Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με νεύρα η Σοφοκλέους και λόγω ομολόγων

Ευάλωτες δείχνουν οι ξένες αγορές, περισσότερο νευρική η Σοφοκλέους (και λόγω του ζητήματος των ομολόγων), ενώ ολοκληρώνεται ο κύκλος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2006. Στα επιμέρους επικεντρώνονται αρκετοί επενδυτές, ειδικότερα σε τίτλους εταιριών από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση που εμφανίζουν συγκριτικά καλύτερη απόδοση τις τελευταίες πέντε - έξι εβδομάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μάλλον σταθεροποιητικά διαμορφώνονταν οι τιμές των συμβολαίων στα τρία κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και το κλίμα στις αγορές παραμένει ευάλωτο, λόγω της ανόδου του πετρελαίου προς τα 66,14 δολάρια (δες σχετικό θέμα).

Στη Σοφοκλέους, πέραν όλων των άλλων, θα πρέπει να συνεκτιμάται, μέχρις ότου λήξει (ανάλογα με το πώς θα λήξει) η παράμετρος των... ομολόγων.

Κατά την εκτίμησή μας, η χθεσινή κρίση στο ΣΜΕΧΑ ενδέχεται να αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου προβλήματος, που αφορά στη διάσταση απόψεων, εκτιμήσεων και πρακτικών από εμπλεκομένους με την αγορά φορείς.

Ωστόσο αύριο ολοκληρώνεται η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2006, με αρκετές εταιρίες σχεδόν από τις περισσότερες κατηγορίες και δραστηριότητες να εμφανίζουν ικανοποιητική ενίσχυση των μεγεθών τους.

Με βάση κυρίως τα θεμελιώδη, η Alpha Finance μειώνει την τιμή-στόχο για τον ΟΠΑΠ στα 28,4 ευρώ, η J&P Άβαξ ανακοινώνει αύξηση 53,2% στα κέρδη του 2006, η Διεκάτ επιστρέφει στην κερδοφορία, ενώ κυρίως από τον FTSEM 40 καταγράφονται οι περισσότερες περιπτώσεις υπεραπόδοσης μετοχών.

Συγκριτικά, από τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η διόρθωση, μέχρι τα χαμηλά στα μέσα Μαρτίου και στη συνέχεια μέχρι τα επίπεδα των 4.667 μονάδων, κυρίως μετοχές του FTSEM 40 εμφανίζουν συγκριτικά την καλύτερη απόδοση έναντι τίτλων του FTSE 20 και του FTSES 80.

Είναι προφανές πως ένα ικανό μέρος επενδυτικού ενδιαφέροντος, και της ρευστότητας, στρέφεται προς μετοχές επιλεγμένων εταιριών που ευνοούνται είτε από τα οικονομικά μεγέθη, είτε από επιχειρηματικές κινήσεις - συμφωνίες, είτε απλώς από την προσδοκία προεξόφλησης επόμενων κινήσεων (όπως συμβαίνει κυρίως με τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v