Το... κόκκινο 13άρι της Σοφοκλέους

Οι επενδυτές, όταν θέλουν να αγοράσουν μετοχές, πολλές φορές δεν ακολουθούν το γνωστό μοντέλο ”βλέπουμε τι τρέχει, προκειμένου να ανέβουμε και εμείς στο τρένο”, αλλά αντίθετα, εξετάζουν ποιες από αυτές ”έχουν μείνει πίσω”. Μια παρουσίαση 13 μετοχών που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, έχοντας καταγράψει απώλειες που κυμαίνονται μεταξύ του 20% και του 40% από τις αρχές του έτους.

Το... κόκκινο 13άρι της Σοφοκλέους
του Ιεροκλή Καπογιάννη

* Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Οι επενδυτές κατά διαστήματα όταν θέλουν να αγοράσουν μετοχές δεν ακολουθούν το γνωστό μοντέλο ”βλέπουμε τι τρέχει, προκειμένου να ανέβουμε και εμείς στο τρένο”, αλλά αντίθετα εξετάζουν ποιες από αυτές ”έχουν μείνει πίσω”. Κάτι τέτοιο γίνεται κυρίως σε τρεις χρονικές φάσεις:

* Η πρώτη είναι όταν κάποιες μετοχές έχουν ήδη ”τρέξει” σε μεγάλο βαθμό και τώρα αναζητούμε κάποιες άλλες με απώτερο στόχο να εκμεταλλευτούμε και μία ακόμη φάση της ανόδου.

* Η δεύτερη όταν υπάρχει αβεβαιότητα για το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν ο Γενικός Δείκτης και η χρηματιστηριακή αγορά γενικότερα, με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να θεωρούν αμυντικές λύσεις τις μετοχές που ”έχουν μείνει πίσω”.

* Η τρίτη φάση αναφέρεται σε εκείνους που πιστεύουν ότι έπειτα από μια περίοδο σημαντικής υποαπόδοσης, μια μετοχή ”δικαιούται” να έχει μια -τεχνικής τουλάχιστον φύσεως- ανοδική αντίδραση, έστω και αν αυτή είναι σχετικά βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Το να εντοπίσει κάποιος ”ποιες μετοχές έχουν μείνει πίσω” δεν αποτελεί μονόδρομη διαδικασία. Άλλος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε αυτές που έχουν υποστεί τις υψηλότερες απώλειες από την αρχή του έτους, άλλος εκείνες τις μετοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στα χαμηλά του τελευταίου δωδεκαμήνου, άλλος τους τίτλους που υποχρεώθηκαν στις μεγαλύτερες απώλειες κατά τις τελευταίες πέντε ή δέκα συνεδριάσεις. Και ανάλογα με το κριτήριο που τελικά θα επιλεγεί, σε κάποιο βαθμό θα είναι διαφορετική και η σύνθεση των μετοχών που θα προκύψει.

Με τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. από την αρχή του έτους να βρίσκεται στα ίδια περίπου επίπεδα, οι 15 μετοχές με τη χειρότερη απόδοση έχουν καταγράψει απώλειες που κυμαίνονται κυρίως μεταξύ του 20% και του 40%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες:

1. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ: Οι διαπραγματεύσεις με τη Wavin και τις πιστώτριες τράπεζες έχουν ”τραβήξει” πάνω από έξι μήνες και η αγορά γνωρίζει ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η λύση, τόσο το χειρότερο για την εισηγμένη. Επίσης δεν είναι ακριβώς γνωστό ποια θα είναι τα οικονομικά δεδομένα του εισηγμένου ομίλου μετά την ολοκλήρωση του deal, γεγονός που προσδίδει επιπλέον αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, κεφαλαιοποίηση γύρω στα 27 - 30 εκατ. ευρώ για έναν πολυεθνικό όμιλο δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί υψηλή, στον βαθμό που θα επιλυθούν τα προβλήματα βιωσιμότητας.

2. ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Κάποιοι από την αγορά ανέμεναν -εσφαλμένα και παρά τα όσα γράφαμε στον ”Μ”- ότι η πώληση του ακινήτου θα γινόταν στις αρχές του 2007. Η χρονική αυτή διάψευση (το θέμα είναι σύνθετο, αλλά πολύ πιθανόν να κλείσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους) αποθάρρυνε τους ”γρήγορους”, που είχαν σπεύσει να εκμεταλλευτούν το momentum της περιόδου εκείνης. Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 52,5 εκατ. οι δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης δεν είναι ελκυστικοί (δυσκολίες στον κλάδο), ωστόσο όταν μόνο το συγκεκριμένο ακίνητο αποτιμάται σαφώς πάνω από 30 εκατ. ευρώ...

3. LANNET: Οι εξελίξεις στη διαμάχη ΟΤΕ - εναλλακτικών παρόχων φαίνεται ότι επηρέασαν την εισηγμένη, λόγω της απορρόφησης της Telepassport. Η ουσία όμως θα ”παιχτεί” μακροπρόθεσμα, καθώς μέσα στην επόμενη τετραετία αναμένεται ”συγκέντρωση δυνάμεων” και είσοδος ισχυρών ”παικτών” στην αγορά. Η Lannet διαθέτει σημαντικό μερίδιο αγοράς και αισιοδοξεί.

4. ΚΛΩΣΤ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 11,5 εκατ. ευρώ, έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ταμείο γύρω στα 5 - 6 εκατ. ευρώ (γύρω στο 50% της αποτίμησής της στη Σοφοκλέους) και πέρυσι σημείωσε αποτέλεσμα που προσέγγισε το μηδέν. Χωρίς ιδιαίτερο λόγο η υποχώρηση του τίτλου οφείλεται μάλλον στη γενικότερη ατονία του εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κάποιου λόμπι στη μετοχή. Μεσομακροπρόθεσμα, η τιμή της μετοχής θα επηρεαστεί από το κατά πόσο επιτυχημένο θα είναι το περαιτέρω άνοιγμα των εργασιών στον εμπορικό τομέα ένδυσης (Lois, Lee Cooper, Bee Band).

5. LAVIPHARM: Η μετοχή είχε ”γράψει” απίθανες αποδόσεις μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2006, λόγω του λανσαρίσματος του φαρμάκου στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα κάποιοι επέλεξαν να ”κλειδώσουν” κέρδη, ενώ αρνητικά φαίνεται να έχει επηρεάσει και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις (από την εταιρεία ή από αναλυτές) για το πόσα τελικά αναμένεται να είναι τα οφέλη που προσδοκά ο εισηγμένος όμιλος μέσα στα προσεχή έτη.

6. ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Παρά το γεγονός ότι τόσο η εταιρεία όσο και η συγγενής Aspis Bank προχώρησαν σε κάποιες εξαγορές μέσα στο 2007 (σε Κύπρο και Αλβανία για την Ασπίς Πρόνοια, FBB για την Aspis Bank) οι δύο μετοχές έχουν υποχρεωθεί σε αξιοσημείωτες απώλειες στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Δεν υπάρχει σαφής ερμηνεία για την εξέλιξη αυτή, η οποία ενδεχομένως να αποδίδεται στη ρευστοποίηση υπεραξιών που προηγήθηκαν. Η Ασπίς Πρόνοια δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το 2006.

7. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ: Η αγορά εξακολουθεί να ”τιμωρεί” την εισηγμένη για την περσινή απόκλιση των επιδόσεών της έναντι του αρχικού της στόχου, όπως διαφάνηκε από το καλοκαίρι και μετά. Αναμφίβολα πάντως πρόκειται για έναν ισχυρό όμιλο, ο οποίος -στον βαθμό που θα αποδείξει φέτος ότι οι επιδόσεις του ανακάμπτουν- είναι σε θέση να προσφέρει ”συγκινήσεις” και στη Σοφοκλέους.

8 - 9. ΑτΕ - DELTA PROJECT: Πρόκειται για δύο θυγατρικές του ομίλου Μυτιληναίου που είχαν αποφέρει υψηλότατες αποδόσεις κατά την τελευταία διετία. Μέρος της αγοράς αποδίδει τις εξελίξεις στους όρους ανταλλαγής μιας φημολογούμενης συγχώνευσης μεταξύ των εταιρειών του ομίλου, ενώ η πτώση της Delta Project οφείλεται κυρίως στην έντονη υποχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας από προγραμματισμένες πωλήσεις του πρώην βασικού μετόχου (κ. Αν. Δεληγιώργης).

10. VIVERE: Κατέγραψε ”τρελά” κέρδη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2006 εν όψει της απόφασης για απορρόφηση του Καζίνο της Ξάνθης. Λογικό το γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν τα κέρδη τους και να αφήσουν τις προσδοκίες για τους άλλους.

11. ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Προς τα τέλη του 2006 έλαβε χώρα ένα ”δυνατό” ράλι. Μεσομακροπρόθεσμα, η αξία της εταιρείας θα επηρεαστεί κυρίως από το αν, το πότε και το πώς θα αξιοποιηθεί μεγάλης αξίας ακίνητο που διαθέτει η εισηγμένη στη Θεσσαλονίκη.

12. ΔΟΥΡΟΣ: Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στη Σοφοκλέους, με πενιχρά μεν αποτελέσματα, αλλά χωρίς να φαίνεται ότι κάτι θα απειλήσει στο ορατό μέλλον τη βιωσιμότητα της εισηγμένης. Διαθέτει ακίνητη περιουσία στην Πάτρα που θα αξιοποιήσει όταν μετεγκατασταθεί στο Γομοστό Αχαΐας. Χαμηλή η εμπορευσιμότητα της μετοχής, με την αγορά να μην έχει πειστεί ότι η εισηγμένη διαθέτει ουσιαστικές προοπτικές ανάπτυξης.

13. ALSINCO: Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης προσεγγίζει τα 6,5 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματά της όμως είναι πενιχρά (κέρδη κάτω από 100.000 ευρώ στο εννεάμηνο του 2006) και οι προοπτικές ανάπτυξής της δεν διαφαίνονται σπουδαίες, παρά τις προσπάθειες για νέα εμπορικά σήματα και γεωγραφική επέκταση. Πολύ πιθανόν να επηρέασε τη φετινή πορεία και ένα πρόστιμο που επιβλήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αφορούσε σε προσυνεννοημένες συναλλαγές κατά το έτος 2003.

* Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

* Aναδημοσίευση από το φύλλο 470 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 22-27/3/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v