Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Διαπραγμάτευση ομολόγων στο ΧΑ - update

Συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα είχε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ σήμερα Δευτέρα 19 Μαρτίου 2007, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις για την αγορά των ομολόγων και τη διαχείριση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων.

ΣΜΕΧΑ: Διαπραγμάτευση ομολόγων στο ΧΑ - update
Συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα είχε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ σήμερα Δευτέρα 19 Μαρτίου 2007, προκειμένου να συζητηθούν προτάσεις για την αγορά των ομολόγων και τη διαχείριση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων.

Η συνάντηση έγινε ενόψει της αυριανής έκτακτης σύσκεψης του υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Σάββα Τσιτουρίδη με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο ΣΜΕΧΑ ζήτησε από τον υφυπουργό Οικονομικών:

α) να ενεργοποιηθεί το σύστημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως προς τη διαπραγμάτευση των ομολόγων

β) να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες στη διαχείριση των διαθεσίμων και

γ) να ανοίξει η αγορά της διαχείρισης των διαθεσίμων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο ανταγωνισμός.

Ο ΣΜΕΧΑ θεωρεί ότι στην αυριανή συνάντηση αντικείμενο της οποίας είναι να τεθούν νέοι κανόνες στην αδιαφανή – όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα – αγορά ομολόγων και διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, θα πρέπει να συμμετέχει ο ΣΜΕΧΑ που εκπροσωπεί το σύνολο των εταιρειών που έχουν άδεια και εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διενεργούν συναλλαγές σε χρεόγραφα (μετοχές και ομόλογα).

Επίσης ο ΣΜΕΧΑ έχει την τεχνογνωσία και επειδή είναι έξω από το πρόβλημα ως φορέας, μπορεί να προτείνει αποτελεσματικές λύσεις προς όφελος της διαφάνειας και της καλύτερης διαχείρισης των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων.

Το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα κάνει τις συναλλαγές, αλλά οι κανόνες που πρέπει να τεθούν. Άλλωστε η αγορά ομολόγων που ήταν αδιαφανής για τον μέσο επενδυτή, απεδείχθη πρόσφατα - με την περίπτωση αγοράς ομολόγου από το ΤΕΑΔΥ, ότι η είναι εξίσου αδιαφανής και για τον επαγγελματία επενδυτή - όπως θεωρητικά είναι ο διαχειριστής ενός Ταμείου.

Το βασικά προβλήματα αυτής της αγοράς προέρχονται:

α) από τον πλημμελή – όπως αποδείχθηκε - έλεγχο που ασκείται στην ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων),

β) από το γεγονός ότι οι συναλλαγές δεν καταγράφονται στην ΗΔΑΤ όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μετοχές και το σύστημα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Γ) από το ότι η ΗΔΑΤ είναι κλειστή αγορά και εξυπηρετεί μόνο τους χονδρέμπορους, δηλαδή τις τράπεζες.

Στην αγορά αυτή συμμετέχουν κυρίως οι τράπεζες δρώντας ως χονδρέμποροι, οι οποίοι στη συνέχεια μεταπωλούν τα ομόλογα μέσω του dealing room ή του δικτύου τους σε θεσμικούς επενδυτές. Η διαφάνεια της τιμής είναι προφανής μόνο για τους εξειδικευμένους επαγγελματίες των θεσμικών επενδυτών που αγοράζουν και πωλούν χονδρικά τα ομόλογα σε τιμή που συμφωνούν διμερώς με την κάθε τράπεζα και έχουν τα μοντέλα και την εμπειρία να το πράξουν. Εδώ όμως είναι και το πρόβλημα αφού ακόμα και οι τιμές κλεισίματος πάνω στις οποίες βασίζεται η αποτίμηση του ομολόγου που έχουν στην κατοχή τους τα χαρτοφυλάκια αυτά είναι δύσκολο να προσδιοριστούν μέσω της ΗΔΑΤ.

Άλλωστε θερμοκοιτίδα της χειραγώγησης των τιμών των μετοχών και των ομολόγων είναι ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων στην αγορά και όχι ο σχετικός όγκος των συναλλαγών.

---

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με εκδοθέντα δομημένα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η λίστα είναι η εξής:

1. 7/6/2005, 20ετές, 400 εκ. Με αναδόχους: BNP, EUROBANK, ETE

2. 7/7/2005, 20ετές, 250 εκ. με αναδόχους: ALPHA BANK, DEUTSCHE BANK

3. 13/7/2005, 20ετές, 250 εκ. με αναδόχους: HSBC, MORGAN STANLEY

4. 19/4/2006, 15ετές, 250 εκ. με αναδόχους: ALPHA BANK, MORGAN STANLEY

5. 31/5/2006, 20ετές, 100 εκ. με ανάδοχο: DEUTSCHE BANK

6. 6/9/2006, 20ετές, 150 εκ. με αναδόχους: BNP, EUROBANK, ETE

Οπως επισήμανε ο ίδιος ο κ. Μωραϊτάκης ”επειδή οι πληροφορίες γι’ αυτά τα δομημένα προϊόντα είναι ανεπιβεβαίωτες, σας τα γνωρίζουμε με δική σας ευθύνη μόνο για επιβεβαίωση και έλεγχο”.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως είναι δουλειά των εποπτικών αρχών (και ίσως των δημοσιογράφων)

Α) να επιβεβαιώσουν ότι πράγματι εκδόθηκαν,

Β) να ελέγξουν τις τιμές αγοράς από τα Ταμεία,

Γ) να ελέγξουν εάν οι τιμές είναι fair (δηλαδή σωστές) και ποιες είναι οι αμοιβές των εκδοτών,

Δ) να ελέγξουν εάν ο συγκεκριμένος κίνδυνος για την αγορά δομημένων ομολόγων (προϊόντων) από τα Ταμεία ήταν αποδεκτός.

Ο ΣΜΕΧΑ επιδιώκει την διαφάνεια, την ευταξία και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν φοβάται η έρευνα να στραφεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αντιθέτως την επιζητεί.

Ο ΣΜΕΧΑ παρέπεμψε την υπόθεση της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Συνδέσμου και θα σταθεί αμείλικτος σε οποιαδήποτε περίπτωση ή παράβαση των νόμων και κανονισμών αποδειχθεί πραγματικά για μέλος του.

----

Νωρίτερα το euro2day.gr μετέδωσε: ”Την κατάργηση του ΗΔΑΤ και τη διαπραγμάτευση όλων των ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών πρόκειται να ζητήσει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο ΣΜΕΧΑ, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπέρ αυτής της αλλαγής τάσσεται και το ίδιο το χρηματιστήριο.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται στο προσκήνιο μετά τη γνωστή υπόθεση της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ και του ΤΑΕΔΥ, προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια σε όλο το σύστημα συναλλαγών των ομολόγων και να τελούν οι συναλλαγές υπό την άμεση εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Άποψη του ΣΜΕΧΑ είναι ότι διασφάλιση από τη χειραγώγηση δεν προσφέρει ο όγκος των συναλλαγών, αλλά ο αριθμός των συμμετεχόντων και η διαφάνεια.

Πάντως, ήδη η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΜΕΧΑ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v