Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν...

Στην περίπτωση που το δείγμα γραφής των οικονομικών μεγεθών αμερικανικών εταιριών είναι σήμερα θετικό, τότε ορισμένοι αναλυτές προσβλέπουν σε υψηλότερες αποδόσεις και στη Σοφοκλέους. Σημαντικά κέρδη για Eurobank, Πειραιώς αλλά και για Εθνική, Κύπρου, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο και τίτλους επιλεγμένων εταιριών από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η στάση αναμονής που τηρούν αρκετοί αμερικανοί παίκτες στη Wall δεν εμπόδισε την Ευρώπη, κυρίως όμως τη Σοφοκλέους, να κινηθούν ανοδικά. Η βραχυπρόθεσμη τάση εν πολλοίς θα καθοριστεί από τα οικονομικά αποτελέσματα αμερικανικών εταιριών, καθώς σήμερα ξεκινά με την Alcoa ο κύκλος ανακοίνωσης των μεγεθών α’ τριμήνου.

Αρκετοί είναι αυτοί που ποντάρουν στην …πέραν του Ατλαντικού συνδρομή προκειμένου να συντηρηθεί η ανοδική φορά βασικών δεικτών και μετοχών στο ΧΑ.

Άλλωστε, ξένοι και …ξένοι παίκτες ελέγχουν περισσότερο από το μισό της αποτίμησης των μετοχών εταιριών του ASE 20, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στην περιοχή των 4.736,2 μονάδων (0,91%), έχοντας προηγουμένως καταγραφεί μέγιστη τιμή στις 4.748,8 μονάδες.

Η σημερινή αντίδραση πραγματοποιήθηκε με καθαρό τζίρο που προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, πως τουλάχιστον σήμερα επαναδραστηριοποιήθηκαν ορισμένοι ισχυροί ιδιώτες επενδυτές-πελάτες τους.

Εκτίμηση που βασίζουν στον τζίρο που πραγματοποιήθηκε κυρίως σε Εθνική, Eurobank και δευτερευόντως σε Πειραιώς, σε μέσες τιμές υψηλότερα κατά 0,96%, 2,55% και 1,15% αντίστοιχα.

Υπολογίζεται πως ένα μεγάλο μέρος από τις συναλλαγές, αξίας 60 εκατ. ευρώ (σε Εθνική, Eurobank και Πειραιώς), πραγματοποιήθηκε με στόχευση την υπέρβαση υψηλών τιμών έτους. Φαίνεται πως μια μερίδα ισχυρών παικτών ποντάρει στην υπέρβαση των 31,5 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank (έκλεισε στα 31,38 ευρώ), των 42,2 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής (τελική τιμή στα 41,90 ευρώ με μέγιστη στα 42,02 ευρώ) ενώ ανάλογες ”βλέψεις” υπάρχουν και για Πειραιώς, Κύπρου.

Εάν υποτεθεί πως ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, δικαιώνοντας όσους αγοράζουν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί εφικτή η προσέγγιση των 2.600 μονάδων (για τον ASE 20).

Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Γενικός Δείκτης κινείται προς, ενδεχομένως και υψηλότερα, των 4.802 μονάδων.

Από τα επιμέρους, ξεχώρισαν για μια ακόμη συνεδρίαση η υπεραντίδραση της Ιντεάλ (καθώς οι βασικοί μέτοχοι… παίζουν σχεδόν μόνοι τους) προς τα 4,14 ευρώ, η Quality προς τα 1,29 ευρώ, η προνομιούχος της Μηχανικής προς τα 4,42 ευρώ (σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία προσέγγισης της τιμής της κοινής) των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών στα 1,42 ευρώ, του Παρνασσού στα 1,29 ευρώ ενώ ακολούθησαν Ελτράκ, ΕΤΕΜ με 5,7% για τη θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, η Mevaco στα 3,20 ευρώ (με ισχυρά συμβόλαια κυρίως με τη Frigoglass), της Βιοχάλκο (υπερβαίνοντας τα 13 ευρώ), της 3Ε (με αγορές από δυο ισχυρούς ξένους οίκους) στα 31,60 ευρώ, των Folli Follie (στα 30,60 ευρώ πλέον, με την Goldman Sachs να έχει θέσει τον πήχη προς τα 40,5 ευρώ).

Από τα υπόλοιπα, παρουσίασε ενδιαφέρον η αντίδραση του Βάρδα στα 2,35 ευρώ, καθότι πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές περίπου 50.000 τεμαχίων, των Χαϊδεμένου, Σπύρου, του Καλπίνη (στα 5,26 ευρώ, εμφανώς χαμηλότερα της λογιστικής αξίας της μετοχής), της ΕΒΖ (στα 3,94 ευρώ με βλέψεις για σαφώς υψηλότερα), αλλά και των Λάμδα, Κλέεμαν, Frigoglass και ορισμένων ακόμη.

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση και με την προϋπόθεση πως το δείγμα γραφής από τη Νέα Υόρκη θα είναι σήμερα θετικό, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v