Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάση από το εξωτερικό αναμένει η Σοφοκλέους

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αρκετών ξένων αναλυτών για ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση των διεθνών χρηματιστηρίων, η Σοφοκλέους θα μπορούσε να κινηθεί ανάλογα. Από τις τράπεζες κυρίως με την Εθνική και από τον μεσαίο χώρο με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές κινήσεις, θα μπορούσε να συντηρηθεί φορά υψηλότερα των 4.700 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χριστός Ανέστη και υγεία.

Με προσδοκίες μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες φαίνεται πως ξεκινά η μεθεορταστική περίοδος, τουλάχιστον χρηματιστηριακά.

Ενδείξεις και στοιχεία κυρίως από τις ξένες αγορές συνηγορούν υπέρ μιας ανοδικής περιόδου σε Αμερική και Ευρώπη, καθώς η τεχνική εικόνα βασικών δεικτών, τα Παράγωγα και οι κινήσεις μεγάλων παικτών φαίνεται να λειτουργούν υπέρ των αγοραστών.

Στα καθ’ ημάς, το κλίμα και η τάση λίγο ως πολύ διαμορφώνονται από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, ωστόσο και τα επιμέρους δίνουν τον δικό τους τόνο στην τακτική που ακολουθείται από αρκετούς ενεργούς παίκτες.

Ο τραπεζικός κλάδος και η υγιής μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση βρίσκονται σε σαφώς καλύτερο σημείο απ’ ό,τι στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως η διόρθωση που ξεκίνησε τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε με την καταγραφή χαμηλών περίπου 20 μέρες αργότερα, για να ακολουθήσει μια προσπάθεια ανάκαμψης, χαμηλού κόστους, προς την περιοχή των 4.700 μονάδων.

Οι πιο αισιόδοξοι αναφέρονται σε άμεση προσέγγιση των υψηλών των 4.800 μονάδων, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και μετοχές εταιριών που παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα χρήσης 2006, όπου κυοφορούνται επιχειρηματικές εξελίξεις και διεργασίες που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Με πασχαλινά κέρδη της τάξης του 1,08%, η αγορά διαμορφώνεται πέριξ των 4.693 μονάδων, με τη μετοχή της Εθνικής να κερδίζει 3,08% και να οδηγεί από τα 41,50 ευρώ την όλη προσπάθεια.

Από την κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης η Βιοχάλκο διαμορφώνεται στα 12,42 ευρώ, η φιλόδοξη ΓΕΚ στα 11,56 ευρώ, η ισχυροποιούμενη Vivartia στα 17,48 ευρώ, η ΕΛΒΑΛ στα 4,90 ευρώ, οι Μινωικές Γραμμές πλέον στα 5,52 ευρώ, η Σιδενόρ στα 15,60 ευρώ, η Autohellas στα 6,34 ευρώ, τα Folli-Follie στα 29,30 ευρώ, η J&P Άβαξ στα 7,50 ευρώ, η Proton στα 11,16 ευρώ.

Από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο ξεχωρίζουν η ανοδική διάσπαση των 4,96 ευρώ για τη μετοχή της Καλπίνης, με υψηλά στα 5,10 ευρώ (που σημειωτέον απέχουν 1,5 ευρώ από τη λογιστική αξία), Frigoglass σε υψηλότερες τιμές με επεκτατική πολιτική ειδικότερα για την ινδική αγορά, Mevaco (ο μεγαλύτερος πελάτης της Frigoglass με Ρ/Ε στο 10 και μερισματική απόδοση στο 4,5%), Σφακιανάκης, Μηχανική (στα 4,10 ευρώ η προνομιούχος, στα 5,9 ευρώ η κοινή), Χαλκόρ, Blue Star, Kleemann, ΑΝΕΚ και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v