Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζουν τα blue chips

Οι δημοπρασίες διέσωσαν τον ΓΔ για μην κλείσει στα χαμηλά ημέρας, καθώς στις πιέσεις που ασκήθηκαν σε ΔΕΗ, ΤΤ και 3Ε προστέθηκαν Alpha Bank και Εθνική. Προβληματίζει η εικόνα του FT 20, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως τη Μ. Τετάρτη θα ”κόψουν” το μέρισμα οι Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank. Διακρίθηκαν τίτλοι εταιριών που είτε παρουσίασαν θετικές εκπλήξεις είτε θεωρείται ότι εσωκλείουν επιχειρηματικές εξελίξεις.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ούτε τα μικρά κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ούτε το θετικό άνοιγμα της Wall Street που όμως το θετικό πρόσημο δεν έδειξε να αντέχει για αρκετή ώρα δίνοντας τη θέση του και πάλι στην έντονη νευρικότητα, κατόρθωσαν να ”συγκινήσουν” τη Σοφοκλέους, η οποία αν δεν ήταν οι δημοπρασίες θα έκλεινε στο χαμηλό ημέρας καθώς προς το τέλος εντάθηκαν οι πιέσεις σε Εθνική και Alpha Bank ενώ συνεχίζουν να προβληματίζουν ΔΕΗ και Intracom.

Σχετικά καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, το οποίο βέβαια δεν επιβεβαιώνεται από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών, καθώς οι όποιες αγοραπωλησίες έγιναν λόγω αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων.

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί και η εικόνα του τραπεζικού ταμπλό, παρά τα αξιοσημείωτα κέρδη της Eurobank και το θετικό πρόσημο της Κύπρου, όλοι οι υπόλοιποι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν με απώλειες και βέβαια δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται τι θα γίνει όταν μετά από τρεις συνεδριάσεις θα διαπραγματεύονται χωρίς μέρισμα οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων η Βιοχάλκο, των δύο ποσοστιαίων μονάδων ο Τιτάνας και απλά θετικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια και Folli Follie.

Αντίθετα, πλην της ΔΕΗ, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για την Coca Cola και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αξιοσημείωτες απώλειες για την Intralot και αρνητική μεταβολή για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Cosmote και Ελληνική Τεχνοδομική.

Ο Γενικός Δείκτης, πλην ελαχίστων λεπτών, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 16:30 όπως προαναφέρθηκε βρέθηκε στα κοντά χαμηλά ημέρας (χαμηλό ημέρας 4.616,61) για να έρθουν οι δημοπρασίες και να κλείσει στις 4.625,81 μονάδες, με απώλειες 0,37%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 320 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 37,5 αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς πτωτικότερη συνεδρίαση έστω και με όχι ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές στην αγορά παραγώγων, όπου οι εκεί εμπλεκόμενοι δείχνοντας περισσότερο απαισιόδοξοι (ίσως και λόγω επικείμενης αποκοπής μερισμάτων σε δεικτοβαρείς τίτλους) αύξησαν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ενδοσυνεδριακά ήταν καλύτερη η αναλογία μεταξύ ανοδικών (115) – πτωτικών μετοχών, παρά ταύτα δεν έλειψαν κάποιοι θετικοί ημερήσιοι πρωταγωνιστές είτε λόγω αποτελεσμάτων είτε λόγω φημών είτε λόγω ειδήσεων.

Στην πρώτη θέση των κερδισμένων ο κοινός και προνομιούχος τίτλος της Ideal (έστω και με ισχνές συναλλαγές), με κέρδη 764% και 20% αντίστοιχα (επέστρεψαν μετά από πολλούς μήνες στο ταμπλό και στο καθεστώς επιτήρησης και θα έχουν ελεύθερη διαπραγμάτευση για τρεις συνεδριάσεις).

Από εκεί και πέρα σημαντικότατα ημερήσια κέρδη για τον Επίλεκτο μετά την είδηση ότι υπέβαλε αίτηση για χορήγηση αδείας ηλεκτροπαραγωγής, μία ακόμα συνεδρίαση σημαντικών κερδών για τον Βογιατζόγλου, σε παράλληλη ανοδική κίνηση ΕΛΒΑΛ και ΕΤΕΜ, σημαντικά ημερήσια κέρδη για όλους τους τίτλους της ΑΝΕΚ, κινητικότητα αλλά και σημαντική υποχώρηση από το υψηλό ημέρας για τον Κέκροπα, με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή η Ελτράκ, ενώ συνέχισαν την κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα Σιδενόρ, ΔΙΕΚΑΤ, Ελληνικά Καλώδια, Attica Group, ΜΕΤΚΑ, NEXANS και Σίδμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v