Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικότητα παρά την άνοδο

Συνέχεια της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε την Παρασκευή, με τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους να ωθούν ψηλότερα το Γενικό Δείκτη, ενώ η σημαντική επιφυλακτικότητα που παρατηρήθηκε σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, διαμόρφωσε την τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών στο 1,5 προς 1. Τρίτη συνεδρίαση με τη χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών στο 2007.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδικά ξεκίνησε και η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος, όμως η άνοδος αυτή αφορούσε μάλλον τα υψηλότερα στρώματα του ταμπλό και κατά κύριο λόγο τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο τραπεζικό δείκτης να καταγράψει κέρδη σαφώς μεγαλύτερα από το Γενικό Δείκτη.

Παρά ταύτα, ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, παρέμεινε επιφυλακτικό με αρκετές δεκάδες μετοχών να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο, αξιοσημείωτος αριθμός εισηγμένων τίτλων δεν μπήκε καν στον κόπο να πραγματοποιήσει συναλλαγές ή πραγματοποίηση ελάχιστες, ενώ στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης καταχωρείται και η σχετικά χαμηλή αξία συναλλαγών (για τρίτη συνεδρίαση από την αρχή του χρόνου, η μικτή αξία συναλλαγών έκλεισε χαμηλότερα από τα 300 εκατ.)

Οι περισσότεροι παράγοντες τη αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς κλίμα και διαθέσεις διεθνώς, φαίνεται να διαμορφώνουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται στην πέραν του Ατλαντικού όχθη και οι ισοτιμίες γεν –δολαρίου, στοιχεία που αν μη τι άλλο ενισχύουν την πιθανότητα αυξημένης μεταβλητότητας.

Τώρα, όσον αφορά τη Σοφοκλέους, που στη σημερινή συνεδρίαση συνέχισε ό,τι ξεκίνησε την Παρασκευή, δηλαδή ο Γενικός Δείκτης να ωθείται σε ψηλότερα επίπεδα από δεικτοβαρείς τίτλους αλλά το αγοραστικό ενδιαφέρον να μην μεταφέρεται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάθε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη συνεχίζει να δείχνει παρακινδυνευμένη, έστω και αν το επερχόμενο τέλος του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου σε αρκετές περιπτώσεις μετοχών, αν όχι στις περισσότερες, πιθανόν να οδηγήσει σε καλύτερες αποτιμήσεις.

Τεχνικά, δεν έχει αλλάξει κάτι και δεν πρόκειται να αλλάξει, αν ο FTSE δεν επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα από την ισχυρότατη ζώνη αντίστασης που οριοθετείται μεταξύ 2.495 και 2.516 μονάδων, με τις ενδιάμεσες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.470-75 και 2.485 μονάδες.

Αντίθετα, οι στηρίξεις στις 2.448, 2.435 και 2.413-05 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης για ακόμα μία συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημείωσε τριπλή πρόσκρουση στην περιοχή των 4.565-67 μονάδων, για να υποχωρήσει σχετικά και να κλείσει στις 4.553,05 με κέρδη 0,76%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος έφτασε τα 295 εκατ. από τα οποία μάλιστα τα 54,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων Motor Oil και Τιτάνα, αξιοσημείωτα κέρδη για ΕΛΤΕΧ, Ιntralot, Cosmote, ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank και Κύπρου, θετική μεταβολή για Alpha Bank, Πειραιώς, Folli Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Βιοχάλκο, Αγροτικής και ΤΤ.

Αντίθετα, αρνητική μεταβολή που όμως δεν ξεπέρασε το 1% σημείωσαν οι ΔΕΗ, Coca Cola, Ελλ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Εμπορική.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους απλά να ακολουθούν την υποκείμενη, διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Θα μπορούσε να ήταν σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα, με 139 ανοδικές μετοχές έναντι 98 πτωτικών, ενώ μόλις 9 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Τέλος, και όσον αφορά τους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν ΑΕΓΕΚ, ΕΛΒΕ, Alter, Μεσοχωρίτης, MLS, Lamda Detergent, Ικτίνος, Ντρουκφάρμπεν, Σιδενόρ, Κούμπας, ΕΒΙΚ και Σωληνουργεία Κορίνθου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v