Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύστε σε δομημένα ομόλογα

Ο τίτλος ίσως είναι προκλητικός με δεδομένη την αρνητική δημοσιότητα που έχει δοθεί στα δομημένα ομόλογα το τελευταίο διάστημα. Αν και όλα τα δομημένα ομόλογα δεν είναι ίδια, υπάρχουν ορισμένα τα οποία θα άξιζε να έχει ένας επενδυτής στο χαρτοφυλάκιό του.

Επενδύστε σε δομημένα ομόλογα
Από τότε που έγινε γνωστή η ιστορία με το 12ετές δομημένο ομόλογο του ελληνικού δημοσίου ύψους 280 εκατ. ευρώ, η μεγάλη πλειονότητα των Νεοελλήνων ανακάλυψε στα δομημένα ομόλογα (structured bonds) τα εξωτικά προϊόντα που θα πρέπει να αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι.

Δεν λείπουν μάλιστα εκείνοι που επικαλούνται τoν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας των συγκεκριμένων ομολόγων για να ζητήσουν τη ρευστοποίησή τους από τις διοικήσεις των Ταμείων, είτε πρόκειται για το ”διάσημο” ομόλογο είτε για άλλα ομόλογα που έχουν εκδώσει το ελληνικό δημόσιο και οι ελληνικές τράπεζες τα δύο τελευταία χρόνια.

Αυτά ακριβώς ακούνε ορισμένοι άνθρωποι ξένων οίκων και τρίβουν τα χέρια τους, περιμένοντας πότε οι Έλληνες ατσίδες των Ταμείων και μη θα σπεύσουν να τους τα πουλήσουν. Κι ασφαλώς θα τα αγοράσουν σε ”συμπιεσμένες” τιμές.

Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι στον κόσμο μας υπάρχει το αποκαλούμενο ”έξυπνο χρήμα” από τη μια μεριά και οι υπόλοιποι από την άλλη.

Για το ”έξυπνο χρήμα”, τα συγκεκριμένα δομημένα ομόλογα που προσφέρουν σταθερό επιτόκιο για μερικά χρόνια και συνήθως 4 ή 5 ή περισσότερες φορές τη διαφορά του 10ετούς από το 2ετές επιτόκιο για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του υπό ορισμένες προϋποθέσεις δεν είναι ασφαλώς ”εξωτικά”, όπως θεωρούνταν π.χ. το 2004.

Είναι πλέον τυποποιημένα προϊόντα.

Για όλους αυτούς η αξία ενός ομολόγου ή μιας μετοχής κρίνεται από τη συμβολή τους στην αύξηση της αναμενόμενης απόδοσης του χαρτοφυλακίου για ένα δεδομένο επίπεδο ρίσκου ή στη μείωση του επενδυτικού κινδύνου για ένα δεδομένο επίπεδο απόδοσης.

Ακόμη όμως κι αν κάποιος θελήσει να αξιολογήσει αυτά τα ομόλογα αυτόνομα θα διαπιστώσει ότι θα μπορούσε να προσβλέπει σε συγκριτικά υψηλές αποδόσεις από αρκετά που έχουν εκδοθεί από κράτη, οργανισμούς ή εταιρίες υψηλής ή σχετικά υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας τα τελευταία χρόνια.

Το ”έξυπνο χρήμα” γνωρίζει ότι οι τιμές των δομημένων ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εκδώσει το ελληνικό δημόσιο και τράπεζες, έχουν υποχωρήσει αρκετά γιατί η διαφορά του 10ετούς από το 2ετές επιτόκιο του ευρώ είναι πιο μικρή σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα ή δύο χρόνια.

Κοινώς, η καμπύλη των επιτοκίων του ευρώ είναι σχεδόν επίπεδη.



Όμως, το ”έξυπνο χρήμα” γνωρίζει επίσης ότι μια διάρκεια ζωής 10 ή 20 ετών για ένα δομημένο ομόλογο είναι αρκετά μεγάλη για να ”φιλοξενήσει” δύο ή περισσότερους οικονομικούς κύκλους.

Με άλλα λόγια, θα έρθει μια περίοδος που η καμπύλη των επιτοκίων θα πάρει τη φυσιολογική, ανηφορική μορφή της και οι τιμές των συγκεκριμένων ομολόγων θα ανέβουν ώστε να μπορεί να τα πουλήσει το ”έξυπνο χρήμα” βγάζοντας κέρδος.

Εν τω μεταξύ θα έχει απολαύσει 2, 4, 5 ή περισσότερα χρόνια υψηλότερων αποδόσεων σε σχέση με τα επικρατούντα επιτόκια στη χρηματαγορά.

Μάλιστα, το ”έξυπνο χρήμα” θα θεωρήσει εαυτόν τυχερό που η διαφορά του 10ετούς από το 2ετές επιτόκιο στην αγορά swap του ευρώ είναι σήμερα τόσο μικρή που απολαμβάνει το υψηλό κουπόνι και απεύχεται να συμβεί το ίδιο έπειτα από 2 ή 4 ή 5 χρόνια που θα έρθει η ώρα του μεταβλητού κουπονιού.

Υπάρχουν παραδείγματα.

Αν π.χ. κάποιος αγόραζε σήμερα στο 74 περίπου το υβριδικό προϊόν που μοιάζει με δομημένο ομόλογο της Αlpha Bank ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε τιμή 100 όταν πρωτοβγήκε, θα έβγαζε χονδρικά μια ελάχιστη μέση ετήσια απόδοση άνω του 7% μέχρι το 2015 που η τράπεζα θα μπορούσε, αν ήθελε, να το επαναγοράσει (call date).

Η απόδοση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη μέχρι το 2015 αν η διαφορά του 10ετούς από το 2ετές επιτόκιο του ευρώ ξεπερνούσε το 0,8125%.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank έβγαλε το προϊόν τον Φεβρουάριο του 2005 για να ενισχύσει τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια (Tier I). Το υβριδικό προϊόν δεν έχει ημερομηνία λήξης αλλά μπορεί να ανακληθεί από την τράπεζα το 2015. Το προϊόν πληρώνει τοκομερίδιο 6% ετησίως για 5 χρόνια και μετά πληρώνει 4 φορές τη διαφορά του 10ετούς από το 2ετές επιτόκιο με ελάχιστο επιτόκιο και έχει χαρακτηριστικά δομημένου ομολόγου.

Ανάλογο υβριδικό προϊόν με χαρακτηριστικά δομημένου ομολόγου ύψους 230 εκατ. ευρώ έβγαλε τον Φεβρουάριο του 2005 η Εθνική Τράπεζα.

Δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα και ίσως κάποιος ισχυριστεί ότι δεν είναι το καλύτερο, γιατί πρόκειται περί υβριδικού προϊόντος που ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο και δεν είναι ένα τυπικό δομημένο ομόλογο.

Ακόμη κι έτσι όμως είναι πολύ χαρακτηριστικό, αφού όλοι γνωρίζουν την Alpha Bank.

Η λογική δεν αλλάζει. Υπάρχουν δομημένα ομόλογα από αξιόπιστους εκδότες, όπως π.χ. το ελληνικό δημόσιο, που μπορούν να προσφέρουν μια ελάχιστη μέση ετήσια απόδοση μέχρι τη λήξη υπό το χειρότερο σενάριο.



Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v