Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση θέσεων

Η κατοχύρωση θέσεων, ως επί το πλείστον κερδοφόρων, από την πλευρά ορισμένων ξένων επενδυτικών κύκλων, πιέζει μέχρι και 1% χαμηλότερα τον ASE 20. Σημαντικότερες οι απώλειες μετά την τελευταία υπεραντίδραση για ΟΤΕ, κυρίως όμως Cosmote, ενώ για ακόμα μία συνεδρίαση διακρίνεται στο ταμπλό ο όμιλος Βιοχάλκο. Αυξημένες συναλλαγές και ισχυρή άνοδος για Vivartia, ΓΕΚ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Άνοιγμα με οριακή υποχώρηση για τον Dow ”έδειχναν” γύρω στις 13:35 τα συμβόλαια του συγκεκριμένου δείκτη. Στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η απόδοση -αν και χαμηλότερη από την αρχική- παρέμενε θετική σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο. Περίπου στις 13:35 ο Dax παρέμενε στο 0,4%.

Στη Σοφοκλέους οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη διευρύνονταν, καθώς σημαντικές δεικτοβαρείς μετοχές πιέζονταν χαμηλότερα, η δε κατοχύρωση θέσεων συνεχιζόταν σε επιθυμητές τιμές.

Για παράδειγμα, στη μετοχή της Εθνικής, οι πρώτες θέσεις που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό ισχυρών επενδυτικών κύκλων έγιναν από τα μέσα Μαρτίου και μετά και με τιμές που ξεκινούσαν από τα 38,2 ευρώ.

Η απόδοση της Εθνικής, κυρίως όμως η σημαντική των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς στις προηγούμενες συνεδριάσεις επισπεύδει τις κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων.

Με την τάση να διαμορφώνεται μέχρι και 1,3% χαμηλότερα για τον ASE 20, πωλήσεις βγαίνουν στην Εθνική προς τα 40,90 ευρώ, στη Eurobank προς τα 30,36 και στην Alpha Bank προς τα 22,96 ευρώ.

Χαμηλότερα πιέζονται ΟΤΕ, Cosmote, καθώς σε αυτές τις δύο μετοχές αποτελεί κοινή εκτίμηση πως τελευταία έχει εισρεύσει βραχυπρόθεσμο χρήμα, που κινείται αρκετά επιτυχημένα στις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις.

Σχετικά πιο ”μαζεμένη” διαμορφωνόταν η τάση για τη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς στις 13:40 ο τίτλος υποχωρούσε κατά 1,4%, γύρω από τα 19,86 ευρώ.

Η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές παρέμενε στο περίπου 1 προς 3 με μετοχές εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας (Γαλαξίδι, ΕΛΙΧΘ) να ενισχύονται μέχρι και 9,5%, ενώ κατά 6,5% ενισχυόταν η θέση της θυγατρικής του ομίλου Βιοχάλκο, Σωλ. Κορίνθου, με την αποτίμησή της να την κατατάσσει στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από μερίδα επενδυτικών κύκλων προεξοφλείται πως η ένταξη των Σωλ. Κορίνθου στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα διευκολύνει την πιθανή απορρόφησή της (σε επόμενη φάση) από τη Σιδενόρ.

Ανοδικά κατά 5,9% αντιδρούσε ο Βαρβαρέσος, κατά 5,6% ο Βάρδας, ακολουθούσαν άλλες δύο μετοχές θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο (Ελλ. Καλώδια, ΣΙΔΜΑ), η Sprider στα 7,96 ευρώ και ορισμένες ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Επίσης με αυξημένες συναλλαγές διαμορφωνόταν ανοδικά η τάση για ΕΤΕΜ, ΕΛΒΑΛ (άλλες δύο θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο), ενώ ακολουθούσε η Vivartia στα 15,96 ευρώ (δες σχετικό θέμα), ενώ συνέχιζε προς τα 10,82 ευρώ η ΓΕΚ.

Στις 14:45 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά περίπου 1% προς τις 4.665 μονάδες, με εμφανώς λιγότερες συναλλαγές όμως από ό,τι στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι συναλλαγές ήταν εμφανώς λιγότερες από τον τζίρο που είχε πραγματοποιηθεί στη διάρκεια των προηγούμενων 3-4 ανοδικών συνεδριάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v