Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mαθαίνουν στων... Ταμείων το κεφάλι!

Ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις λέει μια παροιμία και απ’ ό,τι φαίνεται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έχουν βάλει πλώρη να την επιβεβαιώσουν. Όλα δείχνουν ότι τα επικίνδυνα πειράματα με τα αποθεματικά των Ταμείων θα συνεχιστούν.

Mαθαίνουν στων... Ταμείων το κεφάλι!
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια λέει μια παροιμία και απ’ ό,τι φαίνεται το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στους αρμοδίους να το αποδείξουν.

Υπουργοί, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κεφαλαιαγοράς συναντιούνται σήμερα το πρωί για να συζητήσουν το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα Ταμεία και αναμένεται να προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Μια πρώτη γεύση του τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένουμε πήραμε χθες από τα σχετικά ρεπορτάζ που θέλουν τους αρμοδίους να βάζουν φρένο σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου από τα Ταμεία και ταυτόχρονα να δίνουν το ”πράσινο φως” για να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος δεκαετίας για τις τοποθετήσεις των αποθεματικών τους.

Αν και θα πρέπει να περιμένει κανείς να μάθει όλο το μπουκέτο των αποφάσεων πριν βγάλει τα συμπεράσματά του, είναι σαφές από τις διαρροές ότι έχουν σαφή πολιτικό χαρακτήρα.

Για τον μέσο πολίτη αυτής της χώρας που ακούει από τη μια πλευρά διάφορα ευτράπελα περί ”κρυφών” ομολόγων ή ”ομολόγων-φαντασμάτων” κ.λπ. και από την άλλη ακούει ή διαβάζει με δέος τα περί δομημένων ομολόγων υψηλού κινδύνου που έβαλαν μέσα τα Ταμεία προς όφελος των ολίγων, η απόφαση περί φρένου στις επενδύσεις υψηλού κινδύνου ακούγεται πολύ λογική.

Ποιος άλλωστε θα εξηγήσει στον μέσο πολίτη ότι δεν χρειάζεται ένα ομόλογο του ελληνικού δημοσίου να διαπραγματεύεται στην ΗΔΑΤ (ηλεκτρονική δευτερογενής αγορά ομολόγων) ή στο Χρηματιστήριο Αθηνών για να μην είναι κρυφό ή ομόλογο-φάντασμα.

Ο αριθμός ISIN του ομολόγου αρκεί, ενώ τιμές για το ομόλογο μπορεί να βρει κανείς στο Bloomberg ή στο Reuters.

Ποιος θα εξηγήσει στον μέσο πολίτη ότι όταν εκδίδονται ομόλογα για να καλυφθούν ανάγκες που απορρέουν από στρατιωτικές συμβάσεις είθισται οι χώρες να μην κάνουν τις εκδόσεις ”βούκινο”, αλλά να κινούνται πιο διακριτικά υιοθετώντας τη μέθοδο των ιδιωτικών τοποθετήσεων.

Πώς να καταλάβει ο μέσος άνθρωπος που δεν γνωρίζει τι είναι τα δομημένα ομόλογα, όταν δεν γνωρίζουν επακριβώς περί τίνος πρόκειται ούτε αυτοί που τον ενημερώνουν ή εκείνοι που αποφασίζουν για το καλό των Ταμείων στα οποία είναι ασφαλισμένος.

Θα περίμενε όμως κανείς οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να γνωρίζουν αυτό που διδάσκονται οι πρωτοετείς, άντε δευτεροετείς φοιτητές χρηματοοικονομικής (finance) στο μάθημα της ανάλυσης χαρτοφυλακίου (portfolio analysis) στα αμερικανικά και πιθανόν σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Πρώτον, δεν βάζεις όλα τα αβγά (λεφτά) σου σε ένα καλάθι (π.χ. σε μια μετοχή ή μια εθνική αγορά). Δεύτερον, τα προϊόντα υψηλού κινδύνου μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα στα πλαίσια ενός χαρτοφυλακίου αν έχουν χαμηλό βαθμό συσχέτισης με τις άλλες ”ασφαλείς” κινητές αξίες, γιατί μειώνεις το ρίσκο του χαρτοφυλακίου για το ίδιο επίπεδο προσδοκώμενης απόδοσης.

Όλα αυτά όμως είναι προφανώς ψιλά γράμματα μπροστά στις πολιτικές σκοπιμότητες.

Η ζωή λοιπόν συνεχίζεται και όλοι, εκτός των πολιτικών αντιπάλων, θα αισθάνονται ικανοποιημένοι μέχρις ότου κάποιο άλλο περιστατικό στο μέλλον αποδείξει ότι το πείραμα δεν πέτυχε και ο θησαυρός ήταν... άνθρακας.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v