Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για το θέμα των ομολόγων, η πτώση κατά 83% που εμφάνισαν τα κέρδη της ΔΕΗ στη χρήση του 2006 και οι εξελίξεις στο θέμα της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για το θέμα των ομολόγων, η πτώση κατά 83% που εμφάνισαν τα κέρδη της ΔΕΗ στη χρήση του 2006 και οι εξελίξεις στο θέμα της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ομόλογα: Νέα στοιχεία προκύπτουν από τις έρευνες του κ. Γ. Ζορμπά για τα ομόλογα. Στελέχη της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος έχουν εντοπίσει παραστατικά, τα οποία συνδέουν off shore εταιρία στα νησιά Κέιμαν με την προμήθεια του ομολόγου 280 εκατ. ευρώ και εταιρία συμφερόντων της οικογένειας Πρηνιωτάκη. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο ”καρατόμησης” των προέδρων 15 ασφαλιστικών ταμείων διότι δεν πληρούν βασικά κριτήρια επάρκειας. Ο υπουργός Οικονομίας έκανε χθες λόγο για ”ανελέητους χρηματιστές και ανίδεους προέδρους ταμείων”.

ΔΕΗ: Σε εξωγενείς παράγοντες, και συγκεκριμένα στην αύξηση των δαπανών για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και εισαγωγές ενέργειας, αποδίδει η διοίκηση της ΔΕΗ την πτώση κατά 83% της κερδοφορίας της Επιχείρησης το 2006. Η ΔΕΗ κατέγραψε το 2006 μόλις 22,1 εκατ. ευρώ κέρδη, εκ των οποίων τα 9,1 εκατ. ευρώ προέρχονται από την ΛΑΡΚΟ και τα 7 εκατ. ευρώ από αντίστοιχη μείωση ζημιών στην Tellas.

Intralot: Αύξηση της τάξης του 49,6% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Intralot για τη χρήση του 2006 και διαμορφώθηκαν στα 106,4 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,66 ευρώ ανά μετοχή. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Κ. Αντωνόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η Intralot θα αναδειχθεί νικήτρια στον νέο διαγωνισμό για το τουρκικό Στοίχημα, προσθέτοντας ότι έως τα τέλη του μήνα θα υπάρξουν εξελίξεις και για την αγορά της Ν. Αφρικής. Για την Ιταλία είπε ότι η εταιρία βρίσκεται σε φάση δημιουργίας σημείων πωλήσεων, ενώ γνωστοποίησε τη δημιουργία θυγατρικής στην Ισπανία.

Vivartia: Με αιχμή τον κλάδο των γαλακτοκομικών η Vivartia αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων να διευρύνει τις δραστηριότητές της στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ ετοιμάζεται η δημιουργία joint venture για την είσοδό της στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, ερευνώνται οι αγορές της Ινδίας και της Κίνας.

ΟΤΕ: Την έγκριση της Κομισιόν για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ έλαβε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, στην Αθήνα έχει ήδη φθάσει το κείμενο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προσφυγή κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την εκχώρηση του 4% των μετοχών του Οργανισμού στο ΤΑΠ-ΟΤΕ, όπως προβλέπει ο νόμος για την εθελούσια έξοδο. Η επιτροπή, σύμφωνα με την ”Ημερησία”, αποφαίνεται ότι τα άρθρα της συνθήκης περί ανταγωνισμού δεν παραβιάζονται.

Coca Cola 3E: Τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στη Ρωσία, και ειδικότερα στο Rostov, σχεδιάζει η διοίκηση του ομίλου. Η νέα μονάδα, επένδυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2008 και θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 300 εκατ. λίτρων, με έξι γραμμές παραγωγής.

Eurobank:Η διεύρυνση δικτύου ταυτόχρονα με τη σημαντική αύξηση του ενεργητικού καθώς και βελτίωση της θέσης της στο τοπικό τραπεζικό σύστημα είναι τρεις από τους βασικούς στόχους της θυγατρικής του ομίλου Eurobank στην Ρουμανία, της Bancpost, αναφέρει η ”Ημερησία”. Προβλέπεται αύξηση ενεργητικού στα 3,5 δισ. ευρώ και διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων στα 275 μέχρι το τέλος του 2007. Εν τω μεταξύ, στην Ουκρανία, το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της JOSS Universal Bank, στην οποία η EFG κατέχει το 99,34% του μετοχικού κεφαλαίου, αποφάσισε τη μετονομασία της τράπεζας σε OJSC Eurobank EFG.

Σοφοκλέους: Στο πλαίσιο αναθεώρησης του κανονισμού λειτουργίας του χρηματιστηρίου προτείνεται η κατάργηση των 3 ημερήσιων δημοπρασιών που ισχύουν σήμερα, αλλά και της μίας εβδομαδιαίας για τις μετοχές που θα ετίθεντο σε καθεστώς επιτήρησης, γράφει η ”Καθημερινή”. Ο νέος κανονισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Τράπεζες: Τη δημιουργία ενός ενιαίου χρηματοπιστωτικού χώρου στην Κοινότητα και εναρμόνιση πληρωμών σε κοινοτικό επίπεδο αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε. στο συμβούλιο ECOFIN. Η απόφαση, που θα ισχύσει από το 2008, προβλέπει ότι οι συναλλαγές με κάρτες, εμβάσματα, ηλεκτρονικές αγορές και πάγιες εντολές θα εκτελούνται σε διασυνοριακό επίπεδο με έναν κωδικό pin και με το ίδιο κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v