Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Με 32,4% έτρεξαν τα κέρδη το 2006

Κατά 32,4% αυξήθηκαν στη χρήση του 2006 τα κέρδη 260 εισηγμένων (86%) σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Για άλλη μία φορά οι 20 μεγαλύτερες (17 μέχρι στιγμής) εταιρίες σε κεφαλαιοποίηση προσέγγισαν πάνω από τα 2/3 των συνολικών κερδών και μαζί με τις τράπεζες αποτέλεσαν την επιθετική γραμμή της ανάπτυξης των κερδών της ελληνικής αγοράς. Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία.

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Με 32,4% έτρεξαν τα κέρδη το 2006
Κατά 32,4% αυξήθηκαν στη χρήση του 2006 τα κέρδη 260 εισηγμένων (86%) σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος, κ. Μ. Χατζηδάκης, αν και η δημοσίευση των ισολογισμών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη το δείγμα του 86% που ήδη έχει ανακοινώσει αποτελέσματα δίνει ένα ενδεικτικό μέγεθος για το πού θα κινηθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Η γενική εικόνα των ισολογισμών χαρακτηρίζεται από ποιότητα(λειτουργικά +15%) και οι κερδοφορίες συνοδεύονται από ικανοποιητικές λειτουργικές ταμειακές ροές (+29%) και από αύξηση της δραστηριότητας (+13%).

Οι υποχρεώσεις είναι μεν αυξημένες (+17%) ωστόσο αποτελούν την κλασική μορφή χρηματοδότησης των πωλήσεων αποκτώντας ένα συγκυριακό άλλοθι δεδομένου και των σχετικά χαμηλών επιτοκίων κίνησης σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Για άλλη μία φορά οι 20 μεγαλύτερες (17 μέχρι στιγμής) εταιρίες σε κεφαλαιοποίηση προσέγγισαν πάνω από τα 2/3 των συνολικών κερδών και μαζί με τις τράπεζες αποτέλεσαν την επιθετική γραμμή της ανάπτυξης των κερδών της ελληνικής αγοράς.

Αυτό που δεν περνά απαρατήρητο είναι πως η ρύθμιση της ”μη επιτήρησης” για μια σειρά από κριτήρια έδωσε τη δυνατότητα σε πολλές εταιρίες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους εμφανίζοντας λειτουργικές ζημίες, στοιχείο το οποίο δεν διαφαινόταν από τα αποτελέσματα 9μήνου.

Ακόμα και έτσι οι βασικοί λογαριασμοί δημιουργούν ικανοποίηση κυρίως για το μέλλον, αφού τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα αποτελούν τον πυρήνα των 8 δισ. ευρώ (εκτίμηση για 8,3 δισ. ευρώ τελικό αποτέλεσμα) των καθαρών κερδών.

---Τα έκτακτα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η έκτακτη φορολόγηση των αποθεµατικών ανήλθε στα 73,9 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, στα 100 εκατ. ευρώ για την Εθνική, στα 2,4 εκατ. για την Εγνατία, στα 43 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, στα 8,9 εκατ. για την Αγροτική και στα 16,3 εκατ. για την Τιτάν.

Σηµαντικά κεφαλαιακά κέρδη εµφάνισε ο ΟΤΕ µε την πώληση της Armentel (160 εκατ. ευρώ), η Vivartia από την πώληση της Δέλτα Παγωτού κατέγραψε κέρδη ύψους 49,06 εκατ. ευρώ, όπως και η Audiovisual (2,5 εκατ. ευρώ) από την πώληση του 34% των Stern Cinemas.

O ΔΟΛ στη µητρική λογιστική κατάσταση εµφανίζει έκτακτα κέρδη που ”γυρίζουν” στο θετικό το τελικό αποτέλεσµα από την πώληση της Ίρις (8 εκατ. ευρω), η Δάιος από την πώληση θυγατρικής εµφανίζει µη επαναλαµβανόµενα κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ, οι Μινωικές γραµµές έχουν έκτακτα κέρδη 11,2 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλοίου ΑΡΙΑΔΝΗ, ο Μαΐλλης έχει στα ενοποιηµένα αποτελέσµατα έκτακτα από πώληση ακινήτου που ”γυρίζουν” στο θετικό τον ισολογισµό, ενώ τα λογιστικά κέρδη στον ισολογισµό της Lamda Development και της Βωβός θα πρέπει να θεωρούνται συνήθης πρακτική.

Σηµαντικά έκτακτα επίσης εµφάνισε ο όµιλος Βιοχάλκο, η Info-Quest (+235,7 εκατ. ευρώ), η Κλουκίνας Λάππας (+8 εκατ. ευρω) η οποία και το 2007 θα εµφανίσει κέρδη από την αποτίµηση του ακινήτου της οδού Ερµού κατά 12 εκατ. ευρώ, ενώ έκτακτα εντοπίζονται και στους ισολογισµούς της Ελγέκα και της Αλλατίνη.

Αντιθέτως, ο φορολογικός έλεγχος είχε ως αποτέλεσµα την εµφάνιση έκτακτων εξόδων ύψους 1 εκατ. ευρώ στη Moda Bagno, τα αποτελέσµατα της Lannet είχαν µη επαναλαµβανόµενες επιβαρύνσεις ύψους 9,8 εκατ. ευρώ, η Intracom εµφάνισε έναν ισολογισµό εξυγίανσης µε 30 εκατ. ευρώ έκτακτη επιβάρυνση και η Ελλατέξ είχε 45 εκατ. ευρώ έκτακτες ζηµίες µέρος των οποίων εµφανίζεται και στον ισολογισµό της ΕΤΜΑ.

--Οι τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τα αποτελέσµατα των πέντε µεγαλύτερων τραπεζών ικανοποίησαν σε γενικές γραµµές και ήταν σε µεγάλο βαθµό ευθυγραµµισµένα µε τις εκτιµήσεις της αγοράς.

Η αύξηση των βασικών τραπεζικών εσόδων (core revenues) ήταν η κινητήριος δύναµη της αύξησης της κερδοφορίας. Η ταχύτατη αύξηση της πιστωτικής επέκτασης είχε ως αποτέλεσµα τη ραγδαία αύξηση των εσόδων από τόκους. Τα έσοδα από προµήθειες αυξήθηκαν λόγω της ανάπτυξης της λιανικής τραπεζικής και της πολύ καλής πορείας των κεφαλαιαγορών.

Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων και ο έντονος ανταγωνισµός είχαν αρνητική επίδραση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (net interest margin).

---Τι εκτιμάται για το 2007

Οι εισηγµένες ξεκινούν το 2007 µε ένα πλεονέκτηµα ”φορολογικής έκπτωσης” τεσσάρων ποσοστιαίων µονάδων λόγω της αλλαγής των φορολογικών συντελεστών, χωρίς την επιβάρυνση των αποθεµατικών και µε την προσθήκη των αποτελεσµάτων της Finansbank.

Το α’ τρίµηνο του 2007 θα αποτελέσει καλό προποµπό της φετινής χρονιάς και η αγορά θα αναµένει µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επιδόσεις και την επιβεβαίωση των προβλέψεων πολλών επιχειρηµατικών πλάνων που έχουν υποσχεθεί διψήφιους ρυθµούς αύξησης και οι οποίοι προοδευτικά τιµολογούνται από την ελληνική αγορά.

Στη ροή της χρονιάς θα προσθέταµε και µία ακόµη παράµετρο η οποία διαφαίνεται από ήδη από τους περυσινούς ισολογισµούς: Την επίτευξη καλύτερων κεφαλαιακών δοµών σε µερίδα εισηγµένων που εµφανίζουν µοχλευµένους ισολογισµούς ή αναζητούν επιθετικότερη ανάπτυξη µέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων ή απλώς τη δραστηριοποίησή τους σε νέες αγορές.

Ο εν λόγω καταλύτης µπορεί να βελτιώσει ακόµα περισσότερο τα κέρδη ανά µετοχή και ίσως αποτελεί κρυφό χαρτί για τη φετινή χρήση.

Το τρέχον ΡΕ της αγοράς διαµορφώνεται σε 17,5 το οποίο όµως αποτελεί µια πολύ συντηρητική εκτίµηση αφού περιορίζεται σε αµιγώς λειτουργικές επιδόσεις και σε σενάρια επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v