Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: ”Δεν έχουμε την εποπτεία των Ταμείων”

Διευκρινίσεις, με αφορμή δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου σχετικά με τα αναφερόμενα σε πόρισμα ελεγκτών του υπουργείου Απασχόλησης ότι δεν παρεσχέθη από την Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωση προς το ΤΕΑΔΥ για τη μεγάλη, υπέρ το άρτιο, απόκλιση της τιμής του εν λόγω ομολόγου, παρέχει με ανακοίνωσή της η ΤτΕ.

ΤτΕ: ”Δεν έχουμε την εποπτεία των Ταμείων”
Διευκρινίσεις, με αφορμή δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου σχετικά με τα αναφερόμενα σε πόρισμα ελεγκτών του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ότι δεν παρεσχέθη από την Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωση προς το Ταμείο (ΤΕΑΔΥ) για τη μεγάλη, υπέρ το άρτιο, απόκλιση της τιμής του εν λόγω ομολόγου παρέχει με ανακοίνωσή της η ΤτΕ.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζει ότι:

”Όπως ήδη έχει αναφερθεί και στο Δελτίο Τύπου της 2ας Μαρτίου 2007, στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ανατεθεί η εποπτεία των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Εξάλλου, οι φορείς κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 1902/1999, άρθρο 13, παρ. 2) επενδύουν ελεύθερα τα διαθέσιμά τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και ομόλογα Τραπεζών, που λειτουργούν μόνιμα στην Ελλάδα, οι επενδύσεις δε αυτές εξαιρούνται ρητά από τον έλεγχο της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, στην οποία μοναδικός εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ο Πρόεδρος.

Όσον αφορά στην εκκαθάριση των συναλλαγών επί άυλων τίτλων σημειώνει ότι η όλη διαδικασία της ταυτοποίησης 3.000 περίπου ειδοποιήσεων (ανά μία για κάθε αντισυμβαλλόμενο) και του τελικού διακανονισμού των 1.500, ημερησίως, συναλλαγών, μέσω του συστήματος άυλων τίτλων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται αυτόματα με μηχανογραφική εφαρμογή.

Η αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος που διαχειρίζεται το παραπάνω σύστημα έχει αρμοδιότητα να παρακολουθεί την ομαλή ροή της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης, όχι όμως, και μάλιστα χωρίς αυτό να της ζητηθεί ειδικά από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον ή άλλη αρμόδια Αρχή, να προβαίνει σε σύγκριση της τιμής της κάθε συναλλαγής, με τις τιμές που διαμορφώνονται στην οργανωμένη αγορά τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου (ΗΔΑΤ).”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v