Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με βροχή... συναλλαγών

Φρανκφούρτη και Παρίσι γύρω στις 14:00 παρέμεναν μέχρι και 1,9% και 1,5% αντίστοιχα υψηλότερα, με τη Σοφοκλέους να ακολουθεί με 1,5% περίπου εκείνη την ώρα. Κύριο στοιχείο που διαφοροποιεί τη σημερινή συνεδρίαση η σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών. Στο περίπου 3 προς 1 η σχέση ανοδικών - καθοδικών, με τον όμιλο Βιοχάλκο να αντιδρά για ακόμα μία συνεδρίαση και μετοχές μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίσης να συγκεντρώνουν αγοραστικό ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κατά 0,7% ενισχυόταν γύρω στις 14:00 ο FTSE 100 στο Λονδίνο, κατά 1,4% ο CAC στο Παρίσι και κατά 1,9% ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Οριακά θετικό άνοιγμα ”έδειχναν” τα συμβόλαια του Dow Jones στη Νέα Υόρκη, σταθερά κατά περίπου 1,5% υψηλότερα συνέχιζε η Σοφοκλέους με τον Γενικό Δείκτη στις 4.645 μονάδες.

Όμως το στοιχείο που, κατά την εκτίμησή μας, διαφοροποιεί τη σημερινή συνεδρίαση από τις προηγούμενες αφορά στις συναλλαγές. Τα 300 εκατ. ευρώ (από τα οποία όμως 50 αφορούσαν σε πακέτα) προσέγγιζε ο τζίρος στις 14:05, δηλαδή περίπου όσος πραγματοποιήθηκε συνολικά χθες.

Είναι επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε ΟΠΑΠ, Εθνική και ΟΤΕ έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές (συμπεριλαμβανομένων των πακέτων) αξίας μεγαλύτερης των 100 εκατ. ευρώ. Υψηλός όμως ήταν ο τζίρος και στη μετοχή της Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και MPB.

Συναλλαγές όμως περισσότερες των 5 εκατ. ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί περίπου την ίδια ώρα σε μετοχές των Χαλκόρ, Intralot, Τιτάν, Ελλ. Τεχνοδομικής.

Ένα ικανό μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης αντιδρά ανοδικά με αυξημένες συναλλαγές - ακόμα ένα στοιχείο που διαφοροποιεί τη σημερινή συνεδρίαση από τις προηγούμενες.

Όσον αφορά στην αναλογία ανοδικών προς καθοδικές, αυτή διαμορφωνόταν στο περίπου 3 προς 1, με αρκετούς τίτλους από χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση να υπεραποδίδουν.

Η μετοχή του Ατλάντικ διαμορφωνόταν υψηλότερα των 2 ευρώ, του Βαρβαρέσου κοντά στο 0,9 ευρώ, της Τεχν. Ολυμπιακής αντιδρούσε προς το 1,73 ευρώ, ενώ η Quality ”κρατούσε” τα κέρδη της στο 1,05 ευρώ.

Με βάση τις συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 14:10, ξεχώριζαν δύο θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, που για μερίδα παραγόντων της αγοράς σχετίζονται έμμεσα αλλά θα μπορούσαν να βρεθούν... κοντύτερα στη συνέχεια.

Στα 4,74 ευρώ διαμορφωνόταν η μετοχή των Σωλ. Κορίνθου (5,8%), σε νέα υψηλή τιμή των 14,04 ευρώ (5,7%) η μετοχή της Σιδενόρ, ισχυροποιούνταν η θέση της Audiovisual στα 5,18 ευρώ, της Κορδέλλου στο 1,40 ευρώ, της Reds προς τα 3,5 ευρώ και των Folli Follie προς τα 26,40 ευρώ (ιδιαιτέρως ελκυστική την αποτιμά η Π&Κ στην τελευταία της ανάλυση).

Μετοχές εταιριών όπως Sciens, Ελλ. Καλωδίων, Κορδέλλου, Χαλκόρ, Sprider και Καλπίνη αντιδρούσαν ανοδικά, επίσης με αυξημένες συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v