Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H επιστροφή των Μεγάλων

Στις μεγάλες ξένες χρηματιστηριακές αγορές τα επιτόκια, οι αποτιμήσεις, ο βαθμός δανεισμού και η αύξηση της μεταβλητότητας των τιμών ευνοούν την επιστροφή στις μεγάλες και σταθερές αξίες και ενδεχομένως να δώσουν τον ίδιο τόνο στη Σοφοκλέους.

H επιστροφή των Μεγάλων
Τα στοιχεία δεν λένε ψέματα. Από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου μέχρι σήμερα οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών εταιριών έχουν αποδώσει όσο και οι μετοχές των αμερικανικών εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια που παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο.

Η ίδια τάση δεν παρατηρήθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Σοφοκλέους, όπου οι μετοχές των μικρών εταιριών υπεραποδίδουν έναντι των μεγάλων το ίδιο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης MSCI-Ελλάδα κέρδιζε μόλις 3,5% από την αρχή της χρονιάς έναντι 9,12% του ελληνικού δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI. Ο πρώτος πρόσφερε απόδοση 17,7% το 2006 έναντι 34,32% του δεύτερου, ενώ η ίδια τάση παρατηρήθηκε το 2005. Ο δείκτης MSCI-Ελλάδα κέρδισε 29,8% έναντι 35,3% του δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης.

Αντίθετα όμως με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, τα ”βαριά” ελληνικά χαρτιά νίκησαν κατά κράτος τα ”ελαφριά” τόσο το 2004 όσο και το 2003.

Μερικοί πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου πριν η Ευρώπη ακολουθήσει τα βήματα της αμερικανικής αγοράς, επικαλούμενοι την ιστορία που δείχνει ότι η πρώτη έπεται με χρονική υστέρηση 11 μηνών περίπου.

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος που τους κάνει να πιστεύουν ότι έρχεται ξανά η ώρα των μεγάλων.

Οι αποτιμήσεις των μεγάλων εταιριών στην Ευρώπη και sτις ΗΠΑ σε όρους Ρ/Ε, Ρ/BV (τιμή προς λογιστική αξία) είναι ελκυστικότερες σε σχέση με τις μικρές.

Επιπλέον, το μέγεθος των επιχειρήσεων που εξαγοράζονται ή συγχωνεύονται αυξάνεται διαρκώς. Αυτό σημαίνει ότι ο παράγοντας Μ&Α (εξαγορές και συγχωνεύσεις), που έδωσε ώθηση στις μετοχές των μικρών, μπαίνει ολοένα και περισσότερο στα χωράφια των μεγάλων εταιριών.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι που κάνουν αρκετούς να πιστεύουν στο σενάριο της επιστροφής των μεγάλων.

Η διεύρυνση των επιτοκιακών περιθωρίων (spreads) στην αγορά των εταιρικών με τα οποία δανείζονται οι επιχειρήσεις θεωρείται ότι ευνοεί τις μεγάλες γιατί σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι έχουν χαμηλότερο χρέος και υψηλές ταμειακές ροές.

Προς την ίδια κατεύθυνση θεωρείται ότι ωθεί η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων. Με τον μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό στο 1,8% με 2% και την ΕΚΤ να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανεβάσει κι άλλο το βασικό της επιτόκιο στο 4% και ίσως στο 4,25% λίγους μήνες αργότερα, το πραγματικό επιτόκιο του ευρώ, δηλαδή η διαφορά του ονομαστικού επιτοκίου από τον πληθωρισμό, θα αυξηθεί στο 2% και άνω.

Φυσικά, όλα αυτά έχουν δύο κοινούς παρονομαστές. Κέρδη ανά μετοχή και διαθέσιμη ρευστότητα για επενδύσεις χαρτοφυλακίου.

Απομένει να δούμε αν όλοι οι παραπάνω παράγοντες θα αποδειχθούν αρκετά δυνατοί για να αντιστραφεί η τάση των τελευταίων χρόνων που θέλει τις μετοχές των μικρομεσαίων εταιριών να υπερέχουν σε σχέση με τις μετοχές των μεγάλων εταιριών.

Ο χρόνος θα δείξει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v