Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυνηγά το (τεχνικό) ριμπάουντ η Σοφοκλέους

Το ενδεχόμενο μίας καθαρά– και μόνο– τεχνικής αντίδρασης είναι εφικτό, καθώς ορισμένοι ισχυροί παίκτες επιζητούν την εξισορρόπηση θέσεων στα χαρτοφυλάκιά τους. Σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης μπορεί να στηριχθεί αυτή η κίνηση με το ενδιαφέρον μερίδας παικτών να παραμένει επικεντρωμένο σε μετοχές επιλεγμένων εταιριών της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κατάφεραν να σώσουν την παρτίδα χθες το βράδυ στη Wall.

Αφορμή που, όπως φαίνεται από τα πρώτα συμβόλαια του DAX, μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως από όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα.

Είναι ενδεικτικό πως τα συμβόλαια του DAX έδιναν άνοιγμα έως 1,55% υψηλότερα.

Θα μπορούσε αυτό το κλίμα να επηρεάσει ανάλογα και την ελληνική αγορά;

Κατά την εκτίμηση μεγάλης μερίδας αναλυτών και παραγόντων της Σοφοκλέους, η απάντηση είναι καταφατική.

Προς αυτό άλλωστε, συγκλίνουν όλοι οι σχετικοί δείκτες που ”μετρούν” τη μεταβλητότητα των αγορών, το περιθώριο διακύμανσης βασικών δεικτών και μετοχών, το βαθμό επικινδυνότητας, αλλά και υψηλών περιθωρίων απόδοσης για όσους κινούνται με αυτόν τον τρόπο.

Από τεχνικής πλευράς, μία καθαρά αντανακλαστική ανοδική αντίδραση λογαριάζεται μέσα στο παιχνίδι.

Μένει να φανεί βέβαια, πως θα διαμορφωθεί η τάση στη διάρκεια της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τι προγράμματα αγορών θα ενεργοποιηθούν στο ΧΑ.

Στα καθ’ ημάς, ξεχωρίζουν είτε με τη μεσοπρόθεσμη είτε με τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά τους αρκετές μετοχές εταιριών από διάφορους κλάδους.

Και αυτό δίνει έναν ενδιαφέροντα τόνο στην αγορά μας.

Πέραν των τραπεζικών μετοχών και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών που θα πρέπει να τραβήξουν πάνω τους την όποια τεχνική τεχνικής αντίδρασης, εμείς θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στο ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Από τη μετοχή του ΟΠΑΠ, όπου διαμορφώνονται ισχυρές αντιστάσεις τις τελευταίες συνεδριάσεις, τις μετοχές των ισχυρών κατασκευαστικών εταιριών (ΕΛΤΕΧ, J&P ΑΒΑΞ, Τέρνα, Μηχανική Προνομιούχος) τη Vivartia (λόγω της αυξανόμενης θέσης της Morgan Stanley και της θετικής πορείας των τελευταίων συνεδριάσεων που κάπου παραπέμπουν), της ήρεμης πορείας των Μινωικών Γραμμών και Blue Star Ναυτιλιακής εμμέσω τρικυμίας, της Autohellas (που ευνοείται και από την εισαγωγή της Aegean Airlines), της εντυπωσιακής ομολογουμένως τελευταία Info-Quest (η συμπεριφορά της μετοχής παραπέμπει σε σημαντική είδηση), τον ΟΛΠ (καθώς φαίνεται να μπαίνει σε κάποια ρότα το θέμα του διαγωνισμού για την παραχώρηση εμπορευματικών εγκαταστάσεων σε ξένους ομίλους), αλλά και αρκετών περιπτώσεων από τη χαμηλότερη αποτίμηση.

Και το ευχάριστο είναι πως σε αυτήν την κατηγορία, οι αφορμές για ”μόχλευση” είναι αρκετές.

Από τη μετοχή της ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες, τον Κλουκίνα-Λάππα (με όπλο τα εντυπωσιακά κέρδη), της Albio (Βιοκαρπέτ), της αναπτυσσόμενης ΕΛΒΕ (με αποτίμηση που δεν ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ), της Χαλκόρ (που κινείται ακριβώς όπως και η Σιδενόρ μετά την ιδιωτική τοποθέτηση), της ΔΕΛΤΑ Project, που χρωστά τεχνική αντίδραση, της Rainbow, της Σελόντα, αλλά και αρκετών ακόμη τίτλων που για διάφορους λόγους φαίνεται να συγκεντρώνουν μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Με την προϋπόθεση πως η συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές θα συντηρεί τη διάθεση για ανοδική αντίδραση, όπως αυτή καταγράφονταν νωρίτερα στα Συμβόλαια του DAX, εκτιμάται πως η αφορμή δεν θα αφεθεί να πάει χαμένη, ούτε και από όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα στη Σοφοκλέους.

Αναφερόμαστε πάντα σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ακόμη και ενδοσυνεδριακές, καθότι αυτή η τάση των έντονων διακυμάνσεων φαίνεται πως θα μας απασχολεί για κάποιες ημέρες.

Σημείωση: Παραμένουμε επιφυλακτικοί όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη τάση της αμερικανικής αγοράς. Αυτό, γιατί κατά την εκτίμηση διορατικών Αμερικανών αναλυτών μπορεί να μεγεθυνθεί το πρόβλημα που υπάρχει με τον υπερδανεισμό στις ΗΠΑ, την αδυναμία όλων και περισσότερων καταναλωτών να αποπληρώσουν μέρος των υποχρεώσεών τους, κυρίως των στεγαστικών δανείων– πρόβλημα που επιβαρύνει αρκετές μικρο-μεσαίου μεγέθους αμερικανικές τράπεζες.

Στο σχόλιο της 27ης/2 (14:47) με τίτλο: ”Κίτρινοι δράκοι στη Σοφοκλέους” σημειώναμε τον εν λόγω προβληματισμό, για το συγκεκριμένο θέμα, που αν και ακόμη δεν έχει λάβει μεγάλη διάσταση προβληματίζει και άλλους διορατικούς αναλυτές.

Καταλήγαμε τότε και προφανώς παραμένουμε και τώρα επιφυλακτικοί ”πως οι συγκεκριμένες ενδείξεις θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v