Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tιτάν: The old fashion way

Τις δοκιμασμένες επενδυτικές επιλογές που έχουν αποφέρει μεγάλα κέρδη διαχρονικά δεν ακολουθούν μόνο ιδιώτες αλλά και εταιρίες. Οι δύο πρόσφατες εξαγορές εταιριών στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν είναι μία απ’ αυτές και η Σοφοκλέους θα είχε σίγουρα περισσότερους ευχαριστημένους επενδυτές αν και άλλες εταιρίες ακολουθούσαν το παράδειγμά της.

Tιτάν: The old fashion way
Αν κάποιος ρωτήσει ένα δείγμα στελεχών της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζιτών, ποια ελληνική εταιρία διαθέτει το υψηλότερο επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αναφέρουν το όνομα μιας τράπεζας αλλά της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν.

Δεν είναι όμως το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης (corporate governance) που κάνει την τσιμεντοβιομηχανία να ξεχωρίζει τόσο πολύ για το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Είναι τα σταθερά ανοδικά οικονομικά της μεγέθη, τα οποία όμως αρκετοί συνδέουν με τον βαθμό εταιρικής διακυβέρνησης. Η Τιτάν συμπλήρωσε πέρυσι 55 χρόνια συνεχούς κερδοφορίας.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου Τιτάν καταγράφει μέση ετήσια σωρευτική απόδοση της τάξης του 15% από το 1996 μέχρι και το 2006, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν 20% κατά μέσο όρο ετησίως την ίδια περίοδο.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που η μέση ετήσια σωρευτική απόδοση της μετοχής, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης των επανεπενδεδυμένων μερισμάτων, ήταν 25% και συνολικά 823% μέχρι τα τέλη του 2006 έναντι απόδοσης 371% του Γενικού Δείκτη την ίδια περίοδο.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Τιτάν δεν αισθάνθηκε τους κραδασμούς της χρηματιστηριακής κρίσης στις αρχές της τωρινής δεκαετίας. Η μέση σωρευτική απόδοση της μετοχής ήταν 18% τα 5 τελευταία χρόνια και η σωρευτική απόδοση 130%.

Όμως, η διψήφια ετήσια αύξηση του τζίρου και των καθαρών κερδών δεν αντανακλούν μόνο την οργανική ανάπτυξη του ομίλου. Αντικατοπτρίζουν επίσης τη διεθνή επέκτασή του στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 60% των λειτουργικών κερδών του ομίλου προερχόταν από διεθνείς δραστηριότητες στα τέλη του 2006.

Η προσκόλληση της διοίκησης της Τιτάν στην αρχή της λογικής αποτίμησης κάθε εταιρίας-στόχου εξηγεί σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία των διεθνών εξαγορών του ομίλου μέχρι σήμερα και την απροθυμία του να πληρώσει υπερτιμήματα (premium) για να εξαγοράσει εταιρίες τσιμέντου σε χώρες όπως η Τουρκία.

Η επενδυτική πειθαρχία και η λογική της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου που χαρακτηρίζει την Τιτάν επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με την εξαγορά δύο αμερικανικών εταιριών συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου στον κλάδο των δομικών υλικών και του μπετόν.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τιτάν επέλεξε να προχωρήσει σ’ αυτές τις κινήσεις σε μια εποχή όπου η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ δεν πάει καλά, με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις των υποψήφιων προς εξαγορά εταιριών να έχουν υποχωρήσει.

Εκτός απ’ αυτό, ο όμιλος πέτυχε να αντισταθμίσει τον κίνδυνο σε περίπτωση έκδοσης δικαστικής απόφασης για τη μη συνέχιση των δραστηριοτήτων εξόρυξης στην περιοχή του Lake Belt της πολιτείας της Φλόριδας που τροφοδοτεί το εργοστάσιο του ομίλου στην ίδια πολιτεία.

Με δείκτη καθαρού δανεισμού προς λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κάτω από 1,0 και τα λειτουργικά κέρδη να εκτιμώνται κοντά στα 550 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 481 εκατ. ευρώ το 2006, η ”δύναμη πυρός” του ομίλου είναι μεγάλη.

Όσο μεγάλα κι αν είναι όμως τα διαθέσιμα προς νέα εξαγορά κεφάλαια, είναι μάλλον απίθανο να παρεκκλίνει η διοίκησή του από την αρχή των λογικών αποτιμήσεων που τη χαρακτηρίζει.

Είναι ένα παράδειγμα ομίλου που θα έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψη και άλλες ελληνικές εταιρίες από παρεμφερείς κλάδους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v