Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμήχανη απαισιοδοξία

Μεικτές τάσεις επικρατούν στα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια, με χαρακτηριστικό τη μείωση των συναλλαγών. Διιστάμενες οι εκτιμήσεις και των αναλυτών για τη Σοφοκλέους, με την πλευρά των... απαισιόδοξων να εκτιμά πως η μείωση του τζίρου και η απουσία ειδήσεων-καταλυτών μπορεί να συνεχίσει να ταλαιπωρεί. Σε επιμέρους τίτλους το όποιο- σημαντικά μειωμένο- επενδυτικό ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ηξεις- αφήξεις για τα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια. Χωρίς εμφανή κατεύθυνση και διάθεση για συγκεκριμένες κινήσεις προς τη μια ή την άλλη πλευρά, δηλαδή των αγορών ή των πωλήσεων, τα χρηματιστήρια δείχνουν να βρίσκονται σε σημείο καμπής.

Εκτίμηση που αποτυπώνεται και στην σημαντική μείωση των συναλλαγών στις περισσότερες ξένες αγορές, με το κλίμα να διαμορφώνεται ανάλογο και στην ελληνική.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σημειώνει μερίδα αναλυτών, η απουσία καταλυτών ικανών να προσελκύσουν ρευστότητα φέρνοντας είτε άμεσα αγοραστές, είτε δημιουργώντας πωλήσεις που σε χαμηλότερα όμως επίπεδα μπορεί να δημιουργήσουν ζήτηση, το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες.

Το πιθανότερο είναι πως εάν δεν προκύψουν θεαματικές εκπλήξεις από την παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος του ΟΤΕ, της Eurobank, ο FTSE 20 θα παραμείνει ”εγκλωβισμένος” σε επίπεδα χαμηλότερα των 2.500 μονάδων.

Από αυτή την άποψη το όποιο ενδιαφέρον, σημαντικά μειωμένο, θα παραμείνει επικεντρωμένο σε επιμέρους περιπτώσεις.

Ενδιαφέρον από αυτή την άποψη παρουσιάζουν τα όσα ανέφεραν οι της Ελληνικής Τεχνοδομικής για τα μεγέθη του 2006, τα όσα ανακοινώθηκαν από την Μηχανική στο Μιλάνο, ο σχεδιασμός της Elmec Sport, οι... επιπλοκές στην Τεχνική Ολυμπιακή λόγω TOUSA (δες σχετικό θέμα), αλλά και κινήσεις σε επιμέρους μετοχές.

Δεν περνά απαρατήρητη, από μερίδα ”παικτών” της αγοράς, η χθεσινή αντίδραση της μετοχής του Μουζάκη, τα ομολογουμένως ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης 2006 της Mevaco, το ανοδικό σερί της Lamda Development, η επαναφορά της Jumbo στα υψηλά έτους των 22 ευρώ, η ”ανάσα” στη μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ μετά την ολοκλήρωση ρευστοποίησης σημαντικής θέσης θυγατρικού χαρτοφυλακίου τραπεζικού ομίλου, η ελκυστική Μοτοδυναμική (με μερισματική απόδοση στο 7,8%), η κινητικότητα και οι αυξημένες συναλλαγές στον Κυριακίδη και ορισμένες ακόμη περιπτώσεις εισηγμένων.

Για τη σημερινή συνεδρίαση ο πήχης των αναλυτών δεν δείχνει να διαφοροποιείται ιδιαίτερα, αφού παραμένουν επικεντρωμένοι σε μετοχές επιμέρους εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v