Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλάξεις στους μικρούς, Γιο - γιο ο ΟΤΕ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με μοχλό ανόδου μέρος των δεικτοβαρών τίτλων και κυρίως τις τηλεπικοινωνίες (+3,22%), οι οποίες σημειωτέον παρουσιάζουν ιδιαίτερη νευρικότητα. Σαφώς επιφυλακτικότεροι οι δραστηριοποιούμενοι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Νέο ιστορικό υψηλό για την Jumbo.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδικά ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας παρά την ελαφρώς αρνητική εικόνα που παρουσίαζαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (με τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες ξεκίνησε και η συνεδρίαση στη Wall Street), τουλάχιστον όση ώρα συνεδρίαζε η Σοφοκλέους.

Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας, όμως και αυτό δεν κατόρθωσε να δώσει το απαιτούμενο ”καύσιμο” προκειμένου οι μετοχές με θετικό πρόσημο να περάσουν μπροστά.

Για τα κέρδη του Γενικού Δείκτη κύριος υπεύθυνος οι τηλεπικοινωνίες με τον κλαδικό τους δείκτη να καταγράφει κέρδη 3,22%, ενώ οι δύο επιμέρους τίτλοι κατέγραψαν Cosmote 3,12% και ΟΤΕ 3,28% (ο τίτλος του Οργανισμού κοντεύει να φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τους τεχνικούς αναλυτές αφού κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις κλείνει σε κάθε μία από αυτές με διαφορετικό πρόσημο).

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, ο εν λόγω δείκτης έκλεισε στο κάτω όριο της ζώνης αντίστασης που οριοθετείται μεταξύ 2.537 και 2.545 μονάδων και αν συνεχίσει ανοδικά η επόμενη αντίσταση είναι στις 2.572 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση οι στηρίξεις στις 2.525-2.520 και 2.503 μονάδες.

Παρά ταύτα για μία ακόμα συνεδρίαση ήταν έκδηλη η επιφυλακτικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο ο FTSE/M και ο FTSE/S να υποαποδώσουν έναντι του FTSE και του Γενικού Δείκτη, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία έστω κι αν η τελική εικόνα βρέθηκε στην καλύτερη δυνατή αναλογία.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά, βρέθηκε σχετικά γρήγορα στο χαμηλό ημέρας των 4.660,59 μονάδων, όμως σταδιακά και ακολουθώντας μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση ανέκτησε το θετικό πρόσημο και όπως προαναφέρθηκε έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.718,10 μονάδες με κέρδη 0,86%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 643 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 390,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως λόγω του πακέτου της MPB 41.339.295 τεμαχίων που άλλαξαν χέρια στα 7,80 ευρώ ανά μετοχή με πωλητή την Marfin Financial Group και αγοραστή την IRF.

Από τις μετοχές του FTSE και πλην των OTE και Comsote με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων ο τίτλος του Τιτάνα, μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της S&W Ready Mix Concrete, αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Intralot, Eurobank, Κύπρου και θετική μεταβολή για Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Πειραιώς.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Folli-Follie και Αγροτική, και αρνητικό πρόσημο για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εμπορική, Alpha Bank, Coca Cola, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Ανοδική συνεδρίαση με απόλυτα συγκρατημένη εικόνα και στην αγορά παραγώγων, όπου σαν κυριότερα χαρακτηριστικά καταχωρούνται η σημαντική μείωση του όγκου συναλλαγών και η σαφώς μικρότερη άνοδος των ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη.

Αν και έκλεισε στην καλύτερη δυνατή αναλογία, είχε όλες τις προϋποθέσεις να είναι ακόμα καλύτερη η τελική εικόνα με 112 ανοδικές μετοχές έναντι 133 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5% έως 19,79%.

Τέλος, όσον αφορά τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν ΝΕΛ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΑΝΕΚ, Κορδέλλου, Jumbo (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό), Πλαστικά Κρήτης, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ, Βιοκαρπέτ (μετά τα τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα), Τέρνα, NEXANS, Kleemann και Αλουμύλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v