Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητείται πυξίδα

Αγορά που δείχνει να αναζητά τάση, παραμένει η Σοφοκλέους, αφού μόνο ΔΕΗ και Alpha Bank, από τους δεικτοβαρείς τίτλους, κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν. Η επιφυλακτικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών να διαμορφωθεί στο 1/2, ενώ όλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις διεθνείς αγορές και στην αυριανή συνεδρίαση της Fed.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση οριακών απωλειών για το Γενικό Δείκτη και σαφώς χειρότερης εικόνας για το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, η οποία επιβεβαιώνεται και από τη σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών, που διαμορφώθηκε στο 1 προς 2, ενώ η πλειονότητα των εμπλεκομένων τη χαρακτήρισε ως μειωμένου ενδιαφέροντος.

Και πώς να αποφευχθεί ένας τέτοιος χαρακτηρισμός όταν, από τους δεικτοβαρείς τίτλους, μόνο η Alpha Bank και η ΔΕΗ κατέγραψαν κάποια αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση η επιφυλακτικότητα ήταν τουλάχιστον έκδηλη.

Η Σοφοκλέους κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, θυμίζει αγορά που βρίσκεται σε αναζήτηση πυξίδας, και παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το 2006 από τις εισηγμένες, το ΧΑ προσπαθεί να πάρει τάση από τις διεθνείς αγορές, βάζοντας σε δεύτερη θέση τα θεμελιώδη των εταιριών.

Την ίδια ώρα και όσον αφορά τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, όλοι περιμένουν την αυριανή συνεδρίαση της FED, όχι τόσο για πιθανή μείωση επιτοκίων (πράγμα που δεν αναμένεται άμεσα από τους αναλυτές), όσο για τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την αμερικανική οικονομία.

Τεχνικά και όσον αφορά τη Σοφοκλέους, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή και συνεχίζει να δείχνει απαραβίαστη η ζώνη αντίστασης των 2.535-2.540 μονάδων.

Όσον αφορά τον FTSE, οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2.470-75, 2.485-96 και 2.520-25 μονάδες και οι στηρίξεις στις 2.440-36, 2.412-10 και 2.394-90 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE, όπως προαναφέρθηκε, λίγα πράγματα. Με τη ΔΕΗ να καταγράφει κέρδη οριακά υψηλότερα του 2%, αξιοσημείωτα κέρδη για την Alpha Bank, απλά θετική μεταβολή για Κύπρου, Πειραιώς, Cosmote, ΟΠΑΠ και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Τιτάνα και Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΤΕ, Motor Oil και αρνητικό πρόσημο για Βιοχάλκο,Coca, Ελλ. Πετρέλαια, Ελλ. τεχνοδομική, Folli Follie, Εμπορική, Εθνική, Eurobank και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, είδε σχετικά γρήγορα το υψηλό ημέρας των 4.580,27 μονάδων όμως από τις 13.14 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε 2 φορές χαμηλότερα των 4.530 μονάδων για να δώσει σχετική ανοδική αντίδραση και βοηθούμενος και από τις δημοπρασίες να κλείσει στις 4.550,79 μονάδες, με απώλειες 0,05%, ενώ η μικτή αξία συναλλαγών έφτασε τα 298 εκατ., από τα οποία τα 49,5 αφορούσαν πακέτα και πρόσθεσε τη σημερινή συνεδρίαση στις προηγούμενες 3 συνολικά που είχαν μικτή αξία χαμηλότερη των 300 εκατ. από την αρχή του χρόνου.

Μια από τα ίδια και στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι αδυνατώντας να προβλέψουν τη βραχυπρόθεσμη τάση, απλά ακολούθησαν την υποκείμενη, διευρύνοντας μάλιστα ελαφρώς τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Δεν δημιουργεί, έστω συγκρατημένη, αισιοδοξία η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές έναντι 170 πτωτικών, καθώς και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την εκτίμηση που δημιούργησαν οι αμέσως προηγούμενες σύμφωνα με την οποία παραμένει η έντονη επιφυλακτικότητα στις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας, ξεχώρισαν οι Vivere, Μουζάκης, Medicon, Κυριακίδης, Μοτοδυναμική, Πήγασος, Mevaco, Jumbo, ΕΛΓΕΚΑ και Ικτίνος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v