Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aυξάνει πάλι η όρεξη για ρίσκο

Δείκτες του εξωτερικού δείχνουν ότι έχει ξανανοίξει η όρεξη για ρίσκο. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσες είναι οι ενδείξεις ότι ο τωρινός ανοδικός χρηματιστηριακός κύκλος μπορεί να διαρκέσει επιπλέον 2 χρόνια.

Aυξάνει πάλι η όρεξη για ρίσκο
Νηνεμία μετά την πρόσκαιρη (;) καταιγίδα στις χρηματιστηριακές αγορές;

Αυτό τουλάχιστον δείχνει ο παγκόσμιος δείκτης μέτρησης του ρίσκου της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse που σκαρφάλωσε ξανά στα επίπεδα όπου βρισκόταν το διάστημα Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου.

Ο παγκόσμιος δείκτης μέτρησης ρίσκου της Credit Suisse, o οποίος συμπεριλαμβάνει διάφορα δεδομένα από τις αγορές ομολόγων και μετοχών, έχει ανέβει αλλά δεν βρίσκεται ακόμη στην επονομαζόμενη ”ζώνη ευφορίας”.

Η είσοδος στη ”ζώνη ευφορίας” συνοδεύεται από άνοδο των μετοχών σε τοπικά ή ιστορικά υψηλά επίπεδα καθώς οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αγοράζοντας περισσότερες μετοχές, εμπορεύματα κ.λπ.

Η συγκεκριμένη περιοχή όμως είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς σηματοδοτεί επίσης τον ερχομό μιας σημαντικής διόρθωσης ή αλλαγής της κύριας τάσης της αγοράς σε πτωτική.

Η υποχώρηση των μετοχών από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου περίπου συνοδεύτηκε από μείωση της διάθεσης των επενδυτών να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο, κάτι που τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει αντιστραφεί.

Εξετάζοντας όμως τον συγκεκριμένο δείκτη επενδυτικής ψυχολογίας από τον Οκτώβριο του 2002 που έπιασε πάτο και ξεκίνησε να ανακάμπτει μέχρι σήμερα και συγκρίνοντας την πορεία του με την αντίστοιχη από το 1982 μέχρι το 1987 όπου συνέβη το δεύτερο μεγάλο χρηματιστηριακό κραχ, το συμπέρασμα είναι απλό.

Παρά τις ενδιάμεσες απότομες, μερικές φορές, αυξομειώσεις του δείκτη απαιτούνται πάνω από 100 εβδομάδες, δηλαδή 2 χρόνια ακόμη για να επαναλάβει την πορεία της περιόδου 1982-1987. Παρόμοιο σήμα στέλνει κι ένας άλλος δείκτης που μετρά το επίπεδο πλούτου.



Αν μάλιστα αντιγράψει τη βραχυπρόθεσμη πορεία του δείκτη την ίδια στιγμή την περίοδο 1982-1987 θα πρέπει να συνεχίσει να κερδίζει έδαφος για μερικές ακόμη εβδομάδες πριν περάσει στη ”ζώνη ευφορίας”.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης μέτρησης ρίσκου της ελβετικής τράπεζας έχει περάσει 9 φορές στη ”ζώνη ευφορίας” από το 1981 μέχρι σήμερα. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν τον Μάιο του 2006.



Από εκεί και πέρα όμως είναι απλώς θέμα χρόνου πριν υποστεί μια μεγάλη καθίζηση που θα τον φέρει πιθανόν μέσα στη ”ζώνη πανικού”, εκεί δηλαδή όπου πολλοί επενδυτές ρίχνουν την πετσέτα στο καναβάτσο, ξεπουλώντας τις μετοχές τους.

Μια τέτοια κίνηση του δείκτη βραχυπρόθεσμα θα επιβεβαιώσει την εντύπωση ότι παραμένει στον μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο που έχει δύο χρόνια και πλέον διάρκεια ζωής.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε άλλους παράγοντες, όπως η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, η δύσκολη κατάσταση της αμερικανικής αγοράς κατοικίας και άλλοι.

Για όλους αυτούς, το πρόσφατο επεισόδιο μείωσης του ρίσκου δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένουν ότι θα έχει συνέχεια.

Η αγορά θα δείξει ποιο από τα δύο στρατόπεδα έχει δίκιο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v