Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεύρα έξω - Πτώση μέσα

Νευρικές εμφανίζονται οι ξένες αγορές λόγω του ακριβότερου πετρελαίου και των επιφυλάξεων που γεννούν σε ορισμένους οι εξελίξεις από το μέτωπο του Ιράν. Στη Σοφοκλέους συνεχίζονται οι πωλήσεις κυρίως από όσους κατοχυρώνουν κέρδη αλλά και από ορισμένους που εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη βραχυπρόθεσμη τάση και αποφασίζουν να τηρήσουν στάση αναμονής για τις επόμενες συνεδριάσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα συνεχίζουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ σε μικρή διόρθωση στο άνοιγμα της συνεδρίασης παραπέμπουν τα συμβόλαια του Dow.

Στις διεθνείς αγορές η παράμετρος ”ακριβότερο πετρέλαιο” φαίνεται πως επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τις κινήσεις των επενδυτών, ενώ ορισμένοι εξ αυτών φαίνεται να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς τις εξελίξεις στο Ιράν.

Στη Σοφοκλέους, οι υπάρχουσες ενδείξεις συντηρούν την εκτίμηση ορισμένων παραγόντων πως η σύνθεση των πωλητών δεν είναι πλέον τόσο ξεκάθαρη. Τα μηνύματα μάλιστα που λαμβάνουν ορισμένοι εξ αυτών, από ξένους συνεργάτες τους, συντηρούν την επιφυλακτικότητά τους.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν χαμηλότερα των 4.600 μονάδων, με τον ASE 20 να υποχωρεί κατά 1,3%, καθώς η Εθνική διόρθωνε κατά 1,8%, η ΔΕΗ κατά 4,3%, ο ΟΠΑΠ κατά 2,3%, η Alpha κατά 1,1%, η Cosmote κατά 2,5%.

Οι μέχρι στιγμής υπάρχουσες ενδείξεις αφορούν στο μέγεθος των πωλήσεων, καθώς διαμορφώνονταν σε 30 εκατ. ευρώ συναλλαγές στην Εθνική, περίπου άλλα τόσα στη μετοχή του ΟΤΕ, περίπου 20 στην Alpha Bank και άλλα 15 εκατ. ευρώ στον ΟΠΑΠ.

Άλλη ένδειξη παραπέμπει σε ενεργοποίηση προγραμμάτων πώλησης, μέσω συγκεκριμένων ξένων επενδυτικών οίκων, αλλά μέχρι στιγμής άγνωστων (τουλάχιστον σε εμάς) τελικών πελατών.

Ωστόσο, ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ στις 14:15, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 60 εκατ. ευρώ συναλλαγών σε προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα.

Μέχρι στιγμής, η συμπεριφορά, χρηματιστηριακά, δεικτών και μετοχών μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, εμφανιζόταν ανθεκτικότερη και λιγότερο προβληματική από ό,τι εκείνη ορισμένων τίτλων και δεικτών της μεγάλης κατηγορίας.

Στις 14:15 για περίπου 60 μετοχές καταγραφόταν θετική απόδοση, στην πλειονότητά τους από τη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση (εξαιρουμένης της ΜΕΤΚΑ), ενώ από τεχνικής πλευράς ενδιαφέρον παρουσίαζε η αντίδραση της ΕΒΖ προς τα 3,60 ευρώ, της Lavipharm προς τα 4,76 ευρώ, της Kleemann υψηλότερα των 10 ευρώ, της προς τα 31,80 ευρώ (2,25%), του Ρόκα προς τα 20,48 (2,40%) αλλά και των Μπήτρου, Mevaco, Sprider, Βιοτέρ, Βάρδα, Σαράντη.

Στις 14:20 ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στις 4.600 μονάδες χάνοντας περίπου 0,97%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v