Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... υψηλό ημέρας έκλεισε το ΧΑ!

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών με τη Σοφοκλέους να... υπεραποδίδει σε απώλειες των μεγάλων ευρωαγορών. Αν και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας, όπως και η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, οι ασχολούμενοι με την τεχνική ανάλυση αναφέρονται σε καθαρά πτωτικό σχηματισμό και έλλειψη υπερασπιστικής γραμμής, ενώ όλες οι μετοχές του FTSE έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με τη Σοφοκλέους να ακολουθεί, υπεραποδίδοντας σε απώλειες, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έστω και αν κατά ο δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας, όπως και η αναλογία ανοδικών – πτωτικών.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, η αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών (όχι όμως τέτοια που να υποδηλώνει επιθετικές κινήσεις από πλευράς πωλητών) και βέβαια το γεγονός ότι ούτε ένας τίτλος του FTSE δεν κατόρθωσε να διασωθεί με θετικό πρόσημο ή έστω αμετάβλητος (ο ΟΠΑΠ με τις μικρότερες απώλειες που έφτασαν το 0,35%).

Έτσι, στην καταγραφή απωλειών, στις πρώτες θέσεις των χαμένων, Alpha Bank, Intralot και Πειραιώς με απώλειες μεγαλύτερες του 3%, ενώ ακολούθησαν Εθνική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Cosmote και ΟΤΕ με απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως αναμενόταν, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, πολύ γρήγορα βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 4.344,29 μονάδων με απώλειες που ξεπερνούσαν τις 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ από εκεί και πέρα σε μια προσπάθεια πλαγιοανοδικής κίνησης με διακυμάνσεις, έκλεισε στις 4.402,48 μονάδες με απώλειες 1,85%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 415 εκατ. από τα οποία τα 51,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τεχνικά η εικόνα συνηγορεί με τους συγκρατημένα απαισιόδοξους, χωρίς αυτό να αποκλείει πιθανότητα ανοδικής αντίδρασης μέχρι την Παρασκευή (λόγω επικείμενου triple witch) και ιδιαίτερα αν ο Dow Jones δείξει στο σημερινό και στα αμέσως επόμενα κλεισίματα ότι μπορεί να διατηρηθεί πάνω από το ψυχολογικό όριο των 12.000 μονάδων.

Ασχέτως αυτού η μέχρι στιγμής εικόνα του FTSE δείχνει καθαρά πτωτικό σχηματισμό, που αν επιβεβαιώσει το απαισιόδοξο σενάριο, δεν μπορεί να αποκλειστεί βύθιση προς τις 2320-15 και σε ακρότητα προς τις 2290-80 μονάδες.

Αντίθετα, οποιαδήποτε ανοδική κίνηση με κλείσιμο χαμηλότερο από τις 2475 μονάδες δεν αλλάζει τίποτα στην βραχυπρόθεσμη τάση. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2.345-40, 2.333, 2.317 και 2.299-80 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 2.365, 2.371, 2.385-90 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με τους απαισιόδοξους να υπερτερούν κατά κράτος, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα 2 ημέρες πριν την λήξη των ΣΜΕ Μαρτίου και παρά την πτώση που έχει προηγηθεί τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να συνεχίζουν να παρουσιάζουν αξιοπρόσεχτο discount σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών (43) – πτωτικών (223) μετοχών, βρέθηκε στο καλύτερο δυνατό σημείο (ενδοσυνεδριακά οι μετοχές με θετικό πρόσημο ήταν δύο), ενώ 10 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5-10,34%.

Τέλος και όσον αφορά τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση Αβαξ, Vivartia, Blue Star, Autohellas, InfoQuest και ΚΑΕ και χαμηλότερα Rainbow, Γαλαξίδι, ΕΒΖ, Δίας, Πλαίσιο και FHL Mermeren.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v