Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα κίνηση προς τις 4.800 μονάδες;

Στα επίπεδα των 4.650 μονάδων που διαμορφωνόταν στα τέλη Φεβρουαρίου επέστρεψε η αγορά λίγο πριν εκπνεύσει και ο Μάρτιος. Το αν τα συγκεκριμένα επίπεδα θα αποτελέσουν σημείο εκκίνησης για μια ανοδική αντίδραση προς τα υψηλά των 4.800 μονάδων ή απαρχή μιας ενδεχόμενης διόρθωσης, θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. ”Κλειδί” θα αποτελέσει η υπέρβαση ”αντιστάσεων” από συγκεκριμένες μετοχές. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Στα επίπεδα που βρισκόταν η αγορά τέλος Φεβρουαρίου, επιστρέφει μόλις λίγες συνεδριάσεις πριν μας αποχαιρετήσει ο Μάρτιος. Ένας μήνας που χαρακτηρίστηκε από τη σημαντική διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών στα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια.

Στη Σοφοκλέους, η διόρθωση που ξεκίνησε από τα επίπεδα 4.650 μονάδων, οδήγησε βασικούς δείκτες και μετοχές πέριξ των περιοχών μεσομακροπρόθεσμης στήριξης, από όπου και άρχισαν να αντιδρούν λίγο μετά τα μέσα του μήνα. Πάντα βέβαια με τη διαμόρφωση ανάλογου κλίματος στις ξένες αγορές.

Μετά από έναν κύκλο επαναφοράς περίπου τεσσάρων εβδομάδων, βασικοί δείκτες και μετοχές, βρίσκονται και πάλι πέριξ των 4.650 μονάδων. Το αν η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για μια πιθανή επόμενη ανοδική αντίδραση ή αν θα αποβεί σημείο αναφοράς μιας ενδεχόμενης ακόλουθης διόρθωσης, θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Το σημαντικό κατά την εκτίμησή μας είναι πως η αγορά παρά τη διόρθωση βασικών δεικτών και μετοχών, τις επιφυλάξεις και τους φόβους που δημιουργήθηκαν κάποια στιγμή, αυτή την περίοδο επανέρχεται σε περιοχή κοντινή προς τα υψηλά 4.800 μονάδων.

Περαιτέρω στοιχεία που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας πιο ξεκάθαρης τάσης είναι η επαναφορά ή και υπέρβαση ”αντιστάσεων” από συγκεκριμένες μετοχές που τις τελευταίες ημέρες μάλιστα συνοδεύτηκαν από αυξημένες συναλλαγές.

Η επαναφορά της Εθνικής υψηλότερα των 40 ευρώ (προς τα 42 ευρώ), η επαναφορά της Eurobank προς τα 30 ευρώ, οι συναλλαγές στην Αλφα που χτες ξεπέρασαν το 1 εκατ. τεμάχια, η αντίδραση της Πειραιώς, η αγορά 20.000 μετοχών της Τιτάν σε υψηλές τιμές, η υπεραπόδοση εταιριών όπως Ελλ. Τεχνοδομική, Μηχανική, Attica Συμμετοχών αλλά και συνολικότερα των ομίλων Βιοχάλκο και δευτερευόντως Μυτιληναίου, η επαναφορά της ΓΕΚ πάνω από τα 10 ευρώ και αρκετά ακόμη επιμέρους λειτουργούν υποστηρικτικά ενός επόμενου ανοδικού κύκλου.

Πόσο μάλλον όταν και στην Eurobank οι συναλλαγές ξεπέρασαν χτες το 1,2 εκατ. ευρώ και η αγορά ισορρόπησε παρά τη σημαντική πίεση που δέχτηκε η μετοχή του ΟΤΕ (μέχρι και 2,9% χαμηλότερα), σε αντίθεση με τη θυγατρική της Cosmote που δείχνει ικανή να αυτονομείται –χρηματιστηριακά- σε καίριες περιόδους για τον Οργανισμό.

Στα στοιχεία που θα πρέπει να εκτιμηθούν θεωρούνται και οι ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς πραγματοποιήθηκαν κοντά στα 29,8 ευρώ.

Όσον αφορά στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση κατηγορία από όπου υπεραποδίδουν αρκετές μετοχές τις προηγούμενες 3-4 εβδομάδες, η διημερίδα της Sal Openheim και Merit στις 26-27/3 επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον αρκετών ξένων για μετοχές επιλεγμένων εταιριών αυτής της κατηγορίας.

Και έπεται συνέχεια.

Μ. Γελ.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.678,01 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,52%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 3,45%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 4,08% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 2,17%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων (7,64%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (5,93%), των Κατασκευών και Υλικών (5,70%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (5,41%) και των Ασφαλειών (5,35%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν ο Μέσων Ενημέρωσης (-1,19%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,36%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Σιδενόρ (19%), Quality & Reliability (13,95%), ΓΕΚ (13,84%), Σωληνουργεία Κορίνθου (13,18%), ΜΕΤΚΑ (12,64%), Ελβιεμέκ (12,24%), Lamda Development (12,03%), Αλφα Γκρίσιν (11,54%), Μηχανική (11,42%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (11,07%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Τεχνική Ολυμπική (-18,32%), Ευρωσυμμετοχές (-15%), Moda Bagno (-12,91%), ΒΙΣ (ΠΟ -10,89%), Μπουτάρης (ΠΑ -10%), Περσεύς (-9,84%), United Textiles (-9,38%), Vivere (-8,72%), Λαννέτ (-7,69%) και Τρία Άλφα (-7,68%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v