Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tαμεία: Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο

Την ώρα που η αντιπολίτευση ζητά πολιτικές ευθύνες για τα σκάνδαλα με τα ομόλογα, το πραγματικό σκάνδαλο είναι η αδιαφορία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων.

Tαμεία:  Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου και τα άλλα στελέχη του Κινήματος έχουν δίκιο όταν μιλάνε περί σκανδάλου αναφερόμενοι στο θέμα των ομολόγων που αγόρασαν διάφορα Ταμεία με τη διαμεσολάβηση της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ.

Είναι σαφές ότι τα ομόλογα αγοράστηκαν από τα Ταμεία σε υψηλές τιμές που ήταν εκτός αγοράς όταν πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές. Είναι επίσης προφανές ότι μερικοί απ’ αυτούς που ενέκριναν τις αγορές των ομολόγων ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν και επομένως δεν θα βγήκαν ζημιωμένοι.

Όμως, το σημερινό σύστημα διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων δεν είναι εφεύρεση της σημερινής κυβέρνησης. Αυτή το κληρονόμησε από την προηγούμενη και σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδη έχει βάλει πλώρη να το αλλάξει.

Αν άλλαξε κάτι επί διακυβέρνησης Ν.Δ., αυτό ήταν η σύνθεση του Δ.Σ. (διοικητικό συμβούλιο) των Ταμείων αφού έφυγαν οι πρώην εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ και μπήκαν οι νέοι των υπουργών και του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ.

Το σύστημα παραμένει αυτό που ήταν επί σειρά δεκαετιών και με πληθώρα κυβερνήσεων και δεν άλλαξε τόσα χρόνια επειδή αφενός βόλευε άπαντες και αφετέρου επειδή δεν συνέβη κάτι που να προκαλέσει ανακατωσούρα και προβληματισμό όπως σήμερα.

Υπό αυτή την έννοια, η ανάδειξη του θέματος της διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει τα θετικά της, αφού μπορεί να οδηγήσει σε βαθιά μεταρρύθμιση του σημερινού συστήματος.

Ένας από τους πιο απλούς τομείς απ’ όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει είναι η εκπαίδευση των μελών του Δ.Σ. κάθε Ταμείου σε θέματα αγορών, προϊόντων και γενικότερα επενδυτικής πολιτικής.

Κανείς δεν περιμένει ότι τα μέλη του Δ.Σ. θα είναι ειδικοί σε θέματα επενδυτικής πολιτικής, εκτός ίσως του προέδρου που θα πρέπει να έχει παραπάνω προσόντα. Άλλωστε, το Δ.Σ. ενός Ταμείου καταπιάνεται με μια σειρά από άλλα θέματα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοούν βασικές αρχές επενδύσεων χαρτοφυλακίου, τι εστί ομόλογο, τις βασικές κατηγορίες ομολόγων, τα επιτόκια και άλλα συναφή θέματα.



Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να προβλεφθεί τα μέλη του Δ.Σ. που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία από επενδυτικά θέματα να περνάνε από ένα ταχύρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα διαρκεί μερικούς μήνες, π.χ. ένα εξάμηνο.

Όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, αυτό το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στη Βρετανία.

Μ’ αυτόν τον τρόπο τα μέλη του Δ.Σ. των Ταμείων θα είναι σε θέση να κρίνουν καλύτερα τις επενδυτικές προτάσεις που τους υποβάλλονται. Έτσι, θα αποφευχθεί το φαινόμενο να υιοθετούν άκριτα κάποιες προτάσεις που είναι ζημιογόνες για τα Ταμεία τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κάποια μέλη Δ.Σ. Ταμείων που αγόρασαν το 12ετές ομόλογο (steepener) του ελληνικού δημοσίου των 280 εκατ. ευρώ επιμένουν ακόμη και σήμερα ότι έκαναν καλά που το αγόρασαν στο 100% της ονομαστικής του τιμής.

Ο λόγος που το κάνουν είναι γιατί βλέπουν το κουπόνι του 6% που έδινε το ομόλογο τα πρώτα 5 χρόνια και τους φαίνεται ικανοποιητικό, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι το κουπόνι των τελευταίων 7 χρόνων εξαρτάται από την κλίση της καμπύλης των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, δηλαδή τη διαφορά του 10ετούς επιτοκίου από το 2ετές.

Τα σχολικά θρανία θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τέτοιες λανθασμένες κρίσεις.

Επομένως, η εκπαίδευση των μελών του Δ.Σ. των Ταμείων που δεν έχουν επαρκείς επενδυτικές γνώσεις θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική στο μέλλον.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v