Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H επιστροφή του ”προστάτη” των αγορών

Σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές αγορές και αντικρουόμενων απόψεων για τη διάρκεια και το μέγεθος της διόρθωσης, η επανεμφάνιση ενός παράγοντα που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των τελευταίων ετών δίνει ελπίδες για τη συνέχεια. Στέλνει όμως και μία προειδοποίηση.

H επιστροφή του ”προστάτη” των αγορών
Πρώτα τα καλά νέα. Οι πρόσφατες αναταράξεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές δεν μείωσαν την όρεξη για μεγάλα επιχειρηματικά ντιλ σε κλάδους αιχμής όπως ο τραπεζικός και οι ασφάλειες.

Αυτό αποδεικνύει η χθεσινή ανακοίνωση που θέλει τη βρετανική Barclays και την ολλανδική τράπεζα ABN Amro να έχουν συμφωνήσει σε μερικούς από τους κύριους όρους μίας συγχώνευσης που θα δημιουργήσει ίια νέα τράπεζα-γίγαντα, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά την HSBC με βάση την κεφαλαιοποίηση.

Αυτό σε συνδυασμό με τα σενάρια που θέλουν η ΑΙG να εξαγοράζει την Prudential έδωσε ώθηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και τη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Δεν θα πρέπει να εκπλήσσει λοιπόν αν τα σενάρια για νέα επιχειρηματικά ντιλ και δη τα διασυνοριακά στην Ευρώπη έχουν την τιμητική τους προσεχώς. Θα εξέπληττε μάλιστα αν ανάμεσα στους υποψήφιους στόχους δεν συμπεριλαμβάνονταν ελληνικές εταιρίες, και πιο συγκεκριμένα τράπεζες όπως η Alpha, η Πειραιώς και άλλες.

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις (Μ&Α) θεωρούνται ένας από τους βασικούς λόγους που συνέβαλαν στην άνοδο των μετοχών από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι σήμερα.

Το 2006 η αξία των ντιλ έφθασε το 8,2% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών και το 7,1% της κεφαλαιοποίησης των αμερικανικών αγορών.

Τα παραπάνω νούμερα συγκρίνονται ευνοϊκά με τον μέσο όρο από το 1990 μέχρι σήμερα που είναι 4,9% στην Ευρώπη και 5,9% στις ΗΠΑ. Παρ΄ όλα αυτά, απέχουν ακόμη αρκετά από τα ιστορικά υψηλά του 12% για την Ευρώπη και το 15% για τις ΗΠΑ την διετία 1998 - 1999.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των εξαγορών και συγχωνεύσεων που έχουν ολοκληρωθεί με την καταβολή μετρητών βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών.

Είναι λοιπόν ενθαρρυντικό ότι το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους ντιλ αναζωπυρώνεται σε μια περίοδο που οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι οι καλύτερες.

Αποδεικνύεται ότι οι μεγάλες αλλαγές που έχει φέρει η παγκοσμιοποίηση με την ενσωμάτωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών στο παγκόσμιο σύστημα και τη μείωση των εμποδίων στο εμπόριο δημιουργούν νέες συνθήκες ανταγωνισμού, καθώς το μέγεθος μιας επιχείρησης και οι οικονομίες κλίμακας έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Το γεγονός ότι η απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών των επιχειρήσεων παραμένει υψηλότερη από το κόστος δανεισμού τους μέσω εταιρικών ομολόγων δημιουργεί επίσης πρόσφορο έδαφος για συμφωνίες.

Σημειώνεται ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναφέρονται στα χρήματα που μένουν στην εταιρία αφού αφαιρεθούν εκείνα που χρειάζεται για να διατηρήσει ή να αυξήσει τα στοιχεία του ενεργητικού της.

Επομένως, τα κυριότερα συστατικά για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων συνεχίζουν να υπάρχουν.

Αυτά είναι τα καλά νέα για τις μετοχές σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η ιστορία δείχνει πως η κορύφωση των εξαγορών και συγχωνεύσεων έρχεται στο τελευταίο στάδιο ενός ανοδικού οικονομικού κύκλου.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v