Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται σημείο ισορροπίας

Σε αναζήτηση σημείου ισορροπίας και αναφοράς βρίσκονται διεθνώς οι αγορές. Σε αυτό το κλίμα κινείται και η Σοφοκλέους, αν και η απουσία ουσιαστικών ειδήσεων από τράπεζες και τηλεπικοινωνίες συντηρεί χαμηλά τις προσδοκίες. Διαφαίνεται συντήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε επιμέρους μετοχές, την ίδια ώρα που επίκεινται εξελίξεις στον όμιλο Μυτιληναίου. Πιθανές διακυμάνσεις από τη λήξη των Παραγώγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε φάση αναζήτησης σημείων ισορροπίας βρίσκονται τα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια. Εύλογα, ανάλογη διάθεση και τάση επικρατεί και στη Σοφοκλέους. Κάτι που φαίνεται από τις κινήσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων ”παικτών” τις τελευταίες συνεδριάσεις, τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες μετοχές και το εύρος διακύμανσης τίτλων με αυξημένη βαρύτητα στη στάθμιση του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20.

Ζητούμενη κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι η εξεύρεση νέων σημείων αναφοράς, σε μια περίοδο όπου υπάρχουν ή διαμορφώνονται και αρνητικές ενδείξεις για τη μεσοπρόθεσμη τάση ορισμένων δεικτών.

Άλλωστε, ελλείψει ουσιαστικών νέων σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι, για τη Σοφοκλέους, από τη διαμόρφωση μιας στήριξης κοινής αποδοχής για τον FTSE 20.

Ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώθηκε χθες προς τις 2.389 μονάδες, με θετική απόδοση της τάξης του 1,03%, πλην όμως οι βραχυπρόθεσμες ενδείξεις που δίνονται είναι καθαρά και μόνο τεχνικές.

Από αυτή την άποψη το ”παιχνίδι” θα παραμείνει επικεντρωμένο σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια ανίχνευσης επενδυτικών (ή ακόμη και κερδοσκοπικών) ευκαιριών.

Το παρήγορο είναι πως σε αυτό το κυνήγι έχει μπει ένα μεγάλο μέρος του... ταμπλό, καθώς έχει ενεργοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος παραγόντων που ενεργεί στον χώρο της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς μας, κρατάμε στα υπ΄ όψιν την εκτίμηση των Moody’s (δες σχετικό θέμα) και βέβαια τις τελευταίες εξελίξεις από το ”μέτωπο” του αγωγού.

Στα επιμέρους, η Εθνική θα πρέπει να κρατήσει σήμερα τα 38 ευρώ και η Eurobank τα 28,4 ευρώ, ενώ ενδιαφέρουσα αναμένεται η διακύμανση της μετοχής του ΟΤΕ (στα 20,72 ευρώ) και ΟΠΑΠ (στα 29,20 ευρώ).

Εξελίξεις προβλέπονται στον όμιλο Μυτιληναίου. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνουμε με βάση τη συμπεριφορά των μετοχών εταιριών του ομίλου, τη διακύμανση των τίτλων, τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν χθες στη μετοχή της Δέλτα Project και τη διαμόρφωση τιμών.

Εκτιμούμε πως στην αγορά επιχειρείται από μερίδα επενδυτών να προεξοφληθεί η σχέση ανταλλαγής που θα μπορούσε να προκύψει μεταξύ Μυτιληναίου και Αλουμινίου της Ελλάδος, από μια ενδεχόμενη απορρόφηση του δεύτερου από τη μητρική.

Από αυτή την άποψη, η διαμόρφωση τιμών του Μυτιληναίου στα 35,86 ευρώ (2,81%), του Αλουμινίου στα 14 ευρώ (-1,96%), δείχνει ως πιθανότερη μια σχέση κοντά στο 2,5 προς 1.

Σε αυτά τα επίπεδα σχέσης ανταλλαγής και δεδομένης της συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί διεθνώς, θεωρούμε πως κερδισμένοι θα βγουν οι μέτοχοι και των δύο εισηγμένων.

Καταρχήν του Αλουμινίου, εάν δούμε την κυκλική κίνηση διεθνώς της αγοράς του μετάλλου, καθώς αυτή διαμορφώνεται εδώ και καιρό σε υψηλά, καταγράφοντας συνεχείς ”κορυφές”, δείχνοντας το ανώτερο δυνατό επίπεδο που μπορεί να πιάσουν διεθνώς οι τιμές.

Είναι ενδεικτικό πως νωρίτερα το πρωί η τιμή του μετάλλου στο LME διαμορφωνόταν στα 2.800 δολάρια ανά τόνο.

Μια πιθανή απορρόφηση του Αλουμινίου με τις τιμές διεθνώς σε ”κορυφές” και την εταιρία σε μία από τις καλύτερες περιόδους της μπορεί να αποτελεί, κατά την εκτίμησή μας, σώφρονα επενδυτική επιλογή.

Από την άλλη, η μητρική αποκτά, πέραν των προφανών χρηματιστηριακών ωφελημάτων (ενδεικτικά η αποτίμηση ενός πιθανού ενιαίου σχήματος ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ) και στρατηγικά επιχειρηματικά πλεονεκτήματα.

Η προεξοφλούμενη ένταξη της μετοχής στον δείκτη FTSE 20, η πιθανή θετική κατάληξη των συζητήσεων με την Endesa, η ενδυνάμωση γενικότερα του σχήματος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επόμενη φάση ακόμη και σε μια γενναία επιστροφή κεφαλαίου (από το νέο ενιαίο σχήμα, που πιθανώς θα προκύψει).

Από αυτή την άποψη όμως θα ήταν χρήσιμο για τους επενδυτές, την αγορά γενικότερα, να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν αποσαφήνιση των προθέσεων της διοίκησης του ομίλου για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όσον αφορά στο ευρύτερο μέρος του ταμπλό, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αναβαθμισμένα μεγέθη των Folli-Follie, η απόφαση της διοίκησης του ομίλου Εθνικής να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος 1 ευρώ, ο σχεδιασμός της διοίκησης της Vivartia, η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τον όμιλο Νεοχημικής, το ενδιαφέρον της S&B στις ΗΠΑ (δες σχετικό θέμα), οι επιχειρηματικές κινήσεις της Eurodrip και άλλων περιπτώσεων.

Μεταξύ αυτών παραμένουν στο επίκεντρο οι εξελίξεις στον χώρο της ακτοπλοΐας (εμφανής η συγκέντρωση στις Μινωικές και το ελαφρύ πλεονέκτημα που φαίνεται να αποκτούν τα Blue Star), στον όμιλο Βιοχάλκο (όπου μερίδα ”παικτών” επιχειρεί να προεξοφλήσει το επόμενο… placement), οι διεργασίες που συντελούνται στον όμιλο Μυτιληναίου.

Πιθανές θεωρούνται οι διακυμάνσεις προκειμένου να μετακυλιστούν στον επόμενο μήνα και οι τελευταίες ανοιχτές θέσεις που έχουν απομείνει στα ΣΜΕ Μαρτίου, καθώς σήμερα λήγουν τα συμβόλαια του συγκεκριμένου μήνα στην αγορά Παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v