Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρύβει αποδόσεις η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Ένδειξη για κάτι καλύτερο στη συνέχεια αποτέλεσε η ανοδική κίνηση της Παρασκευής με μοχλό τους τραπεζικούς τίτλους και ενισχυμένους τζίρους. Ωστόσο, όσο η διακύμανση τραπεζών και ASE 20 δεν διαφοροποιείται θεαματικά, ένα μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα εμφανίζει καλύτερες αποδόσεις. Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται νεότερα και από το μέτωπο του ομίλου Μυτιληναίου. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Με απώλειες 0,83% έκλεισε η εβδομάδα, αν και χτες υπήρξαν μερικές ενδείξεις για κάτι καλύτερο στη συνέχεια, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό βαθμό εξάρτησης της Σοφοκλέους από την πορεία των ξένων αγορών.

Θα πρέπει να καταμετρήσουμε στα θετικά της εβδομάδας, καταρχήν την ισχυροποίηση ενός εύρους στήριξης μεταξύ 4.380-4.420 μονάδων με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές στη χτεσινή συνεδρίαση.

Θα πρέπει να καταμετρήσουμε στα θετικά της εβδομάδας, τη μόχλευση που εκδηλώθηκε χτες κυρίως στις μετοχές της Εθνικής, Eurobank, καθότι πραγματοποιήθηκε με ενισχυμένους τζίρους.

Αυξημένη ρευστότητα και τοποθετήσεις που προήλθαν είτε από την αναβάθμιση της τιμής-στόχου των Εθνικής – Eurobank από τις HSBC και UBS αντίστοιχα, είτε από τις προσδοκίες που καλλιεργούνται ενόψει της παρουσίασης των μεγεθών της Eurobank στο Λονδίνο, είτε γιατί μερίδα αναλυτών διακινδυνεύει την εκτίμηση πως η καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση μπορεί να φτάσει μέχρι την αμέσως επόμενη αντίσταση.

Για να συμβεί αυτό βέβαια, θα πρέπει οι συναλλαγές στις πρώτες 1-2 συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας να διαμορφωθούν τουλάχιστον στο επίπεδο της Παρασκευής.

Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε νεώτερα και εξελίξεις από το μέτωπο του ομίλου Μυτιληναίου, ενώ δεν περνά απαρατήρητη η συνεχιζόμενη και με αυξημένες συναλλαγές ισχυροποίηση των Coca Cola/3Ε, Vivartia και ορισμένων ακόμη μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το πιθανότερο είναι ότι για όσο η διακύμανση συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών και του ASE 20 δεν διαφοροποιείται θεαματικά (είτε προς το χειρότερο είτε προς το καλύτερο) ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης θα εμφανίζει καλύτερες αποδόσεις από ότι η μεγάλη κατηγορία.

Αυτό φαίνεται από την συγκριτική παρακολούθηση βασικών δεικτών και μετοχών τον τελευταίο μήνα με τον Mid 40 να εμφανίζει σαφώς καλύτερη εικόνα τόσο έναντι του ASE 20 όσο και του Γενικού Δείκτη.

Μ. Γελ.

-----------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Ενδεχομένως βρισκόμαστε στο τελευταίο και πιο επίπονο σκαλοπάτι της διόρθωσης. Σε αυτή την φάση η διανομή τίτλων θα γίνει από τους κερδοσκόπους στα δυνατά χέρια που έχουν την απαραίτητη ρευστότητα και όχι δανεικά για να οδηγήσουν τις αποτιμήσεις σε νέα υψηλά.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να προηγηθεί μια νέα θεαματική πτώση, ένας νέος κλονισμός της εμπιστοσύνης απέναντι στις μετοχές και τις προοπτικές τους. Η στιγμή θα χαρακτηριστεί από απαισιοδοξία, φόβο και πανικό. Αυτή η στιγμή θα αποτελέσει και το καλύτερο σήμα εισόδου στην αγορά και η αναμονή προς το παρόν με ικανό ποσοστό μετρητών είναι η ενδεδειγμένη τακτική αντιμετώπισης ενός τέτοιου ενδεχομένου.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.518,80 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,83%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,09%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,05% και ο Small Cap 80 κατέγραψε απώλειες 1,62%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (3,90%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (2,41%), των Τροφίμων (2,02%), των Πρώτων Υλών (0,88%), του Εμπορίου (0,72%) και της Υγείας (0,34%)

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Ασφαλειών (-4,07%), της Τεχνολογίας (-4,09%), των Τηλεπικοινωνιών (-3,65%), των Κατασκευών (-3,53%) , ενώ ο κλάδος των Τραπεζών υποχώρησε κατά 0,70%.



Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Kego (13,58%), Vivartia (13,35%), FHL Mermeren (ΕΛΠ 12,28%), Τηλέτυπος (12,09%), Unibrain (11,39%), Rainbow (9,89%), Ελλ. Βιομηχανία Ζάχαρης (8,98%), SingularLogic (8,64%), Ειδησεοφωνική Ελλάς (8,64%) και Ικτίνος (8,27%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Δέλτα Project (-29,04%), Χαλυβδοφύλλων (-11,11%), Βαρβαρέσος (-11,11%), Attica Bank (-10,63%), Τεχνική Ολυμπιακή (-10,62%), Πετζετάκις (-10,16%), Χαλκόρ (-10,07%), Εγαντία Τράπεζα (ΠΟ -10,00%), Vivere (-9,95%) και Αλουμίνιο της Ελλάδος (-9,33%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v