Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tράπεζες: Ο επόμενος γύρος… σύντομα

Όλα δείχνουν ότι ο επόμενος γύρος των τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν θα αργήσει πολύ. Οι ξένοι φαίνεται να έχουν λάβει το μήνυμα και δεν διστάζουν να ”φωτογραφίσουν” τους πιθανούς στόχους με ακρίβεια.

Tράπεζες: Ο επόμενος γύρος… σύντομα
Οι αναλυτές των μεγάλων ξένων οίκων του εξωτερικού δεν διαθέτουν το αλάθητο του Πάπα. Μερικές φορές όμως έχουν πληροφόρηση για ελληνικές εταιρίες και τράπεζες ειδικότερα την οποία οι συνάδελφοί τους στην Ελλάδα δεν διαθέτουν.

Ως ένα σημείο αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι αναλυτές μερικών μεγάλων ξένων οίκων έχουν μεγαλύτερη δύναμη πυρός πίσω τους, αφού πελάτες τους είναι πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια, π.χ. Hedge Funds, ασφαλιστικές εταιρίες, Αμοιβαία Κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι, που διαθέτουν αρκετή ρευστότητα και μπορεί να είναι ήδη μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν αν τα υψηλόβαθμα στελέχη μιας ελληνικής τράπεζας λένε καμιά φορά κάτι παραπάνω στους αναλυτές μερικών απ’ αυτούς τους ξένους επενδυτικούς οίκους.



Αυτό μπορεί να μην είναι σωστό, αφού η πληροφόρηση θα πρέπει να διαχέεται ισομερώς προς όλες τις κατευθύνσεις, όμως όλοι γνωρίζουν ότι μερικές χρηματιστηριακές αγορές είναι λιγότερο αποτελεσματικές (efficient) σε σχέση με άλλες.

Δεν είναι όμως απαραίτητο οι αναλυτές των ξένων οίκων να ξέρουν κάτι παραπάνω επειδή κάτι ξέφυγε από τα υψηλόβαθμα στελέχη μερικών ελληνικών τραπεζών στις συζητήσεις που έχουν μαζί τους.

Σήμα να προσέχουν κάποιες εταιρίες περισσότερο από κάποιες άλλες γιατί μπορεί να είναι πιθανοί στόχοι εξαγοράς μπορούν να λάβουν από τους συναδέλφους τους που εργάζονται στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής του οίκου τους.

Αναμφισβήτητα, οι αυστηροί κανόνες που θεσπίστηκαν μετά τα γεγονότα με την Enron και τις άλλες εταιρίες στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει... σινικά τείχη ανάμεσα στα τμήματα ανάλυσης και επενδυτικής τραπεζικής των ξένων οίκων, ιδίως των αμερικανικών.

Όλοι όμως γνωρίζουν ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κεντρίσει κάποιος από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής το ενδιαφέρον του αναλυτή που καλύπτει κάποιον συγκεκριμένο κλάδο.

Ως εκ τούτου παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι απόψεις των αναλυτών της Deutsche Bank και της Merrill Lynch για τις ελληνικές τράπεζες τις οποίες θεωρούν δυνητικούς στόχους εξαγοράς από ξένες τράπεζες.



Ως γνωστόν, έκθεση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank τοποθετεί την Τράπεζα Πειραιώς στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών τραπεζών που θεωρεί υποψήφιες για εξαγορά μέσα στο επόμενο 18μηνο.

Επιπλέον, έκθεση της Merrill Lynch κατατάσσει την Alpha Bank στην 5η θέση της σχετικής λίστας, την Τράπεζα Πειραιώς στην 8η θέση και τη Eurobank στην 23η θέση.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες δηλώσεις ανώνυμου στελέχους της HSBC σε συνδρομητικό οικονομικό δικτυακό τόπο του εξωτερικού για το προφίλ της Alpha Bank και το πόσο αυτό ταιριάζει στο αντίστοιχο της βρετανικής τράπεζας.

Εν τω μεταξύ η Marfin Popular Bank (MPB) συνεχίζει να ”φλερτάρει” έντονα με την Τράπεζα Κύπρου, ενώ επίκειται η έκτακτη γενική συνέλευση της MFG για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5,0 δισ. ευρώ, ένα μέρος της οποίας θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς εξαγορά στον τραπεζικό κλάδο.

Κι όλα αυτά σε μια εποχή όπου το ενδιαφέρον για διασυνοριακά τραπεζικά ντιλ στην Ευρώπη αναζωπυρώνεται, όπως έδειξε η περίπτωση της Barclays με την ΑΒΝ Αmro.

To γεγονός ότι η Alpha και η Πειραιώς, που φέρονται να είναι οι πρώτοι υποψήφιοι στόχοι από ελληνικής πλευράς, γνωρίζουν ότι θα λειτουργήσουν σ’ ένα λιγότερο ελκυστικό περιβάλλον λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, π.χ. χαμηλότεροι ρυθμοί αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά και μικρότερα spreads, ίσως διευκολύνει τις εξελίξεις.

Το ίδιο και η επέκταση των ίδιων τραπεζών σε χώρες με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης που τις καθιστούν πιο ελκυστικούς στόχους στα μάτια των όποιων ενδιαφερομένων.

Επειδή όμως συνήθως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η εκτίμηση ότι ένας νέος γύρος συνένωσης τραπεζικών δυνάμεων και εξαγορών θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο επόμενο 18μηνο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v