν και η μετοχή της Πειραιώς, καθώς οι πωλήσεις έφθαναν χαμηλότερα και των 24,3 ευρώ, με τις εντολές αγοράς-απορρόφησης να δίνονται στα 24,24 ευρώ.

Πιέσεις, με αυξημένες συναλλαγές, δεχόταν τόσο η μετοχή της Κύπρου, μέχρι τα 10,40 ευρώ, όσο και της Cosmote, προς τα 21,18 ευρώ.

Για τη σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές ούτε… λόγος, καθώς για τα πρώτα 35-40 λεπτά για περισσότερες από 220 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν στο ”κόκκινο”.

Θα πρέπει ωστόσο να παρατηρήσουμε πως σε μετοχές εταιριών όπως Φιερατέξ, Alcatel, Επίλεκτος, Quality, Space, Euromedica, Ναυτεμπορική, Κέκροψ, Ξυλεμπορία και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία οι απώλειες αν και έφθαναν μέχρι το 8% πραγματοποιούνταν με συναλλαγές μερικών δεκάδων τεμαχίων.

Σημαντικότερη θεωρείται η πίεση στη μετοχή της Χαλκόρ, με συναλλαγές που προσέγγιζαν τα 5 εκατ. ευρώ, και αυτό εύλογα καθ’ ότι η διάθεση των 18 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκε περίπου 0,3 ευρώ χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή.

Να θυμηθούμε πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην περίπτωση της Σιδενόρ.

Μετοχές εταιριών όπως Ευρωπαϊκή Πίστη, Διεκάτ, Mevaco, ΟΛΘ, Alsinco, Audiovisual, Eurobrokers διόρθωναν χωρίς ωστόσο ουσιαστική προσφορά.

Είναι άξιο αναφοράς πως σε καμία από τις μετοχές που αναφέρθηκαν οι συναλλαγές περίπου στις 11:15 δεν ξεπερνούσαν το πολύ τις 10.000 τεμάχια.

Περίπου την ίδια ώρα ο Γενικός Δείκτης αντιδρούσε ελαφρώς προς τη ζώνη των 4.400 μονάδων (-2,1%), με τον FTSE 20 να χάνει 2,2% και τις συναλλαγές να αυξάνονται προς τα 80 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v