Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίση στο ΣΜΕΧΑ λόγω ανοιχτής επιστολής στο ΥΠΟΙΚ

Κρίση ξέσπασε στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ, μετά τις αντιδράσεις, αλλά και τις παραιτήσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που προκάλεσε η εν αγνοία τους δημοσιοποίηση ανοικτής επιστολής προς τον Γ. Αλογοσκούφη.

Κρίση στο ΣΜΕΧΑ λόγω ανοιχτής επιστολής στο ΥΠΟΙΚ
Κρίση ξέσπασε στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ, μετά τις αντιδράσεις, αλλά και τις παραιτήσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που προκάλεσε η εν αγνοία τους δημοσιοποίηση ανοικτής επιστολής προς τον Γ. Αλογοσκούφη.

Με γραπτές επιστολές τρία μέλη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός της δημοσιοποίησης της επιστολής εν αγνοία τους, ενώ ένα ακόμη μέλος ο Μ. Καραμανώφ υπέβαλε την παραιτήση του από το 7μελές ΔΣ.

Ολα ξεκίνησαν όταν στα δημοσιογραφικά γραφεία έφθασε επιστολή του ΣΜΕΧΑ, που υπέγραφαν ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης και ο Γενικός Γραμματέας Αλέξανδρος Πουλαρίκας.

Στην ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη με τη θέση ”Διαφάνεια παντού”, επαναλαμβάνεται το αίτημά για επέκταση των ελέγχων στις αγοραπωλησίες ομολόγων από τα Ταμεία και στις τράπεζες, ζητώντας παράλληλα από τον Γ. Αλογοσκούφη να ανακαλέσει τις πρόσφατες δηλώσεις για ”άπληστους χρηματιστές”.

Με επιστολή τους στο euro2day.gr τόσο το μέλος του ΔΣ και ταμίας του ΣΜΕΧΑ, Δημήτριος Χρ. Παπαριστείδης όσο και ο χρηματιστής (μέλος του Δ.Σ.) Χρήστος Δαβερώνας εκφράζουν άγνοια για το περιεχόμενο της δήλωσης.

Μάλιστα, ο Δ. Παπαριστείδης δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη και το περιεχόμενο της επιστολής, η οποία, όπως αναφέρει, ”δεν με εκπροσωπεί καθώς δεν έχει συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου”.

Από την πλευρά του ο Χρ. Δαβερώνας επισημαίνει ότι ”με πρωτοφανή έκπληξη διάβασα στην ιστοσελίδα σας το άρθρο ανοικτή επιστολή του ΣΜΕΧΑ προς Γ. Αλογοσκούφη”, προσθέτοντας πως ”είναι προφανές ότι έχουν παραβιαστεί κατάφορα οι κανόνες δεοντολογίας λειτουργίας του Δ.Σ. του συνδέσμου και προφανώς δε με εκφράζει”.

Τη διαφωνία του με τα όσα αναφέρονται στην ανοιχτή επιστολή του ΣΜΕΧΑ εκφράζει γραπτώς και ο αντιπρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, κ. Νίκος Παντελάκης.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαήλ Καραμανώφ, με επιστολή του προς το ΣΜΕΧΑ υπέβαλε την παραίτησή του από το Δ.Σ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής ΣΜΕΧΑ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον υπουργό Οικονομίας, κο Γεώργιο Αλογοσκούφη

Η θέση του ΣΜΕΧΑ είναι: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ

Έλεγχος σε όλες τις χρηματιστηριακές αλλά και σε όλες

τις Τράπεζες (ελληνικές και ξένες)

Κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε δηλώσεις σας πως ”άπληστοι χρηματιστές εκμεταλλεύονταν ανίδεες διοικήσεις Ταμείων και τους διοχέτευαν ομόλογα, τα οποία είχαν κινδύνους, που πιθανόν δεν γνώριζαν οι διαχειριστές των ταμείων”.

Τις δηλώσεις αυτές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, καθώς οφείλετε να γνωρίζετε πως οι χρηματιστηριακές εταιρείες παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ μικρό μερίδιο στην αγορά ομολόγων (0,5-1%) εντούτοις ελέγχονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και καλώς ελέγχονται.

Αντίθετα, οι Τράπεζες (ελληνικές και ξένες) που μόνες αυτές (και όχι οι ΑΧΕΠΕΥ) εκδίδουν και διαχειρίζονται σχεδόν το σύνολο των ομολόγων αλλά και των λοιπών διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων βρίσκονται στο απυρόβλητο και με πολιτική ευθύνη δική σας δεν ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδας αυτή την περίοδο για τα ομόλογα.

Προφανώς, γνωρίζετε πως πολλά ασφαλιστικά ταμεία έχουν αγοράσει, όχι μόνο μέσω χρηματιστηριακών εταιρειών, δομημένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (εκδόσεως τραπεζών, ελληνικών και ξένων) των οποίων η αξία έχει υποχωρήσει από 20% μέχρι 30% σε σχέση με την τιμή αγοράς τους.

Ίσως επίσης να γνωρίζετε ότι ορισμένα ταμεία έχουν αγοράσει - πιθανότατα όχι από χρηματιστηριακές εταιρείες - και εταιρικά ομόλογα, η αξία των οποίων έχει απομειωθεί σημαντικά.

Βέβαια κανείς δεν συμφωνεί με πρακτικές που εφάρμοσε η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, η οποία όπως γνωρίζετε παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΜΕΧΑ προκειμένου να της επιβληθούν κυρώσεις που προβλέπει το Καταστατικό μας.

Αυτό όμως δεν δικαιολογεί: 1) τον περιορισμό του ελέγχου ΜΟΝΟ στις χρηματιστηριακές εταιρείες και να μην επεκτείνεται και στις Τράπεζες πολύ περισσότερο, όταν δημοσιοποιούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Τράπεζες ευθύνονται πιθανότατα για σοβαρές παραβάσεις ή την διευκόλυνσή τους και 2) ούτε την παραπάνω δήλωσή σας που ενοχοποιεί έναν ολόκληρο κλάδο επειδή μία χρηματιστηριακή εταιρεία έκανε την όποια έκνομη πράξη.

Συνεπώς, οι δηλώσεις σας περί ”άπληστων χρηματιστών” είναι λανθασμένες.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ζητούμε να ανασκευάσετε τις δηλώσεις σας, αποδίδοντας το μέγεθος του προβλήματος στην πραγματική του διάσταση.

--- Η επιστολή Νίκου Παντελάκη

Κύριοι,

Σχετικά με την ανοικτή επιστολή του ΣΜΕΧΑ προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη την οποία και δημοσιεύσατε, σας δηλώνω ότι σαν Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου δεν συμμετείχα στην σύνταξή της και επομένως δηλώνω πλήρη άγνοια για το περιεχόμενό της. Θα ήθελα επίσης να διαχωρίσω τη θέση μου για τις απόψεις που εκφράζει καθώς έχω εμπιστοσύνη ότι ο Αρχές, Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα διαλευκάνουν τη σκοτεινή αυτή υπόθεση.

Θα σας παρακαλούσα δε να δημοσιοποιήσετε τη δήλωσή μου αυτή.

--- Η επιστολή Δ. Παπαριστείδη

Σχετικά με την ανοικτή επιστολή που εστάλη σήμερα από το ΣΜΕΧΑ προς τον Υπουργό Οικονομίας, κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη, αναφορικά με το θέμα της ’Διαφάνειας’, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ταμίας του Συνδέσμου, Δημήτρης Παπαριστείδης, δηλώνω άγνοια για την ύπαρξη αυτής της επιστολής και το περιεχόμενό της, η οποία δεν με εκπροσωπεί καθώς δεν έχει συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.



--- Η επιστολή Χρ. Δαβερώνα

Η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΜΕΧΑ καλύπτει μόνο τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΜΕΧΑ στις 27/03/2007, η οποία και δημοσιοποιήθηκε. Με πρωτοφανή έκπληξη διάβασα στην ιστοσελίδα σας το άρθρο ανοικτή επιστολή του ΣΜΕΧΑ προς Γ. Αλογοσκούφη. Εάν η ομόφωνη απόφαση της 27ης Μαρτίου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου χρησιμοποιείτε και επαναδημοσιεύεται μια άλλη σαν τη σημερινή, χωρίς την έγκριση των λοιπών μελών του Δ.Σ., είναι προφανές ότι έχουν παραβιαστεί κατάφορα οι κανόνες δεοντολογίας λειτουργίας του Δ.Σ. του συνδέσμου και προφανώς δε με εκφράζει.

---Η επιστολή παραίτησης του Μ. Καραμανώφ

ΠΡΟΣ: ΣΜΕΧΑ

Κύριε Μωραϊτάκη,

Δια της παρούσης επιστολής, σας υποβάλλω την παραίτησή μου. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς, καθώς και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. για την έως τώρα συνεργασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v