Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πασχαλινή ανακωχή” στο ΣΜΕΧΑ

”Ραντεβού” για την επόμενη Πέμπτη έδωσαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ, τα οποία συγκετρώθηκαν σήμερα προκειμένου να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος κ. Μ. Καραμανώφ.

”Πασχαλινή ανακωχή” στο ΣΜΕΧΑ
”Ραντεβού” για την επόμενη Πέμπτη έδωσαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ, τα οποία συγκετρώθηκαν σήμερα προκειμένου να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος κ. Μ. Καραμανώφ.

Η αναβολή στη λήψη αποφάσεων δόθηκε προκειμένου να ”εκτονωθεί το κλίμα”, όπως είπαν χρηματιστηριακά στελέχη.



Νωρίτερα, το euro2day.gr σε άρθρο με τίτλο ”Άγρια διαμάχη επικράτησης στον ΣΜΕΧΑ” μετέδωσε: ”Κρίσιμες αναμένονται οι εξελίξεις στα εσωτερικά του ΣΜΕΧΑ κατά το σημερινό Δ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί στις 17:00, δεδομένης της διάστασης μεταξύ μελών του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και των ”παράπλευρων” επιπτώσεων που ενδέχεται να προκληθούν.

Στο όλο θέμα που εμφανίζεται να έχει ως τελικό στόχο την αλλαγή προέδρου και την ανατροπή των ισορροπιών στο Δ.Σ. παρεμβαίνει ήδη με σκληρή δήλωσή του που κυκλοφόρησε προ ολίγου και ο γραμματέας του ΣΜΕΧΑ κ. Αλέξανδρος Πουλαρίκας, αφήνοντας σοβαρούς υπαινιγμούς.

Στην επιστολή αυτή προς όλα τα μέλη του ΣΜΕΧΑ αναφέρει ότι δεν δέχεται περιορισμό του δικαιώματος υπεράσπισης των συμφερόντων του ΣΜΕΧΑ ενώ κάνει λόγο για ”μόνιμους υποστηρικτές της εξουσίας των τραπεζών που επιδιώκουν να παραπλανήσουν τους υπόλοιπους” για υπερασπιστές των ”εκάστοτε κυβερνητικών θέσεων”, αλλά και για μέλη του Δ.Σ. ”που αντικειμενικά στήριξαν τους επικριτές του κλάδου”.

Ακόμη καλεί όποιους διαφωνούν με την ουσία της πρόσφατης επιστολής προς τον υπουργό Οικονομίας να το δηλώσουν ανοιχτά. (Το πλήρες κείμενο της επιστολής Πουλαρίκα στη στήλη ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ).

Σημειώνεται ότι θέμα της σημερινής συνεδρίασης είναι τυπικά η αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους, κ. Μιχ. Καραμανώφ, από τους επιλαχόντες των περασμένων αρχαιρεσιών, μεταξύ των οποίων πρώτος σε ψήφους είναι ο κ. Αθανάσιος Ράμμος της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίος κατά πληροφορίες αποδέχεται το ενδεχόμενο τοποθέτησής του στο διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πηγές, ο κ. Καραμανώφ εκδήλωσε διάθεση να ανακαλέσει την παραίτησή του σε περίπτωση που ομόφωνα το Δ.Σ. αρνηθεί να την κάνει αποδεκτή.

Ωστόσο, δεδομένης της αντιπαλότητας που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της διοίκησης του ΣΜΕΧΑ, ενδέχεται να μη γίνει δεκτή η ανάκληση από ορισμένα μέλη, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αντικατάστασης μέλους και να ανατραπεί ο συσχετισμός δυνάμεων.

Εφόσον συμβεί αυτό, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, τότε θα πρέπει να αναμένεται στη συνέχεια η εκ νέου συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα και η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου του κ. Δ. Παπαριστείδη, της Praxis, με βάση τη νέα πλειοψηφία που θα δημιουργηθεί στους κόλπους του Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ.

Σε αυτή τη περίπτωση θεωρείται πιθανό ότι οι εξελίξεις θα προκαλέσουν με τη σειρά τους την παραίτηση του νυν προέδρου κ. Μωραϊτάκη απο το Δ.Σ., καθώς εκτιμά ότι η μέχρι τώρα θητεία του στο προεδρείο τυγχάνει της αποδοχής των μελών του συνδέσμου.

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μόλις λίγους μήνες πριν από την καθορισμένη διενέργεια αρχαιρεσιών στον ΣΜΕΧΑ (που θα γίνουν στο τέλος Σεπτεμβρίου) κι ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται η υπόθεση των ομολόγων που κυριαρχεί σε επίπεδο δημοσιότητας και πολιτικής ”ατζέντας”.

Ο χρηματιστηριακός χώρος έχει ενεπλάκει εξαρχής στο θέμα, λόγω της Ακρόπολις και των ερευνών που διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το ενδεχόμενο ανάμειξης και άλλων εταιριών.

Η μέχρι τώρα στάση του ΣΜΕΧΑ ήταν ”επιθετική” στο όλο ζήτημα, καθώς ζήτησε διαφάνεια παντού, έκανε νίξεις για τον ρόλο των τραπεζών, έδωσε στοιχεία για την ύπαρξη άλλων δομημένων ομολόγων και ζήτησε την διαπραγμάτευση ομολόγων όχι στο ΗΔΑΤ αλλά στο χρηματιστήριο.

Ωστόσο, μια ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Αλογοσκούφη κατόπιν δηλώσεων του τελευταίου για ”άπληστους χρηματιστές” προκάλεσε ένταση μεταξύ των μελών του Δ.Σ.”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v