Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για το σκάνδαλο της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, το μέρισμα της Εθνικής Τράπεζας και τα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών για τη χρήση του 2006 είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για το σκάνδαλο της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, το μέρισμα της Εθνικής Τράπεζας και τα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών για τη χρήση του 2006 είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ενέργεια: Με παραίνεση από την πλευρά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για ταχεία έναρξη της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ώστε να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2009, υπεγράφη χθες η διακρατική συμφωνία για το έργο. Η συμφωνία αποτελεί αφετηρία για έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με σκοπό την ίδρυση της διεθνούς εταιρίας υλοποίησης του έργου, αλλά και των συμφωνιών μεταξύ της εταιρίας με τα δυο κράτη διέλευσης του αγωγού.

Εθνική Τράπεζα: Μέρισμα ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η Εθνική Τράπεζα στους μετόχους της, όπως αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου.

Vivartia: Διεύρυνση της συμμετοχής των δραστηριοτήτων του εξωτερικού από το 30% σήμερα στο 50% σε μία πενταετία προβλέπει η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου Vivartia, με την προσοχή να επικεντρώνεται γεωγραφικά στην ΝΑ. Ευρώπη, χωρίς να αποκλείεται και η Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ομίλου στην ”Ημερησία”. Αναφορικά με τη Μεβγάλ, ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε εναλλακτική λύση την πρόταση της Vivartia για απόκτηση του συνόλου της, σημειώνοντας πως εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.

Τράπεζα Αττικής: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα φερεγγυότητας με την Τράπεζα Αττικής, τόνισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ χαρακτήρισε ατόπημα τις δηλώσεις του κ. Τ. Κολλίντζα, στον οποίο η ΤτΕ θα κάνει συστάσεις.

Μεβγάλ: Αυτόνομη ανάπτυξη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, προβλέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της γαλακτοβιομηχανίας Μεβγάλ για την επόμενη διετία, το οποίο θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου στο ετήσιο συνέδριο της επιχείρησης, γράφει η ”Ημερησία”.

Folli Follie: Με αύξηση καθαρής κερδοφορίας κατά 17,7% και τζίρου κατά 117,4% έκλεισε το 2006 για τον όμιλο Folli Follie, που σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέες, στρατηγικής σημασίας, αγορές.

ΚΑΕ: Στα 43 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου των ΚΑΕ το 2006, από 37,9 εκατ. ευρώ το 2005, σημειώνοντας αύξηση 13,6%. Οι πωλήσεις έφθασαν τα 300 εκατ. ευρώ, από 261,5 εκατ. ευρώ το 2005.

Χρηματιστηριακές: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ”ακουμπά” το σκάνδαλο με τη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, ύστερα από την αποκάλυψη ότι ένα ομόλογο με ειδικά χαρακτηριστικά που εκδόθηκε με νομότυπες, πλην όμως αδιαφανείς, διαδικασίες, κατέληξε να αγοραστεί μέσω της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ από τέσσερις ασφαλιστικούς φορείς, που κατέβαλαν μίζες έως 36 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο ύψους 280 εκατ. ευρώ εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους του ΓΛΚ στις 22/2 με manager την JP Morgan. Κατέληξε μέσω της Ακρόπολις στο ΤΕΑΔΥ, το ΤΕΑΠΟΚΑ, το Ταμείο Εφημεριδοπωλών και το Ταμείο Εργαζομένων Φαρμακευτικών Εταιριών.

ΟΠΑΠ: Σε συμβολαιογράφο κατέθεσε την οικονομική προσφορά που έχει υποβάλει για τον διαγωνισμό της τεχνολογικής αναβάθμισης του ΟΠΑΠ η Intralot, έτσι ώστε αν αποκλειστεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης να δημοσιοποιηθεί το τίμημα με το οποίο η ελληνική εταιρία θα μπορούσε να φέρει εις πέρας το έργο, αναφέρει το ”Βήμα”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακούγεται πως σε ανάλογη κίνηση ίσως προχωρήσει και η αμερικανική Scientific Games.

Οικονομία: Η αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας με ”Α1” και το positive outlook το οποίο δίνει για την ελληνική οικονομία αντανακλούν τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ και μια αργή αλλά συνεχιζόμενη υποχώρηση των δημοσίων ελλειμμάτων της χώρας, αναφέρει o οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα.

Κατσέλης: Αρχίζει σήμερα και λήγει στις 13 Απριλίου η περίοδος αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης της Εταιρίας Δημητριακών Βορείου Ελλάδος προς τους μετόχους της Κατσέλης. Η Εταιρία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος προτίθεται να αγοράσει 13.792.915 μετοχές της Κατσέλης στην τιμή των 3,70 ευρώ ανά μετοχή.

ΟΛΠ: Στα 144,1 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ στη χρήση του 2006, σημειώνοντας αύξηση 3% έναντι του 2005, σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική”. Το προ φόρων αποτέλεσμα ανήλθε σε 17,5 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,2% έναντι του προηγούμενου έτους.

ΕΥΑΘ: Στους ”μεγάλους” στης Σοφοκλέους προβιβάζεται η ΕΥΑΘ, καθώς με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετακινήθηκε από τις μεσαίες στις μεγάλης κεφαλαιοποίησης εταιρίες του χρηματιστηρίου, σύμφωνα με το ”Κέρδος”.

Σοφοκλέους: Τα χρηματιστηριακά κέρδη ενός ολόκληρου διμήνου χάθηκαν σε λίγες μόνο συνεδριάσεις και το κλίμα ευφορίας που είχε αρχίσει να επικρατεί στις τάξεις των μικροεπενδυτών έδωσε πλέον τη θέση του σε έναν έντονο προβληματισμό, αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Τι τρομάζει τις αγορές”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v