Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Οι αγορές δεν τιμολογούν το γεωπολιτικό ρίσκο”

Η εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τον αμερικανό καταναλωτή και η νέα άνοδος του οικονομικού προστατευτισμού είναι δυο από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Eurobank, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard και πρώην υπουργός οικονομικών επί κυβέρνησης Κλίντον, Lawrence Summers. Τα γεωπολιτικά ρίσκα και τα ”κενά ηγεσίας στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα”.

”Οι αγορές δεν τιμολογούν το γεωπολιτικό ρίσκο”
του Δημήτρη Κοντογιάννη

Oι αγορές δεν τιμολογούν σωστά το γεωπολιτικό ρίσκο τόνισε ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην υπουργός οικονομικών επι κυβέρνησης Κλίντον, Lawrence Summers, που διέβλεψε επίσης κενό ηγεσίας στο παγκόσμιο σύστημα.

Ο κ. Summers ήταν ομιλητής σε γεύμα που διοργάνωσε η Eurobank με τίτλο ”προκλήσεις και κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία και για την επιχειρηματική κοινότητα στα επόμενα χρόνια.”



Ο κ. Summers προσδιόρισε το γεωπολιτικό ρίσκο στη δυνητική πυρηνική απειλή από το Ιράν και την Βόρεια Κορέα, την τάση αυταρχισμού της Ρωσίας και την πιο ενεργό παρουσία της Κίνας σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές όπως η Aφρική και η Λατινική Αμερική.

Ο κ. Summers διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει κενό ηγεσίας στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα και πρόσθεσε ότι ”οι κίνδυνοι δεν θα είναι μικροί τα επόμενα δυο χρόνια”.

Εκτός από την μη πλήρη ενσωμάτωση του γεωπολιτικού ρίσκου στις τιμές των κινητών αξιών, ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ προσδιόρισε δύο ακόμη μεγάλους κινδύνους για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Ενας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι η διατηρησιμότητα του σημερινού ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική, αφου η τελευταία εισάγει το 70% περίπου των προιόντων που εξάγονται παγκοσμίως.

Η αμερικανική οικονομία εξαρτάται από τον αμερικανό καταναλωτή. Όμως, η ικανότητα του τελευταίου να χρηματοδοτεί τις δαπάνες του εξαρτάται από την αξία του σπιτιού του, τόνισε ο κ. Summers, διερωτώμενος αν θα μπορέσει να συνεχίσει να παίρνει δάνεια από τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια, με την ίδια ευκολία που το έκανε μέχρι σήμερα.

Ο κ. Summers παρατήρησε ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά καταναλώνουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα εισπράττουν, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών σε περίπτωση που χρειαζόταν για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα λόγω του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η άνοδος του προστατευτισμού αντιπροσωπεύει άλλο ένα μεγάλο κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ο κ. Summers δήλωσε ότι θεωρητικά, όλοι μπορεί να είναι εναντίον του προστατευτισμού, αλλά όταν απειλούνται θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης στις Δυτικές κοινωνίες, το θέμα του προστατευτισμού αντιμετωπίζεται με άλλο μάτι.

Στην ομιλία του, ο καθηγητής κ. Norbert Walter, επικεφαλής Οικονομολόγος στον όμιλο της Deutsche Bank και Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών της Deutsche Bank, τόνισε ότι μετοχικές αξίες παραμένουν η καλύτερη επενδυτική επιλογή σε ένα περιβάλλον χαμηλών ομολογιακών αποδόσεων και υψηλών τιμών κατοικιών.

Η κα Laurence Boone, Διευθύντρια στο Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Barclays Capital αναφέρθηκε στις προοπτικές της ευρωζώνης, ενώ προέβλεψε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,5% το 2007 από 2,8% το 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v