Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές ομίλων στο προσκήνιο

Με αιχμή κυρίως την Εθνική και δευτερευόντως την Πειραιώς, τόσο ο ASE 20 όσο και ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνονταν κατά περίπου 0,4% υψηλότερα. Αυξημένη κινητικότητα στον όμιλο Μυτιληναίου, συνεχίζεται η συνολικότερη αντίδραση του ομίλου Βιοχάλκο, ενισχύουν τις θέσεις τους, κυρίως ξένοι θεσμικοί, σε ΕΛΤΕΧ και Μηχανική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο εύρος των 4.565-4.570 μονάδων κυμαινόταν η αγορά περίπου στις 14:15. Με θετική απόδοση 0,35% έναντι 0,20% του DAX, περίπου 0,4% του FTSE 100 και οριακά 0,07% του CAC. Περίπου την ίδια ώρα τα συμβόλαια του Dow Jones ”έδειχναν” οριακά αρνητική μεταβολή.

Στη Σοφοκλέους οι συναλλαγές για ακόμα μία συνεδρίαση στη μετοχή της Εθνικής, σταδιακά περισσότερες μετά τις 13:00-13:15, ωθούσαν μέχρι και 1,5% υψηλότερα την τιμή προς τα 40,72 ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές σημειώνονταν μετά το μέσον της συνεδρίασης και στη μετοχή της Πειραιώς, με την τιμή να ξεπερνά και πάλι τα 25 ευρώ και να κερδίζει 1,8%, με την αξία των συναλλαγών στα 6,2 εκατ. ευρώ.

Οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 160 εκατ. ευρώ, ενώ έφταναν τις 120 οι μετοχές με θετική διαμόρφωση τιμής. Για περίπου 110 η τιμή διαμορφωνόταν αρνητική.

Είναι ενδεικτικό πως στις 14:16 ο Mid 40 κέρδιζε 0,7% κυρίως λόγω της αντίδρασης μετοχών εταιριών του ομίλου Μυτιληναίου. Στο σχετικό θέμα αναφέρονται λεπτομέρειες από όσα είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου στους μετόχους όσον αφορά στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων του. Προηγείται, από ό,τι αναφέρεται, η συμφωνία με την Endesa και ακολουθεί η ενδοομιλική αναδιάρθρωση.

Η μετοχή του Αλουμινίου ενισχύεται κατά 4,6% στα 14,64 ευρώ και του Μυτιληναίου κατά 1,4% στα 38,3 ευρώ.

Με βάση τις συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 14:20 ξεχώριζαν η επαναφορά του Τιτάνα προς τα 40 ευρώ, με συναλλαγές περισσότερες των 7,2 εκατ. ευρώ, ο υψηλός τζίρος περίπου 4,7 εκατ. ευρώ στη μετοχή της MPB, ο υψηλότατος τζίρος 4 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Χαλκόρ μέχρι και 3,4% υψηλότερα προς τα 5,54 ευρώ.

Επίσης, οι τοποθετήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων στην ΕΛΤΕΧ μέχρι και 2,4% υψηλότερα προς τα 11,5 ευρώ, τα σημαντικά κέρδη της Μηχανικής (και οι δύο κατασκευαστικές παρουσιάστηκαν σε θεσμικούς σε εκδήλωση του Citigroup στο Μιλάνο).

Με θεσμική υποστήριξη αντιδρά η μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ, καθώς φαίνεται πως ολοκληρώθηκε η ρευστοποίηση μεγάλης θέσης χαρτοφυλακίου θυγατρικής τραπεζικού ομίλου, ενώ συνεχιζόταν η από κορυφή σε κορυφή υπεραντίδραση της Σιδενόρ προς τα 13,2 ευρώ πλέον.

Σε γενικές γραμμές θα αποτιμούσαμε τη σημερινή συνεδρίαση πιο ενδιαφέρουσα από τη χθεσινή, λόγω των εξελίξεων από τον όμιλο Μυτιληναίου, των θεσμικών τοποθετήσεων σε ΕΛΤΕΧ, Μηχανική, με την J&P Άβαξ να ακολουθεί, λόγω της συνολικότερης αντίδρασης του ομίλου Βιοχάλκο (μητρικής και θυγατρικών), ενώ θα ξεχωρίζαμε και επιμέρους περιπτώσεις.

Στα 3,64 ευρώ, υψηλότερα κατά 2,2%, ”στερεύει” η προσφορά στην τιμή της ΕΒΖ, μιας συμμετοχής του ομίλου Αγροτικής που μπορεί να αποβεί ιδιαιτέρως επικερδής.

Για ακόμα μία συνεδρίαση διαμορφώνεται υψηλότερα η τιμή του Πήγασου στα 2,36 ευρώ, ενώ στα 9,10 ευρώ εμφανίζονται αγοραστές στη μετοχή της Kleemann.

Στη μετοχή της Attica Συμμετοχών ο σταθερός τις τελευταίες ημέρες αγοραστής φτάνει μέχρι τα 4,56 ευρώ, δηλαδή μέχρι 1,8% υψηλότερα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει από τεχνικής πλευράς και η μετοχή της Sprider (μιας από τις εταιρίες μεσαίου μεγέθους που παρουσιάζονται το διήμερο 26-27/3 στην εκδήλωση της Sal Oppenheim με τη συνδρομή της Merit ΑΧΕΠΕΥ).

Στα 5,16 ευρώ διαμορφωνόταν η μετοχή της Lavipharm και προς τα 2,84 ευρώ της Elmec (δες σχετικό θέμα).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η θετική πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ στα 17,64 ευρώ, δηλαδή 1,4% υψηλότερα (με τον όμιλο της Eurobank να έχει ενισχύσει τη συμμετοχή του στο Μ.Κ. της ΕΧΑΕ στις τελευταίες συνεδριάσεις).

Για ακόμα μία συνεδρίαση ανοδικά συνεχίζεται η πορεία της Lamda Development προς τα 13,20 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v