Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρότερη εποπτεία των επενδύσεων των Ταμείων

Με αυστηροποίηση των κανόνων εποπτείας των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων ”απαντά” το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες. Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Οικονομίας ειδική σύσκεψη υπό τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, με αντικείμενο την καλύτερη εποπτεία των επενδύσεων και χωρίς σε καμία περίπτωση να τίθεται ζήτημα διεύρυνσης του ορίου του 23%.

Αυστηρότερη εποπτεία των επενδύσεων των Ταμείων
της Έλενας Λάσκαρη

Με αυστηροποίηση των κανόνων εποπτείας των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων ”απαντά” το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, δίνοντας την αφορμή για έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Οικονομίας ειδική σύσκεψη υπό τον κ. Γ. Αλογοσκούφη με τη συμμετοχή του υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη, του διοικητή της ΤτΕ κ. Ν. Γκαργκάνα και του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Α. Πιλάβιου, με αντικείμενο ακριβώς την καλύτερη εποπτεία των επενδύσεων και χωρίς σε καμία περίπτωση να τίθεται ζήτημα διεύρυνσης του ορίου του 23%.

Την ίδια ώρα και ο γενικός γραμματέας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κ. Γ. Κουρής απειλεί με μηνύσεις και υποστηρίζει ότι το ομόλογο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο πωλήθηκε από την JP Morgan σε θεσμικό επενδυτή του Λονδίνου.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διευρύνεται ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση τμημάτων του πορίσματος που δείχνουν ότι ενώ η διακύμανση της μέσης τιμής αγοράς στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων για το συγκεκριμένο (πρώτο) ομόλογο που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ ήταν από 99,93 έως 100,05, το ομόλογο αυτό πωλήθηκε από τη χρηματιστηριακή εταιρία στο συγκεκριμένο ταμείο στην τιμή 106,75.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στο περιθώριο εκδήλωσης στον Βόλο το σαββατοκύριακο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα σε όλα τα θέματα και στη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων. Συμπλήρωσε ότι ”εάν υπάρχουν κάπου ευθύνες στα Ταμεία, ασφαλώς θα αποδοθούν. Ο αρμόδιος υπουργός έχει ήδη επιληφθεί. Τα θεσμικά θέματα θα τα αντιμετωπίσουμε, ώστε να μην υπάρχουν οι δυνατότητες να έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον”.

Ο ίδιος με συνέντευξή του στην ”Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” αφήνει εμμέσως αιχμές ανεπάρκειας για τις διοικήσεις των ταμείων, καθώς όταν ερωτάται αν υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση των χρημάτων των Ταμείων, ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει: ”Υπάρχει πράγματι ένα συνολικότερο ζήτημα, διαχρονικό, με την επάρκεια των διοικήσεων των Ταμείων να αποφασίζουν για επενδύσεις σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Το θέμα έχει τεθεί ήδη και υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα θεσμικού χαρακτήρα. Την Τρίτη έχω συγκαλέσει σύσκεψη για να πάρουμε αποφάσεις για τη θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων του συστήματος”.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του κ. Σ. Τσιτουρίδη για παραίτηση όλων των μελών του Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ.

Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις ακόμα και του προέδρου του κ. Γ. Παπανδρέου ασκεί οξεία αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για ”έντονη οσμή σκανδάλου” και εκτιμώντας μάλιστα ότι η υπόθεση ΤΕΑΔΥ – Ακρόπολις Χρηματιστηριακή ”δεν αποτελεί παρά μόνο την κορυφή του παγόβουνου”.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ”μια άλλη σειρά συναλλαγών με πολλαπλάσιες προμήθειες έρχεται στην επιφάνεια με πρωταγωνιστές τον υπουργό κ. Σάββα Τσιτουρίδη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα, τον γενικό γραμματέα κ. Γιώργο Κουρή, το στέλεχος διεθνούς τράπεζας κ. Χάρη Αδαμόπουλο της JP Morgan, παλαιό φίλο του κ. Κουρή από την τριετία 1990-93, τον κ. Πρινιωτάκη της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής και φυσικά τους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΥΠΕ και ΤΣΕΥΠ”.

Απαντώντας, το απόγευμα της Κυριακής ο γενικός γραμματέας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κ. Γ. Κουρής τονίζει ότι ”ο θόρυβος και η εμπλοκή του ονόματός μου στα ΜΜΕ έπειτα από ’ενημέρωση Τύπου’ την οποία προκάλεσε ο οικονομικός τομέας ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την κ. Βάσω Παπανδρέου, αναφορικά με ένα δήθεν ’κρυφό’ ομόλογο, με αναγκάζει να δηλώσω τα εξής:



* Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 22/2/2007 δανείστηκε με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους 280 εκατ. ευρώ και πέτυχε επιτόκιο με έκπτωση 0,16% κάτω από ό,τι ίσχυε στην αγορά. Η επιτυχία αυτή δεν αμφισβητείται από κανέναν.

* Οι χρηματοδοτήσεις των εθνικών αμυντικών αναγκών δεν δημοσιοποιούνται, γίνονται εκ του νόμου αποκλειστικά από το Γεν. Λογιστήριο του Κράτους και επί χρόνια με ιδιωτικές τοποθετήσεις σε τράπεζες κύρους.

* Η ανάδοχος τράπεζα του συγκεκριμένου δανείου, JP Morgan, πιστοποιεί ότι (α) πούλησε το ομόλογο σε έναν θεσμικό επενδυτή του Λονδίνου, (β) δεν πούλησε το ομόλογο στην Hypovereinsbank και (γ) ουδέπoτε είχε ή έχει επαγγελματική ή άλλου είδους σχέση με τη χρηματιστηριακή Ακρόπολις.

* Δεν υπάρχει κανένα όφελος και δεν δημιουργείται καμία ευκαιρία αν κάποιος γνωρίζει εκ των προτέρων την ημερομηνία και τους όρους έκδοσης ενός ομολόγου του Δημοσίου. Αυτά τα ισχυρίζονται μόνο οι πολιτικολογούντες που δεν κατανοούν πώς λειτουργεί η αγορά των ομολόγων.

* Το ομόλογο με τη δομή που εκδόθηκε δεν περιέχει καμίας μορφής υπερτιμολόγηση και το Γεν. Λογιστήριο του Κράτους δεν ευθύνεται για τις πράξεις άλλων που δραστηριοποιούνται δευτερογενώς στην ελεύθερη αγορά, μετά τον ανάδοχο που διεκπεραίωσε πρωτογενώς τον δανεισμό.

* Όποιος και όποια επιχείρησε ή επιχειρεί να εμπλέξει το όνομα και την υπόληψή μου σε απάτη εις βάρος του Δημοσίου ή άλλης μορφής ιδιοτέλεια θα με βρει αντιμέτωπο με όσα ποινικά και αστικά δικαιώματα μου επιτρέπει ο νόμος. Η λάσπη των τελευταίων ημερών έχει υπερβεί κάθε όριο και κρύβει εμφανή σκοπιμότητα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v