Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές αποτιμούν μικρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Το μήνυμα των αναλυτών της FactSet είναι ξεκάθαρο: Παραμένουμε προσεκτικοί, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου στις αγορές έχει πραγματοποιηθεί. Από εδώ και στο εξής τα χρηματιστήρια θα είναι πιο ευμετάβλητα, ενώ θα πάρει χρόνο έως ότου διαμορφώσουν σαφή τάση!

Οι αγορές αποτιμούν μικρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ
Η διόρθωση των χρηματιστηριακών αγορών στο προηγούμενο δεκαπενθήμερο ”άγγιξε” το 8% μέσα σε πέντε ημέρες. Πτώσεις τέτοιας κλίμακας είναι σπάνιες και κανονικά οι επενδυτές θα ”έπρεπε” να αγοράσουν μετοχές για να εκμεταλλευτούν την ανοδική βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

Εκείνοι που το έπραξαν ”έβγαλαν”σημαντικά κέρδη. Εμείς παραμένουμε προσεκτικοί, αφού σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Τα χρηματιστήρια θα είναι πιο ευμετάβλητα από τώρα και στο εξής, ενώ θα πάρει χρόνο προτού ανακτήσουν σαφή ανοδική ή καθοδική τάση. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το μήνυμα της FactSet είναι ξεκάθαρο.

Οι αναλυτές της εξακολουθούν να εστιάζουν στην κατανάλωση και στο real estate στην αγορά των ΗΠΑ. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αποτέλεσε σχεδόν όλη την ετήσια αύξηση (2,2%) του ΑΕΠ στις ΗΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο. Αν και η μείωση στην αγορά ιδιοκτησίας μείωσε γύρω στα 33 δισ. δολάρια την αγοραστική τους δύναμη, οι καταναλωτές ωφελήθηκαν από σημαντική πτώση στον πληθωρισμό, λόγω των μειωμένων ενεργειακών δαπανών. Αυτό ”έσωσε” 61 δισ. δολάρια.

Αυτοί οι δύο παράγοντες μαζί με την καθαρή αύξηση των 28 δισ. δολαρίων στην αγοραστική δύναμη εξηγούν τη δυναμική της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου. Έκτοτε, οι τιμές του πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθει ή αυξηθεί, με αποτέλεσμα να μην έχει μείνει κάτι να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο στην κατανάλωση από την υποχώρηση των τιμών στα σπίτια. Τα καταναλωτικά έξοδα είναι επομένως πιθανό να αποδυναμωθούν τους επόμενους μήνες.

Οι συνέπειες των τιμών του πετρελαίου γύρω από τρέχοντα επίπεδα δεν περιορίζονται στα νοικοκυριά. Οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο έχουν αποκομίσει αύξηση 225% στα εισοδήματά τους από το πετρέλαιο, από τα 300 δισ. δολάρια στα 970 δισ. δολάρια σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Περίπου τα μισά από αυτά τα πετροδολάρια έχουν ”ανακυκλωθεί” στις αγορές διεθνών επενδύσεων και κυρίως σε αμερικανικές επενδύσεις.

Η εκτίμηση της FactSet είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν στα 55 δολάρια το βαρέλι από τώρα και μέχρι το μέσο του έτους, δεδομένου ότι η παραγωγική ικανότητα αυξάνεται γρήγορα.

Τα παραπάνω μπορεί να σημαίνουν ότι η καμπύλη των αποδόσεων (yield curve) στις ΗΠΑ γίνεται πιο απότομη, ακόμα και αν η Fed παραμείνει σε θέση αναμονής για περισσότερο απ’ ό,τι οι αγορές εκτιμούν. Αυτό θα επιδείνωνε τα προβλήματα χρέους των νοικοκυριών και θα υπονόμευε τη δραστηριότητα και την απασχόληση.

Οι καθοδικές αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για την αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το δεύτερο μισό του έτους και η μακροπρόθεσμη αυξανόμενη ανικανότητα των εξαγωγέων πετρελαίου να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα επίμονα ελλειμμάτα των ΗΠΑ οδηγούν σε μια αργή αλλά σταθερή πτώση στην αξία του δολαρίου.

Επιμέλεια: Γιώργος Α .Σαββάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v