Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋποθέσεις για ...εισαγόμενη άνοδο

Η εικόνα των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων φέρεται να δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για τουλάχιστον ανοδική αντανακλαστική κίνηση και για τη Σοφοκλέους. Η χθεσινή αποσυμπίεση κατά το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης ίσως ”αδυνάτισε” ελαφρώς τις θέσεις των εν δυνάμει πωλητών, όμως η ανοδική κίνηση, για να πάρει πειστικό χαρακτήρα, θα πρέπει κάποιοι από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Το διεθνές κλίμα συνηγορεί για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα, όμως για να συμβεί αυτό η Σοφοκλέους σήμερα πρέπει να ξεπεράσει την επιφυλακτικότητα που την διακρίνει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και αύριο την αποκοπή μερισμάτων σε ιδιαίτερα δεικτοβαρείς τίτλους όπως Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Είναι γεγονός ότι η χθεσινή αποσυμπίεση που ξεκίνησε μετά τις 14:30 και η οποία εκτόξευσε την μεικτή αξία συναλλαγών σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα, αιφνιδιάζοντας όλους όσους εκτιμούσαν ότι οι συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας θα συνοδευτούν και από σημαντική πτώση του τζίρου, μείωσε σχετικά την δυναμική των εν δυνάμει πωλητών, οι οποίοι υπό προϋποθέσεις δεν αποκλείεται σήμερα να προχωρήσουν σε επανατοποθέτηση μέρους της ρευστότητάς τους.

Πάντως τόσο η χθεσινή όσο και οι προηγούμενες συνεδριάσεις απέδειξαν ότι στο ΧΑ η ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη και η νευρικότητα ιδιαίτερα έντονη, έστω και αν το ”έξυπνο χρήμα” συνεχίζει να αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες και τίτλους εταιρειών που μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2006 εντάσσονται στους θεωρητικά φθηνούς.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στις διεθνείς αγορές, καθώς οι εκτιμήσεις για εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Μεγάλης Βρετανίας πίεσε τις τιμές του πετρελαίου και αυτό σε συνδυασμό με τις υψηλότερες του αναμενόμενου πωλήσεις κατοικιών στην πέραν του Ατλαντικού όχθη για τον μήνα Μάρτιο, έδωσαν σημαντικά κέρδη στο κλείσιμο της Wall Street.

Εν τω μεταξύ ο Dax έκλεισε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7.000 μονάδων, ενώ τουλάχιστον σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για τουλάχιστον αντανακλαστικού τύπου αντίδραση και στην Σοφοκλέους.

Τέλος και όσον αφορά την τεχνική εικόνα, αν και ενδοσυνεδριακά χθες ο δείκτης βρέθηκε υψηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο κλείσιμο των 4.674 μονάδων, τελικά υποχώρησε και μάλιστα έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, έστω και αν κινήθηκε με θετικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Έτσι, οι αντιστάσεις παραμένουν στις 4.674-4.686 και 4.701 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις στις 4.643 και 4.628-15 μονάδες.

Όσον αφορά τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, και πλην των τριών που αύριο θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2006, ασφαλώς σημαντικές ευθύνες ”επωμίζεται” ο τίτλος της Εθνικής, παραμένει τουλάχιστον ικανοποιητική η εικόνα του τίτλου της Βιοχάλκο, έστω και αν υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας χθες, ενώ τουλάχιστον ”προβληματική” συνεχίζει να θεωρείται η τεχνική εικόνα της ΔΕΗ, που παρά το χθεσινό ανοδικό ξεκίνημα ”κατόρθωσε” να απωλέσει όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη και το θετικό πρόσημο και να κλείσει κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Επίσης, ζητούμενο για την σημερινή συνεδρίαση είναι η περαιτέρω συμπεριφορά του ομίλου Μυτιληναίου, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο E.On-Endesa τουλάχιστον χθες δεν φάνηκαν να γίνονται δεκτές με θετικά συναισθήματα από την ελληνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v