Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέχεια κατοχύρωσης θέσεων;

Διορθώνουν, καθώς κατοχυρώνονται υπεραξίες, τα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια και φυσικά η Σοφοκλέους ακολουθεί. Αναμφίβολα, η επιχειρηματική είδηση που σφραγίζει τις εξελίξεις στον δυναμικό κλάδο της ενέργειας και ενδέχεται να προσδώσει δυναμική σε ένα μέρος της αγοράς είναι αυτή που αφορά στη στρατηγική συνεργασία των ομίλων Μυτιληναίου - Endesa. Πιο ενεργή συμμετοχή, κυρίως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αρκετών εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα ”δείχνουν” τα περισσότερα ξένα χρηματιστήρια, ενώ στη Σοφοκλέους μια αρκετά εκτενής κατοχύρωση θέσεων επιχειρήθηκε χθες, οδηγώντας τον Γ.Δ. προς τις 4.645 μονάδες.

Με σημαντικές απώλειες για τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, κυρίως όσων είχαν υπεραποδώσει από τα ”χαμηλά” της αγοράς.

Ωστόσο, η συνέχεια προμηνύεται αρκούντως ενδιαφέρουσα, καθώς μεγάλο μέρος από τις χθεσινές ρευστοποιήσεις εκτιμάται ότι αφορούν σε κέρδη που κατά πάσα πιθανότητα θα επανατοποθετηθούν στην αγορά, με την πρώτη ευκαιρία.

Η συνεδρίαση ξεκινά με μια αναμφίβολα σημαντική επιχειρηματική συμφωνία, που αφορά στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ του ομίλου Μυτιληναίου και της ισπανικής Endesa.

Στο σχετικό θέμα αναφέρονται εκτενώς λεπτομέρειες για τη συμφωνία και την προοπτική απορρόφησης των Αλουμινίου της Ελλάδος και ΔΕΛΤΑ Project.

Λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος είχαν αναφερθεί επίσης αναλυτικά στις 20/2 οπότε και γινόταν καταγραφή του οικονομικού μεγέθους του νέου σχήματος.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς ξεχωρίζουν η επιθετική πολιτική που φέρεται αποφασισμένη να ακολουθήσει η διοίκηση της Vivartia τα επόμενα τρία χρόνια, το έντονο παρασκήνιο στον τραπεζικό κλάδο, η από κάθε άποψη απαράδεκτη εικόνα της ΔΕΗ, η ικανοποιητική βελτίωση οικονομικών μεγεθών αρκετών μικρομεσαίων εισηγμένων.

Η κινητικότητα στον χώρο του λιανεμπορίου, όπου σε αυτή τη φάση τον πρώτο λόγο έχουν οι εξελίξεις γύρω από την Elmec, ενδέχεται να κρύβει... εκπλήξεις.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στον χώρο της ακτοπλοΐας, όπου οι ισχυροί επιχειρηματικοί πόλοι των κ. Π. Παναγόπουλου και Π. Λασκαρίδη φαίνεται να αναζητούν σημεία επαφής.

Στα ”συν” των ημερών, η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του Βάρδα, της Kleemann, οι χρηματιστηριακές υπεραξίες που εγγράφονται συνολικά για τον όμιλο Βιοχάλκο και η πιο ενεργή συμμετοχή (κυρίως των Mid-40, SC-80) αρκετών εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

Άσχετα με τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά βασικών δεικτών και μετοχών, καθώς η αγορά συνεχίζει να κινείται κυρίως τεχνικά, είναι φανερό πως αυτή την περίοδο επιχειρείται μια αρκετά μεγάλη αναδιάρθρωση θέσεων και συμμετοχών, ιδιαίτερα ισχυρών επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v