Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο η εξισορρόπηση

Το καλύτερο ενδεχόμενο για την αγορά, αυτήν την περίοδο, θα ήταν η εξεύρεση μιας περιοχής ισορροπίας και συσσώρευσης. Η σημαντικότατη επιχειρηματική κίνηση του ομίλου Μυτιληναίου με την Endesa δεν μπορεί από μόνη της να ”απορροφήσει” την νευρικότητα των ξένων αγορών και την επιφυλακτική στάση που δείχνουν τελευταία και λόγω... ομολόγου ορισμένοι ξένοι παίκτες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εύθραυστο παραμένει το κλίμα και ευάλωτη δείχνει η διάθεση των επενδυτών στις ξένες αγορές. Ανάλογη ”γραμμή” περνά και στη Σοφοκλέους, όπου παρά τις σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις και τα ομολογουμένως θεαματικά οικονομικά μεγέθη αρκετών εταιρειών, ορισμένοι ξένοι παραμένουν σταθερά ”πωλητές”.

Οι πρώτες πωλήσεις ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενες, καθ’ ότι αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά σε κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Η όλη όμως... ομολογολογία φαίνεται πως σε κάποιο βαθμό επηρεάζει ορισμένους παίκτες. Χθες υπήρχαν ενδείξεις για την οπισθοχώρηση ορισμένων ξένων, την επιφυλακτικότερη στάση ορισμένων άλλων, μέχρι και τις τεχνικές παρενέργειες, όπως λ.χ. συνέβη με την χθεσινή εκδήλωση της JP Morgan στην Αθήνα.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, η αίσθηση που διαμορφώνεται μεταξύ αρκετών ισχυρών επενδυτικών κύκλων, είναι σαφής. Εάν το όλο πρόβλημα με το ομόλογο κλείσει, σταματήσει μέχρις εδώ, τότε έχει καλώς. Η αγορά θα επηρεαστεί από την τάση των ξένων χρηματιστηρίων και αργά ή γρηγορότερα θα ξαναβρεθεί σε φάση σταθεροποίησης.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που το θέμα του ”ομολόγου” περιπλακεί- διαχυθεί στην αγορά και διαστρωματωθεί σε ένα μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας (στις σχέσεις ελληνικών και ξένων οίκων, τις σχέσεις ελληνικών τραπεζών και ξένων χρηματιστών, αλλά και μεταξύ των επιτελών), τότε το... παιχνίδι μπορεί να αλλάξει.

Μέχρι νεοτέρας, ακολουθούμε το πρώτο ενδεχόμενο και επιμένουμε πως η χθεσινή επιχειρηματική κίνηση του ομίλου Μυτιληναίου αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά μεγάλη συμφωνία, μετά από πολύ καιρό.

Μια συμφωνία που όπως, τηρουμένων των αναλογιών, έφερε τους άραβες του Ντουμπάι μέσω του ομίλου Marfin και τον μεγάλο ενεργειακό ισπανικό όμιλο της Iberdrola μέσω του Ρόκα στην ελληνική αγορά, βάζει τώρα στη χώρα μας τον κολοσσό της Endesa.

Μιας Endesa που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα καταλήξει σε γερμανικά χέρια (Ε.ΟΝ), ή σε άλλον ενδιαφερόμενο (Enel).

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα σήμερα θα ακολουθεί τις ξένες αγορές, θα επιμείνουμε σε εκείνο το κομμάτι της αγοράς που ενισχύει οικονομικά και χρηματιστηριακά τη θέση του στο ταμπλό τις τελευταίες εβδομάδες.

Η συγκριτική προσέγγιση των βασικών δεικτών δίνει μεσοπρόθεσμο πλεονέκτημα σε μεσαία και υγιή χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Πέραν της ΜΕΤΚΑ (που ευνοείται άμεσα από τις εξελίξεις στον όμιλο), τα Σωληνουργεία Κορίνθου (”φωτογραφίζεται” ως το επόμενο placement του ομίλου), την Sprider (θεαματικός ορισμός ανάπτυξης της εταιρείας), Ρόκα (οι ισπανοί προς το παρόν δεν αγοράζουν και άλλα μειοψηφικά ποσοστά), την Attica Holdings-Μινωικές Γραμμές (σταθερές επενδυτικές επιλογές λόγω των εξελίξεων), αλλά και Kleemann (καλά αποτελέσματα και υπέρβαση των 10 ευρώ), Σελόντα (στα υψηλά των 3,6 ευρώ χθες), την ΑΝΕΚ, Καλπίνη, Μινέρβα και αρκετές ακόμη μετοχές, υπάρχουν αρκετές επενδυτικές επιλογές ακόμη και σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν θα μας επιφυλάξει σήμερα- αύριο θεαματικές αρνητικές εξελίξεις και πως το θέμα του... ομολόγου θα σταματήσει κάπου εδώ, η αγορά μπορεί να δίνει ευκαιρίες σε επιμέρους μετοχές.

Ωστόσο λείπει ο καταλύτης που θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να αλλάξει την φορά της αγοράς, που βραχυπρόθεσμα παραμένει πτωτική.

Κλειδί για σήμερα η στάση συγκεκριμένων ξένων παικτών, σε τρεις μετοχές-σηματωρούς των διαθέσεών τους αυτής της περιόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v