Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Αυξήθηκε ο μέσος χρόνος εξόφλησης

Στις 167 ημέρες ή διαφορετικά στους πεντέμισι μήνες έχει φθάσει η μέση διάρκεια πίστωσης για τις εγχώριες επιχειρήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία ασφαλιστικών και τραπεζικών οργανισμών, χτυπώντας ”καμπανάκι” για τη χρηματοοικονομική τους υγεία. Δείτε τα αντίστοιχα στοιχεία στην Ευρώπη και για ποιες εταιρίες είναι εντονότερο το πρόβλημα.

Επιχειρήσεις: Αυξήθηκε ο μέσος χρόνος εξόφλησης
Στις 167 ημέρες ή διαφορετικά τους πεντέμισι μήνες έχει φθάσει η μέση διάρκεια πίστωσης για τις εγχώριες επιχειρήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία ασφαλιστικών και τραπεζικών οργανισμών, χτυπώντας ”καμπανάκι” για τη χρηματοοικονομική τους υγεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεγαλύτερων εταιριών ασφάλισης πιστώσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, η μέση συνολική διάρκεια πίστωσης κινήθηκε αυξητικά και το 2006 παρά το καλό κλίμα στο Χρηματιστήριο και την υπερβάλλουσα διεθνώς ρευστότητα, έχοντας σημειώσει κατά τις προηγούμενες τρεις χρήσεις αύξηση περίπου ενός μήνα.

Κατά το ίδιο διάστημα η μέση διάρκεια πίστωσης στην Ευρώπη, ο χρόνος δηλαδή στον οποίο εξοφλούνται οι επιχειρήσεις από τους πελάτες τους, έχει παραμείνει σταθερός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα που διενήργησε το κέντρο ερευνών CMRC του Παν/μίου του Leeds με δείγμα 2.000 επιχειρήσεων σε 10 ευρωπαϊκές χώρες η μέση διάρκεια πίστωσης ανήλθε σε μόλις 45 ημέρες, ενώ στις αρχές του 2003 ήταν περί τις 40 ημέρες.

Η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων τους υψηλότερους χρόνους εξόφλησης απαιτήσεων εμφανίζουν αυτές που πωλούν κατά κύριο λόγο στην ελληνική αγορά και είναι μικρομεσαίου μεγέθους. Για τις επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας η μέση διάρκεια πίστωσης ξεπερνά τις 230 ημέρες.

Η αύξηση στους χρόνους εξόφλησης οδήγησε σειρά επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού τους για να καλύψουν το έλλειμμα που προέκυπτε σε κεφάλαιο κίνησης, εξέλιξη που μετά την τελευταία μικρή άνοδο των επιτοκίων διεθνώς επηρεάζει ήδη τα αποτελέσματα τους.

Την ίδια στιγμή οι υψηλές προβλέψεις που επιβάλλει η Βασιλεία ΙΙ σε συνδυασμό με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάνουν τις τράπεζες φειδωλές στην ανάληψη ”κακού” κινδύνου.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια εισηγμένες επιχειρήσεις κατέρρευσαν ή πωλήθηκαν όταν η μέση διάρκεια πίστωσής τους είχε φθάσει στα επίπεδα των 300 - 400 ημερών.

Χρ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v