Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά μηνύματα από το εξωτερικό

Το θετικό κλείσιμο της Wall Street και η τουλάχιστον ικανοποιητική εικόνα που έδειξαν τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια συνηγορούν για καλύτερη εικόνα και στη Σοφοκλέους. Παρά ταύτα, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένοι, επισημαίνοντας την αδύναμη εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι. Επικρατέστερο σενάριο η συνέχιση στις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ουδέτερη έως ελαφρώς θετική εικόνα περιμένουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου για τη σημερινή συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι η εικόνα την οποία παρουσιάζουν οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι δεν συνηγορεί για κάτι πολύ εντυπωσιακότερο.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι επικεντρώνουν τα σχόλιά τους στους θεωρούμενους τραπεζικούς δεικτοβαρείς τίτλους, τονίζοντας ότι η επερχόμενη έπειτα από δύο συνεδριάσεις αποκοπή μερισμάτων για Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς πιθανόν να φέρει σχετικές αναταράξεις στο ταμπλό, κάτι που τους καθιστά περισσότερο επιφυλακτικούς.

Έτσι, το καλύτερο σενάριο παραμένει αυτό που θέλει ο Γενικός Δείκτης να συνεχίσει να κινείται στο γνωστό εύρος διακύμανσης των τελευταίων συνεδριάσεων, επιτρέποντας να συνεχιστούν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία είναι ότι μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του όποιου ενδιαφέροντος, τόσο στις συνεδριάσεις που υπολείπονται αυτή την εβδομάδα όσο και σε αυτές της επόμενης, αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το διεθνές κλίμα.

Όσον αφορά στις διεθνείς αγορές, το κλείσιμο της Wall Street με μικρά κέρδη επέτρεψε στις ασιατικές αγορές να ανακαταλάβουν το σημαντικότερο μέρος των απωλειών της Δευτέρας, ενώ αίσθηση προκάλεσε η ψυχραιμία την οποία επέδειξαν τα περισσότερα χρηματιστήρια στην είδηση που διέρρευσε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν, ίσως και εντός της εβδομάδας.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τη Σοφοκλέους, τεχνικά και μέχρι ο Γενικός Δείκτης να επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 4.674 μονάδων δεν υφίσταται ουσιαστική αλλαγή τάσης προς το θετικότερο.

Πρώτη αντίσταση στις 4.645 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις οριοθετούνται στις 4.616-4.607 και 4.592 μονάδες.

Όσον αφορά στον FTSE 20, που κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις σε αντίθεση με τον FTSEM 40 δείχνει την πλέον αδύναμη τεχνικά εικόνα, κάθε κίνηση χαμηλότερα των 2.520 μονάδων χαρακτηρίζεται ήσσονος σημασίας, με τις ενδιάμεσες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.490-2.503 και 2.512 μονάδες, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πτωτικών διαθέσεων πρώτη στήριξη στις 2.468 και επόμενη στις 2.461-58 μονάδες.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις θεωρητικά την καλύτερη συμπεριφορά επιδεικνύει ο τίτλος της Βιοχάλκο, ενώ αντίθετα συνεχίζουν να προβληματίζουν εντονότατα ΔΕΗ και Intracom, οι μετοχές των οποίων δείχνουν να έχουν αποκτήσει επιταχυνόμενη πτωτική τάση.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές αποφάσεις του Δ.Σ. του Χ.Α., σύμφωνα με τις οποίες αρκετοί τίτλοι αναμένεται να αλλάξουν κατηγορία διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v