Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: Έρχεται… χειρόφρενο από τα επιτόκια

Οι σχέσεις μετοχών και επιτοκίων χαρακτηρίζονται διαχρονικά από περιόδους αγάπης και μίσους. Οι γνώμες για τη σχέση τους αυτή την περίοδο διίστανται, καθώς άλλοι θεωρούν τα επιτόκια χαμηλά, άλλοι υψηλά και άλλοι ότι είναι στα επίπεδα όπου θα έπρεπε να βρίσκονται. Τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο περίπλοκα.

Μετοχές:  Έρχεται… χειρόφρενο από τα επιτόκια
H αύξηση των επιτοκίων από το Federal Reserve θεωρείται από αρκετούς προάγγελος χρηματιστηριακών κρίσεων, ιδίως στις αναδυόμενες αγορές, ενώ η μείωση των επιτοκίων θεωρείται καλός οιωνός για τις μετοχές.

Όλοι αυτοί που έχουν αυτή την άποψη θυμούνται ακόμη τι συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης (5%) σε διάστημα 24 μηνών μεταξύ 1990 και 1993 για να σταθεροποιήσει το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα που υπέφερε από την κρίση αποταμιευτικών οργανισμών (S&L).

Ίσως ήταν το σωστό φάρμακο για την αμερικανική οικονομία, αλλά όχι το ιδανικό για το παγκόσμιο σύστημα, καθώς θεωρείται συνυπεύθυνο για τις χρηματοοικονομικές κρίσεις της περιόδου 1997-1998.

Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, καθώς πολλοί θεωρούν ότι τα λεφτά που έφυγαν από τις αναδυόμενες αγορές εκείνη την περίοδο κατευθύνθηκαν στον Nasdaq, τροφοδοτώντας τη χρηματιστηριακή φούσκα των εταιριών υψηλής τεχνολογίας.

Όμως, το Fed ήταν πάλι εκείνο που συνέβαλε στο σπάσιμο της φούσκας με τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων που ολοκληρώθηκαν το 2000.

Η επιθετική μείωση των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed στις αρχές της τωρινής δεκαετίας θεωρείται συνυπεύθυνη για τη δημιουργία της πλεονάζουσας ρευστότητας που έδωσε ώθηση στις μετοχές, στα μέταλλα και σε άλλα εμπορεύματα.

Για όλους αυτούς που συνδέουν τη νομισματική πολιτική της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας με την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, οι επιπτώσεις από τις διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου του δολαρίου που σταμάτησαν πέρυσι τον Αύγουστο δεν έχουν ακόμη φανεί πλήρως.

Ο λόγος είναι ότι χρειάζονται από 6 μέχρι 12 μήνες για να αισθανθεί η αμερικανική οικονομία και μαζί της η παγκόσμια τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Όσο σημαντικός όμως κι αν είναι ο ρόλος του Fed στη διαμόρφωση του τάσεων στις παγκόσμιες αγορές, θα ήταν λάθος να αγνοηθεί ο ρόλος των άλλων δύο μεγάλων τραπεζών του πλανήτη, δηλαδή της ΕΚΤ και της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, αλλά και της νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες της Ινδίας και της Κίνας.



Αν βάλει κάποιος όλα τα βασικά επιτόκια των 3 μεγάλων τραπεζών μαζί, δηλαδή της Fed, της ΕΚΤ και της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, καταλήγει σ’ ένα παγκόσμιο επιτόκιο που βρίσκεται μεταξύ 4,10% και 4,20% το τελευταίο διάστημα.

Ανάλογα με τη σκοπιά από την οποία θα το κοιτάξει κάποιος, το επίπεδο του ”συγκεντρωτικού” επιτοκίου των 3 μεγάλων επιτοκίων θεωρείται είτε ελαφρώς υψηλό είτε αρκετά υψηλό σε σχέση με το επίπεδο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται.

Το επίπεδο του συγκεντρωτικού επιτοκίου δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά το επόμενο 6μηνο.

Η Fed εκτιμάται ότι θα αφήσει το βασικό της επιτόκιο εδώ που είναι ή θα το μειώσει, η ΕΚΤ θα αυξήσει κι άλλο το δικό της, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να το αφήσει αμετάβλητο ή να το αυξήσει προς το τέλος της χρονιάς. Επιπλέον, η νομισματική πολιτική σε Ινδία και Κίνα γίνεται πιο σφιχτή για να μην υπερθερμανθούν οι οικονομίες τους και ρίξουν λάδι στο χρηματιστηριακό σπέκουλο.

Αναμφισβήτητα, το σημερινό επίπεδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων δεν είναι τόσο υψηλό ώστε να προκαλεί πονοκέφαλο. Άλλωστε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Παρ΄ όλα αυτά το σημερινό επίπεδο επιτοκίου των αποκαλούμενων G3 χωρών εκτιμάται ότι είναι αρκετά υψηλό ώστε να θεωρείται αποτέλεσμα μιας ήπιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Οι οπαδοί της θεωρίας αναμένουν ότι η τελευταία θα δείξει τα δόντια της στις μετοχές σε κάποιο χρονικό σημείο μεταξύ του φθινοπώρου και της άνοιξης του 2008.

Γι’ αυτό πιστεύουν ότι τα επιτόκια θα λειτουργήσουν σαν χειρόφρενο για τις μετοχές.

Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v