Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ”πράσινο” σερί δημιουργεί προσδοκίες

Υψηλότερα των 4.700 μονάδων διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης έπειτα από ένα ισχυρό σερί θετικών συνεδριάσεων. Με επιχειρηματικές κινήσεις, εξελίξεις και φήμες, χωρίς ωστόσο τη ”μεγάλη είδηση”, το κλίμα στη Σοφοκλέους διαμορφώνεται προς το καλύτερο. Για ένα μεγάλο μέρος εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης σημειώνεται βελτίωση οικονομικών μεγεθών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μικτή τάση χαρακτήρισε το χθεσινοβραδινό κλείσιμο των βασικών δεικτών στη Νέα Υόρκη. Μέχρι και 0,60% υψηλότερα ”έδειχναν” πριν από λίγο τα συμβόλαια του Dax στη Φρανκφούρτη.

Και στη Σοφοκλέους οι ενδείξεις των τελευταίων συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων αποτυπώνονται ανάλογα στο... ταμπλό.

Μεταφέρεται έτσι σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς διάθεση, ρευστότητα και τάση, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη και πάλι υψηλότερα των 4.700 μονάδων.

Το ενδιαφέρον στο όλο εγχείρημα είναι πως αυτή η υπέρβαση επιχειρείται και επιτυγχάνεται, τουλάχιστον για χθες, χωρίς τη μεγάλη είδηση από τους δύο δεικτοβαρείς κλάδους της αγοράς μας, δηλαδή τράπεζες και τηλεπικοινωνίες.

Ωστόσο, είναι κάτι περισσότερο από προφανές πως και στους δύο κλάδους οι εξελίξεις ”τρέχουν” σε πολλά μέτωπα.

Εάν μάλιστα υποθέσουμε πως οι πανίσχυροι ξένοι οίκοι γνωρίζουν συνήθως κάτι περισσότερο από την πλειονότητα των ενεργών ”παικτών”, παρουσιάζει ενδιαφέρον η επιμονή (κατά άλλους εμμονή) ομίλων όπως η Deutsche Bank, η Citigroup ή η Merrill Lynch να αναφέρονται σε εξελίξεις σε Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς.

Την ίδια περίοδο που η Marfin Popular Bank προωθεί την αυτόνομη ανάπτυξή της στη Βουλγαρία, στοχεύει στη ρωσική αγορά, ενώ επιχειρείται να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο την πλευρά της Τράπεζας Κύπρου.

Εξελίξεις όμως καταγράφονται τόσο από τον χώρο των ισχυρών βιομηχανικών ομίλων (εξαγορά Τιτάνα στις ΗΠΑ, αναδιάρθρωση ομίλου Βιοχάλκο), τον κλάδο του εμπορίου (συζητήσεις Notos Com με Γερμανούς της Duglas, πιθανή πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της Elmec στην οικογένεια Λασκαρίδη), τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας (παρουσιάζει ενδιαφέρον η συμμόρφωση των ΦΑΓΕ και ΣΕΒΓΑΠ προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού), μέχρι τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας ή ακόμη τη θεαματική ενίσχυση οικονομικών μεγεθών αρκετών εταιριών από τον χώρο της μεσαίας και χαμηλότερης αποτίμησης.

Στον κατάλογο των τελευταίων προστίθενται οι Βιοκαρπέτ (κέρδη 6 εκατ. ευρώ), Βάρδας (κέρδη 2,03 εκατ. ευρώ), Ιασώ (κέρδη 13,1 εκατ. ευρώ) και αρκετές ακόμη όπως Mevaco (υψηλότερα των 3 ευρώ η μετοχή), Kleemann, Nexans (η αγορά περιμένει τα αποτελέσματα και των δύο εισηγμένων), Ελληνικά Καλώδια (μακράν η φθηνότερη του ομίλου), ΓΕΚ (νέα υψηλά στα 10,60 ευρώ), Χαλκόρ (περί τα 750.000 κομμάτια άλλαξαν χέρια χθες) και αρκετές ακόμα από αυτή την κατηγορία εισηγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v