Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια άνοδος με το βλέμμα στα... λόγια της FED

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο ΓΔ, εν μέσω ελαφρώς θετικού διεθνούς κλίματος, για να έρθουν οι δημοπρασίες και να τον στείλουν να κλείσει σε υψηλό ημέρας. Κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, ΕΛΤΕΧ και Πειραιώς, μικρή υπεροπλία των ανοδικών μετοχών. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από τη σημερινή συνεδρίαση της Fed και τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση εν μέσω ελαφρώς θετικού διεθνούς κλίματος, με το Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα με τη βοήθεια των δημοπρασιών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, που του έδωσαν 11 ολόκληρες μονάδες, να κλείνει και στο υψηλό ημέρας, ενώ ελαφρώς υπέρ των μετοχών με θετικό πρόσημο έκλεισε και η τελική εικόνα του ταμπλό.

Παρά ταύτα, για μία ακόμα συνεδρίαση, η μικτή αλλά και η καθαρή αξία συναλλαγών έμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αποδεικνύοντας για μία ακόμα συνεδρίαση, ότι η επιφυλακτικότητα είναι παρούσα και ότι η ανακυκλούμενη ρευστότητα συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις.

Σύμφωνα με την άποψη της πλειονότητας των επαγγελματιών του χώρου και όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, πολλά θα κριθούν από τη σημερινή φρασεολογία της Fed και βέβαια το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, με τις διεθνείς αγορές να δείχνουν σχετική αποκατάσταση της ηρεμίας και διαθέσεις ανάκτησης μέρους του απολεσθέντος εδάφους αν σε αυτό συνηγορήσουν κάποιες θετικές προϋποθέσεις.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2.495 μονάδων, κάτι που θεωρητικά θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για πιθανή κίνηση προς τις 2.540-2.550 μονάδες με ενδιάμεσες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.470 και 2.485 μονάδες. Αντίθετα, οι στηρίξεις στις 2.450-40 και 2.420-13 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE, που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους έκλεισαν με θετικό πρόσημο, με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων Πειραιώς, Βιοχάλκο και Ελλ. Τεχνοδομική, αξιοσημείωτα κέρδη για Motor Oil, θετικό πρόσημο γιαΤιτάνα, ΟΠΑΠ, Ελλ. Πετρέλαια, Coca Cola, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Ταχ. Ταμιετήριο και αμετάβλητος ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για την Intralot, Folli Follie και την Εμπορική και αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ, Cosmote και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στις 4.578,23 μονάδες με κέρδη 0,60%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 307 εκατ. από τα οποία τα 60,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική συνεδρίαση, με σχετική μείωση των συναλλαγών, στην αγορά παραγώγων, όπου για μία ακόμα φορά οι κινήσεις των εμπλεκομένων δηλώνουν αδυναμία πρόβλεψης της βραχυπρόθεσμης τάσης, με αποτέλεσμα απλά να ακολουθήσουν την υποκείμενη, διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης (εδώ ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι η επόμενη λήξη για τα συμβόλαια του FTSE είναι την τρίτη Παρασκευή του Ιουνίου).

Μοιρασμένη έως απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 139 ανοδικές μετοχές έναντι 105 πτωτικών και 8 τίτλοι με κέρδη από 6-19,81%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, μία ακόμα συνεδρίαση σημαντικών απωλειών για την Τεχνική Ολυμπιακή (η 10η κατά σειρά), συνεχίζει να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα ο τίτλος της Intracom προκαλώντας προβληματισμό, ενώ παρά την ανοδική ”ουρά” η Medicon έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας χάνοντας στο σύνολο των πρωινών και ένα πολύ σημαντικό μέρος των χτεσινών κερδών.

Αντίθετα, η Q&R στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων, συνέχισε ανοδικά η Sprider, σε περίπου παράλληλη ανοδική κίνηση Μηχανική και Βαλκάν, τουλάχιστον αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη για τη Σιδενόρ και για την ΕΛΓΕΚΑ, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης Lamda Development και Γενική Εμπορίου, ανέβασε σημαντικά συναλλαγές η Kleemann, ενώ η ΣΙΔΜΑ έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά όμως με τέτοια θεμελιώδη θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα προσπαθήσει νέα αναρρίχηση μόλις αποκατασταθεί η ηρεμία στο ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v