Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταπασχαλινή ανά(σ)ταση;

Με αρνητικό ρεκόρ τζίρου και χωρίς σημαντικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Μεγάλης Εβδομάδας, με τους επενδυτές να δίνουν ραντεβού την Τρίτη του Πάσχα. Παραδοσιακά, η εβδομάδα μετά τις αργίες του Πάσχα παρουσιάζει μάλλον θετική εικόνα, ενώ από Τρίτη θα ισχύσουν και οι νέες αλλαγές στις κατηγορίες και τους δείκτες του ΧΑ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση υποτονικού χαρακτήρα, με το Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα σχετικά μικρό εύρος διακύμανσης, μόλις 23 μονάδων, και λόγω των δημοπρασιών να κλείνει με οριακές απώλειες.

Όμως το αναμφισβήτητα θετικό ισοζύγιο μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών που ξεπέρασε το 2 προς 1 αφήνει περιθώρια συγκρατημένης αισιοδοξίας για την επόμενη εβδομάδα, που και αυτή είναι τεσσάρων συνεδριάσεων.

Βέβαια, ο πρώτος λόγος ανήκει στη Wall Street, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα έχουν αργία ενώ παραδοσιακά, η εβδομάδα μετά τις αργίες του Πάσχα παρουσιάζει μάλλον θετική εικόνα, ενώ από Τρίτη θα ισχύσουν και οι νέες αλλαγές που κοινοποίησε πρόσφατα το ΧΑ όσον αφορά τις κατηγορίες διαπραγμάτευσης αρκετών μετοχών.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον FTSE που έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με μικρές απώλειες, δεν έχει αλλάξει κάτι το ουσιαστικό. Έτσι, οι πρώτες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.508, 2.503 και 2.489-84 μονάδες ενώ οι αντιστάσεις στις 2.521 και 2.545 μονάδες, οι οποίες παραμένουν κρίσιμα ζητούμενο όριο προκειμένου να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση.

Όσον αφορά την εβδομάδα που πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,08%, αυξάνοντας τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου στο 6,81% ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, μειωμένη κατά 25%, έφτασε τα 347,1 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές του FTSE που παρουσίασαν μεικτή εικόνα, για μια εικόνα συνεδρίαση θετικότερος πρωταγωνιστής ο τίτλος της Εθνικής, που έκλεισε υψηλότερα από τις αντιστάσεις 41,20 και 41,44 ευρώ και εάν τις επιβεβαιώσει σαν στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 42,16 και ίσως προς τα 43,80 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτα κέρδη για τη Βιοχάλκο και την Εμπορική και θετική μεταβολή για Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς (ο μοναδικός από τους τρεις τίτλους που απέκοψαν μέρισμα και έκλεισε σε θετικό πρόσημο), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και ΟΤΕ, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των ΔΕΗ και Cosmote.

Αντίθετα, υπό συνεχή πίεση και απώλειες μεγαλύτερες του 3% για την Ελληνική Τεχνοδομική, λιγότερο από το μέρισμα που απέκοψε οι απώλειες για την Alpha Bank ενώ λίγο μεγαλύτερες του αποκοπέντος μερίσματος για τη Eurobank.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Proton Bank (δεν φάνηκε να είχε συνέχεια το χθεσινό ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, χωρίς πάντως να αποκλείονται μεσοπρόθεσμα, σημαντικές μετοχικές εξελίξεις) και αρνητικό πρόσημο για Coca Cola, Intralot, OΠΑΠ, Τιτάνα και Folli Follie.

Ο Γενικός Δείκτης, σε μια ασφυκτικά στενή κίνηση και με αρκετές εναλλαγές προσήμου, έκλεισε στις 4,693,44 μονάδες με απώλειες 0,05% ενώ η μεικτή αξία συναλλαγών, σαφέστατα μειωμένη, έφτασε τα 239,7 εκατ. ευρώ (που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το τρέχον έτος) από τα οποία τα 14,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 168 ανοδικές μετοχές έναντι 70 πτωτικών, έστω και εάν σε αρκετές περιπτώσεις το ημερήσιο κλείσιμο επιτεύχθηκε με εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές, ενώ 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, συνέχισε ανοδικά η Ιντεάλ, σχετική κινητικότητα από την αρχή της συνεδρίασης στην CPI, σχετικό αγοραστικό ενδιαφέρον για σημαντικό μέρος του ασφαλιστικού κλάδου όπως Ασπίς Πρόνοια, Ευρωπαϊκή Πίστη και Αγροτική Ασφαλιστική, επιστροφή των αγοραστών μετά από στάδιο μικρής συσσώρευσης για την Autohellas, συνέχισε την ανοδική της κίνηση η Nexans και ο Καλπίνης, ενώ αξιοσημείωτο ενδιαφέρον σημειώθηκε για Ηλεκτρονική Αθηνών, Άλφα Γκρίσιν, Νεοχημική, Veterin και Kleeman.

Y.Γ. Καλό Πάσχα με υγεία για όλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v