Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα εμπιστοσύνης για τις μετοχές

Οι τιμές των μετοχών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υγεία των εισηγμένων επιχειρήσεων και τη ρευστότητα. Παρά το χρηματιστηριακό ταρακούνημα των τελευταίων εβδομάδων, ένας σημαντικός δείκτης στέλνει θετικό σήμα για τα θεμελιώδη δεδομένα των εταιριών και τη ρευστότητα και επομένως για τις μετοχές.

Σήμα εμπιστοσύνης για τις μετοχές
Αν η διόρθωση του Μαΐου του 2006 χαρακτηρίστηκε από τους φόβους για τον πληθωρισμό, η τωρινή διόρθωση χαρακτηρίζεται από τις ανησυχίες για το αποκαλούμενο credit, δηλαδή τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, η σχέση των τιμών των μετοχών με τα εταιρικά ομόλογα αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Η σχέση έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι είναι ισχυρή, αν και ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ των δύο διαφέρει ανάλογα με τη χρονική περίοδο που εξετάζει κανείς.



Η διεύρυνση των επιτοκιακών περιθωρίων (spreads) πάνω από τα κρατικά ομόλογα που πληρώνουν οι εταιρίες όταν δανείζονται συνοδεύεται συνήθως από αδυναμία των μετοχών και το αντίστροφο.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι τα επιτοκιακά περιθώρια διευρύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες που οι χρηματιστηριακές αγορές δοκιμάζονται.

Παρόμοιο φαινόμενο είχε εμφανιστεί πέρυσι τον Μάιο όταν τα spreads των εταιριών, ιδίως εκείνων με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση, άνοιξαν.

Δεν είχε παρατηρηθεί το ίδιο σε άλλες περιόδους, όπως τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2004 όταν τα spreads συμπιέζονταν αλλά οι μετοχές δεν αντιδρούσαν ανοδικά, κάτι που έγινε αργότερα, αποδεικνύοντας ότι οι δύο αγορές δεν κινούνται πάντοτε ταυτόχρονα.



Μια ματιά στην πορεία των spreads των εταιρικών ομολόγων δείχνει ότι το άνοιγμα δεν είναι σημαντικό ακόμη κι αν συγκριθούν τα τωρινά επίπεδα με τα αντίστοιχα την ίδια περίοδο πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το spread (επιτοκιακό περιθώριο) των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αυξήθηκε 0,36% της μονάδας κατά μέσο όρο το τελευταίο 12μηνο, με αποτέλεσμα το μέσο κόστος δανεισμού να διαμορφωθεί σε 4,54% για μια ευρεία κατηγορία διαβαθμίσεων πιστοληπτικής ικανότητας σε πολλούς κλάδους.

Η μεγαλύτερη διεύρυνση spread παρατηρήθηκε στον κλάδο των ταξιδιών και της αναψυχής και η μικρότερη στα μίντια.

Φυσικά, η εξέλιξη των spreads είναι συνάρτηση μιας σειράς παραγόντων, ξεκινώντας από τον δανεισμό των επιχειρήσεων, την κερδοφορία τους και τον βαθμό μεταβλητότητας των αγορών.

Το γεγονός ότι τα επιτοκιακά περιθώρια δεν έχουν ανοίξει αρκετά, παρά μια μικρή υποβάθμιση των συγκλινουσών προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων τη φετινή χρονιά σε 7,2% από 7,5% προηγουμένως, δείχνει ότι η αγορά εταιρικών ομολόγων αισθάνεται ακόμη άνετα με τα θεμελιώδη δεδομένα των επιχειρήσεων και την υπάρχουσα ρευστότητα.

Ίσως αυτό δεν είναι άσχετο με την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις μερισματικές αποδόσεις και την αυξημένη ικανότητα των επιχειρήσεων να εξυπηρετούν τα χρέη τους παρά την αύξηση του δανεισμού.

Ίσως επίσης δεν είναι τελείως ασύνδετο με την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που αντισταθμίζουν εν μέρει την αύξηση των spreads στα εταιρικά ομόλογα, εξομαλύνοντας το τελικό κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος ή οι λόγοι, η αγορά των εταιρικών ομολόγων στέλνει σήμα εμπιστοσύνης για τη χρηματιστηριακή αγορά σε μια χρονική στιγμή που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v